2024. június 18. 18:00
Törökország
Georgia
BVB Stadion Dortmund I. forduló
2024. június 18. 21:00
Portugália
Csehország

Emetica

2004.05.24. 00:30
A X. agyideg, a vágusz, más néven bolygóideg, többek között a szív és a rekeszizom működését befolyásolja. A váguszt érő bizonyos ingerekre a szervezet heves, komplex védekező reflexszel reagál, amelynek fő elemei a garat-, gyomor- és rekeszizomgörcs, valamint a gyomortartalom kiürítése. Mivel az említett izmokat a vágusz mellett részben a középső nyaki és középső háti gerincvelőszakasz idegzi be – és az alsó agytörzsben levő reflexcentrum ingerületi állapota a szomszédos vegetatív központokra is áttevődik –, a garat-, gyomor-, rekeszizomgörcsöt és gyomortartalom-ürítést elsápadás, verejtékezés, émelygés kíséri.

A reflexet kiválthatja hasi vagy idegrendszeri megbetegedés, mérgezés, terhesség, félelem- vagy undorérzés és számos heveny megbetegedés; de kiválthatják reflektorikusan ható vegyületek – meleg nátrium-klorid-oldat, emetin, réz-szulfát, ammónium-karbonát, cink-szulfát, kálium-alumínium-szulfát, kálium-antimonil-tartarát stb. – is, illetve a megfelelő idegközpontra ható szerek – pl. az apomorfin –, továbbá a garat és a torok idegvégződéseinek mechanikus ingerlése, valamint a magyar politikai pártok baromságaira vetett futó pillantás.

a pártvezérek tulajdonképpen a kognitív disszonanciájukat tuszkolják le a torkán
Csak egy csepp a köpőcsészében az a bolhacirkusz, amit a héten rendeztek szeretett pártjaink az európai parlamenti választások – egyébként egyetlen, hangyafaszányi részproblémája – körül. Már megint sikerült nekik egy egyszerű óvodapedagógiai pszichológiai alapesettel általános közröhejbe borítaniuk magukat és olcsó abrakkal etetniük a publicisták gyülevész hadait – tessék: minket is –, de úgy látszik, nekik – szar a világ, tök a tromf – már mindegy.

Amióta – úgy tizenöt éve – megrendíthetetlen alaptétel, hogy „a te kommunistád kommunista”, a komcsi meg, ugye, genetikailag sunyi rablógyilkos, azóta folyik itt „demokratikus pártpolitizálás” fedőnéven az a grundfocimeccs, amiben az ellenfél lerúgása categoricus imperativus. Ezen a meccsen panelprolik millióit lehet alázni azzal, hogy ő panelproli, panelprolik más millióit meg azzal lehet etetni, hogy ő „polgár” (hogyan törekedhet többségre egy „polgári” párt, mikor a polgárság per definitionem kisebbség?) – és sok milliónyi választópolgár néz bambán, és nem veszi észre, hogy a pártvezérek tulajdonképpen a kognitív disszonanciájukat tuszkolják le a torkán – a bolygóideg nagyobb örömére.

És mivel a másik genetikailag sunyi rablógyilkos komcsi, „még a vesszőt is megkérdőjelezik” (copyright: Horn Gy.), és minden vesébe könyöklési alkalmon kapnak, mint vargainas az ebszaron. És ha az a büdös komcsi csak kicsit nyert a képviselő-választáson, akkor csalt, hiszen sunyi rablógyilkos, vagyis muszáj, hogy csaló is legyen, attribútuma ez neki, dixi. (Verik is a tamtamot ez ügyben azóta is rendületlen – pedig dobbal mennek nyulászni, hiszen minden kormányváltás után legkésőbb két évvel a választópolgár úgy is rájön, hogy elcserélte a szart fosért.)

kimaradt, mint téli kutyaszar a hóból
Úgyhogy tavaly november-decemberben sikerült is az európai parlamenti választásokról szóló törvénybe „belekompromisszumozni” hogy pártdelegáltakkal turbózott választási bizottságokat kell utaztatni minden külképviseletre szerte a világba. Hiszen a nemzetközi posta, az adatkábel, a köztisztviselői és diplomáciai kar, mind-mind a bolsik markában van. (Bezzeg a bamba német szavazópolgár, ha nincs kedve elbaktatni a sarki szavazókörig, simán rábízza a szavazatát a Bundespostra. Szívnak is a káposztazabálók, rendesen.) Mondták ugyan egyes kormánypárti szónokok, hogy a kőccség rosszul fogja kivenni magát, de sag schon, a kurvatartás tékozlással jár.

Na, hétfőn a Országos Választási Iroda benyújtotta a cechet: 2415 szavazat – 350 milkó. Gyere seggem, láss vásárt. Az SZDSZ másnap elkezdte ütni a demagógia izzó vasát: tán fizetnék ki szépen a többiek a delegáltjaiknak a repülőjegyet meg a félpanziót. Tehette, mindig ellenezte, és nem is jelölt utazó szavazatnyálazókat – kimaradt, mint téli kutyaszar a hóból.

A szabad demokraták két napig fényezhették magukat, csütörtökön aztán az MDF nevében Herényi Károly segget csinált a szájából, hogyaszongya: „Az MDF, hogy nyomatékot adjon a választási eljárási törvényjavaslathoz benyújtott módosító javaslatának, visszavonja jelöltjeit az EP-választás külképviseleti szavazatszámláló bizottságaiba. [...] Az MDF az európai gyakorlatnak megfelelően, a postai úton, levélben történő szavazási móddal ért egyet, amely egyszerűbb és lényegesen olcsóbb.”

a pártok nem szartak a kútba, csak a kávára
Az európai gyakorlatnak megfelelően... Fonj, szajha, inged lesz. Idézek az országgyűlés 2003. december 8-i jegyzőkönyvéből – hosszan, mert gyönyörű –, Herényi Károly hozzászólása: „A második megoldás a postai úton történő szavazás lett volna, ami Európa számos országában gyakorlat, és ami a legkisebb terhet rótta volna a választópolgárokra, legalábbis azokra, akik külföldön szeretnének a választójogukkal élni, illetve a választójogukat gyakorolni. Azonban azt be kell látni, hogy ennek a szavazási módnak Magyarországon nincs hagyománya, nincs kultúrája, meglehetősen idegen a gondolkodásunktól, a posta egészen más képzeteket ébreszt a magyar agyban, mint hogy szavazásra vagy ilyen úton való szavazásra ezt az intézményt igénybe vegyük.” Óh, az a drága magyar agy! De hát kurvának, bábának szabad éjjel járni.

Alig egy óra múlva jelenti az MTI, hogy az MSZP is mosolyog, mint disznó a moslékra, és „visszavonja a külképviseletekre delegálandó jelöltjeit”. „Látva mindazt a populista magatartást, melyet az ellenzék napok óta folytat” – feji Tóbiás pártigazgató a bakot, pedig a dumája ízetlen, mint a pénteki szar. Mert ő nem populista, ó, dehogy. Az Országos Választási Bizottság a haját tépi, minden törvényes határidő lejárt, és nem érdekli, hogy a pártok nem szartak a kútba, csak a kávára, ő bizony beterjeszti hétfőn az országgyűlésnek a választási bizottságokat, szavazzanak szépen.

A Fidesz szerint csütörtökön még „álságos most visszalépni egy közösen már eldöntött ügyben” – tegnap lőttek seggbe, ma jutott eszedbe –, aztán pénteken – fiúk, ne hagyjatok itt! – megdönti a szájból segget csinálás világrekordját, és „nem küld senkit sehová”. És ne gondolja az ember, hogy egyik párt olyan messze van a másiktól, mint segg a valagtól? A fenét ne. Össze is hívja az MSZP a négypártit legott. Vasárnap este össze is dobják két perc alatt a konszenzust: hétfőn törvényt fognak módosítani, négyötödös többséggel, rendkívüli eljárásban.

Törvényt módosítanak – nem egész három héttel az aktus előtt, miközben hetek óta folyik az adott törvényben meghatározott processzus. Ez így szép, kerek, esztétikus, okádnivaló. Hogy takarodnának már a sunyiba, Orbán Viktorral az élen. Tőlem viheti Medgyessy Pétert is. (Vagy fordítva, as you like it.) Ezek a hölgyek és urak néha szeretik előadni – inkább hallgatnának, mint a hugyó disznó – a néptanító filozófust, de jobb, ha Szókratészen morfondírozunk:

„Én pedig, athéni férfiak, azt mondom: Melétosz vétkezik, minthogy komoly dolgokból tréfát űz, és könnyedén főbenjáró bűnnel vádolva törvényszék elé idéz embereket, buzgalmat és aggodalmat színlelve olyan dolgokban, amelyekre idáig soha semmi gondot nem fordított.”