Gusztáv
3 °C
6 °C

Emetica

2004.05.24. 00:30
A X. agyideg, a vágusz, más néven bolygóideg, többek között a szív és a rekeszizom működését befolyásolja. A váguszt érő bizonyos ingerekre a szervezet heves, komplex védekező reflexszel reagál, amelynek fő elemei a garat-, gyomor- és rekeszizomgörcs, valamint a gyomortartalom kiürítése. Mivel az említett izmokat a vágusz mellett részben a középső nyaki és középső háti gerincvelőszakasz idegzi be – és az alsó agytörzsben levő reflexcentrum ingerületi állapota a szomszédos vegetatív központokra is áttevődik –, a garat-, gyomor-, rekeszizomgörcsöt és gyomortartalom-ürítést elsápadás, verejtékezés, émelygés kíséri.

A reflexet kiválthatja hasi vagy idegrendszeri megbetegedés, mérgezés, terhesség, félelem- vagy undorérzés és számos heveny megbetegedés; de kiválthatják reflektorikusan ható vegyületek – meleg nátrium-klorid-oldat, emetin, réz-szulfát, ammónium-karbonát, cink-szulfát, kálium-alumínium-szulfát, kálium-antimonil-tartarát stb. – is, illetve a megfelelő idegközpontra ható szerek – pl. az apomorfin –, továbbá a garat és a torok idegvégződéseinek mechanikus ingerlése, valamint a magyar politikai pártok baromságaira vetett futó pillantás.

a pártvezérek tulajdonképpen a kognitív disszonanciájukat tuszkolják le a torkán
Csak egy csepp a köpőcsészében az a bolhacirkusz, amit a héten rendeztek szeretett pártjaink az európai parlamenti választások – egyébként egyetlen, hangyafaszányi részproblémája – körül. Már megint sikerült nekik egy egyszerű óvodapedagógiai pszichológiai alapesettel általános közröhejbe borítaniuk magukat és olcsó abrakkal etetniük a publicisták gyülevész hadait – tessék: minket is –, de úgy látszik, nekik – szar a világ, tök a tromf – már mindegy.

Amióta – úgy tizenöt éve – megrendíthetetlen alaptétel, hogy „a te kommunistád kommunista”, a komcsi meg, ugye, genetikailag sunyi rablógyilkos, azóta folyik itt „demokratikus pártpolitizálás” fedőnéven az a grundfocimeccs, amiben az ellenfél lerúgása categoricus imperativus. Ezen a meccsen panelprolik millióit lehet alázni azzal, hogy ő panelproli, panelprolik más millióit meg azzal lehet etetni, hogy ő „polgár” (hogyan törekedhet többségre egy „polgári” párt, mikor a polgárság per definitionem kisebbség?) – és sok milliónyi választópolgár néz bambán, és nem veszi észre, hogy a pártvezérek tulajdonképpen a kognitív disszonanciájukat tuszkolják le a torkán – a bolygóideg nagyobb örömére.

És mivel a másik genetikailag sunyi rablógyilkos komcsi, „még a vesszőt is megkérdőjelezik” (copyright: Horn Gy.), és minden vesébe könyöklési alkalmon kapnak, mint vargainas az ebszaron. És ha az a büdös komcsi csak kicsit nyert a képviselő-választáson, akkor csalt, hiszen sunyi rablógyilkos, vagyis muszáj, hogy csaló is legyen, attribútuma ez neki, dixi. (Verik is a tamtamot ez ügyben azóta is rendületlen – pedig dobbal mennek nyulászni, hiszen minden kormányváltás után legkésőbb két évvel a választópolgár úgy is rájön, hogy elcserélte a szart fosért.)

kimaradt, mint téli kutyaszar a hóból
Úgyhogy tavaly november-decemberben sikerült is az európai parlamenti választásokról szóló törvénybe „belekompromisszumozni” hogy pártdelegáltakkal turbózott választási bizottságokat kell utaztatni minden külképviseletre szerte a világba. Hiszen a nemzetközi posta, az adatkábel, a köztisztviselői és diplomáciai kar, mind-mind a bolsik markában van. (Bezzeg a bamba német szavazópolgár, ha nincs kedve elbaktatni a sarki szavazókörig, simán rábízza a szavazatát a Bundespostra. Szívnak is a káposztazabálók, rendesen.) Mondták ugyan egyes kormánypárti szónokok, hogy a kőccség rosszul fogja kivenni magát, de sag schon, a kurvatartás tékozlással jár.

Na, hétfőn a Országos Választási Iroda benyújtotta a cechet: 2415 szavazat – 350 milkó. Gyere seggem, láss vásárt. Az SZDSZ másnap elkezdte ütni a demagógia izzó vasát: tán fizetnék ki szépen a többiek a delegáltjaiknak a repülőjegyet meg a félpanziót. Tehette, mindig ellenezte, és nem is jelölt utazó szavazatnyálazókat – kimaradt, mint téli kutyaszar a hóból.

A szabad demokraták két napig fényezhették magukat, csütörtökön aztán az MDF nevében Herényi Károly segget csinált a szájából, hogyaszongya: „Az MDF, hogy nyomatékot adjon a választási eljárási törvényjavaslathoz benyújtott módosító javaslatának, visszavonja jelöltjeit az EP-választás külképviseleti szavazatszámláló bizottságaiba. [...] Az MDF az európai gyakorlatnak megfelelően, a postai úton, levélben történő szavazási móddal ért egyet, amely egyszerűbb és lényegesen olcsóbb.”

a pártok nem szartak a kútba, csak a kávára
Az európai gyakorlatnak megfelelően... Fonj, szajha, inged lesz. Idézek az országgyűlés 2003. december 8-i jegyzőkönyvéből – hosszan, mert gyönyörű –, Herényi Károly hozzászólása: „A második megoldás a postai úton történő szavazás lett volna, ami Európa számos országában gyakorlat, és ami a legkisebb terhet rótta volna a választópolgárokra, legalábbis azokra, akik külföldön szeretnének a választójogukkal élni, illetve a választójogukat gyakorolni. Azonban azt be kell látni, hogy ennek a szavazási módnak Magyarországon nincs hagyománya, nincs kultúrája, meglehetősen idegen a gondolkodásunktól, a posta egészen más képzeteket ébreszt a magyar agyban, mint hogy szavazásra vagy ilyen úton való szavazásra ezt az intézményt igénybe vegyük.” Óh, az a drága magyar agy! De hát kurvának, bábának szabad éjjel járni.

Alig egy óra múlva jelenti az MTI, hogy az MSZP is mosolyog, mint disznó a moslékra, és „visszavonja a külképviseletekre delegálandó jelöltjeit”. „Látva mindazt a populista magatartást, melyet az ellenzék napok óta folytat” – feji Tóbiás pártigazgató a bakot, pedig a dumája ízetlen, mint a pénteki szar. Mert ő nem populista, ó, dehogy. Az Országos Választási Bizottság a haját tépi, minden törvényes határidő lejárt, és nem érdekli, hogy a pártok nem szartak a kútba, csak a kávára, ő bizony beterjeszti hétfőn az országgyűlésnek a választási bizottságokat, szavazzanak szépen.

A Fidesz szerint csütörtökön még „álságos most visszalépni egy közösen már eldöntött ügyben” – tegnap lőttek seggbe, ma jutott eszedbe –, aztán pénteken – fiúk, ne hagyjatok itt! – megdönti a szájból segget csinálás világrekordját, és „nem küld senkit sehová”. És ne gondolja az ember, hogy egyik párt olyan messze van a másiktól, mint segg a valagtól? A fenét ne. Össze is hívja az MSZP a négypártit legott. Vasárnap este össze is dobják két perc alatt a konszenzust: hétfőn törvényt fognak módosítani, négyötödös többséggel, rendkívüli eljárásban.

Törvényt módosítanak – nem egész három héttel az aktus előtt, miközben hetek óta folyik az adott törvényben meghatározott processzus. Ez így szép, kerek, esztétikus, okádnivaló. Hogy takarodnának már a sunyiba, Orbán Viktorral az élen. Tőlem viheti Medgyessy Pétert is. (Vagy fordítva, as you like it.) Ezek a hölgyek és urak néha szeretik előadni – inkább hallgatnának, mint a hugyó disznó – a néptanító filozófust, de jobb, ha Szókratészen morfondírozunk:

„Én pedig, athéni férfiak, azt mondom: Melétosz vétkezik, minthogy komoly dolgokból tréfát űz, és könnyedén főbenjáró bűnnel vádolva törvényszék elé idéz embereket, buzgalmat és aggodalmat színlelve olyan dolgokban, amelyekre idáig soha semmi gondot nem fordított.”

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!