Ilona
17 °C
33 °C

A gyros, a kebab, meg a shawarma

2006.08.21. 07:07

Mint az Apokalipszis most vágatlan, rendezői verziójában: hosszú, sötéten kígyózó kötelékben húznak el a lemenő nap előtt a harci helikopterek. A tengerparton fürdőruhás lányok tollasoznak, és meztelen lábú haszidok sétálnak a homokban: bikinivonalakra és fekete kalapokra fröccsen a bíborvörös fény.

Kicsivel arrébb, a bokáig érő vízben három alak álldogál.

"Miattunk mennek" - jegyzi meg egyikük a helikopterek felé mutatva, majd hosszú botját még mélyebbre fúrja a vizes parti homokba.

"Mennek meghalni" - teszi hozzá a másik, miközben finoman megigazítja hosszú, csapzott haját, majd kicsit feljebb húzza fekete, "Its me again Lord"- feliratú beach nadrágját. Nehogy ráfröccsenjen a tengervíz.

"Mennek gyilkolni" - helyesbít erre a harmadik, akit sajnos nem nagyon látni a vérvörös ellenfényben.

"A terrorizmus ellen harcolnak, láttam az izraeli 2-esen" - szól közbe a második, mialatt egyik kezével még mindig a botjára támaszkodik, a másikkal viszont éppen égszínkék fecskéjét próbálja feljebb rángatni.

"Nekem csak Al-dzsazira van otthon" - vágja rá kissé dühösen a harmadik, akit még mindig nem látni a lemenő nap fényében.

Mögöttük bikinis lányok ugrálnak, ők csak állnak, lábukat mossa a tenger, és arról beszélnek, hogy most akkor a Hezbollah vagy a libanoni nép a célpont, és egyébként is megszálló háború vagy Izrael heroikus önvédelme. A csapzott szakállú vadul hadonászik embermagasságú botjával, a naplementében pedig egyre mérgesebben érvel a harmadik. Izrael népének ítélt szent föld vagy a palesztinok otthona, szabadságharcosok vagy terroristák, siratófal vagy Al-aksza mecset.

"Nem veszitek észre, hogy mi ez? Ahogy itt szerencsétlenkedünk a bokáig érő vízben, fürdőgatyában, előttünk meg kötelékben szállnak a harci helikopterek?"- kiált rájuk a hosszú hajú, majd csendben azért még hozzáteszi: "És persze a bikinis lányokról se feledkezzünk meg".

"Giccses képeslappillanat?" - kérdezi a szakállas.

"Buddhista tanmese?" - tippel kissé bizonytalanul a harmadik.

"Allegória, parabola, egy félresikerült apoteózis!" - üvölti a hosszú hajú, haragjában a tengerbe rúg, és már az sem zavarja, hogy elázik a "Its me again Lord"- feliratú beachnadrágja.

"Mint egy állatmese?" - kérdez vissza a szakállas, aztán inkább elhallgat.

"Inkább együnk egy shawarmát" - szólal meg kicsit később, mikor már kínos a nagy hallgatás, meg hogy csak a tenger morajlása.

"Vagy inkább egy kebabot" - ellenkezik csak azért is a harmadik.

Elindulnak. A hosszú hajú ruganyos léptekkel jár a vízen, a szakállas egyetlen botütéssel kettéválasztja a tengert, a harmadik pedig eltűnik a vérvörös ellenfényben.