Edina
-12 °C
-3 °C

Kommunista szuperhősök vs. porfelhőlovagok

2003.07.28. 09:16
Rettenetes, nem emberi ordítás töltötte be a hatalmas, majdnem vaksötét, föld alatti termet. Egy halom láda mögül rémisztő figura pattant elő: testhezálló, selymes szőrű majomjelmezt viselt vajszínű csokornyakkendővel, felette a szuperhősök jellegzetes, funkciótlan kis köpönyegét, vörös selyemből.

"A kulturális kormányzat számára fontos, hogy minél több emberhez eljuttassa az olvasás élményét" - kiáltotta Szuperhiller. De nem jött válasz. "Vannak olyan irányok, amelyeket mindenképpen meglépek" - fenyegetőzött tovább a hős, és a levegőbe emelkedett, de még egy nyomorult Szuperhende sem jelent meg, hogy mindenen áthatoló sárkánybőr aktatáskájával móresre tanítsa a majomjelmezest, akinek köztudomásúlag egyetlen, ám annál veszélyesebb fegyvere a verbális antigravitációs tér. "Ezek az irányok olyan irányok, amelyek közös törekvések" - visította frusztráltan Szuperhiller, de ezúttal nem gyönyörködhetett a földön kínok közt fetrengő ellenfelek és vétlen járókelők látványában. A kulturális szuperhős zavarodottan átrepült a föld alatti aréna túlsó felére, ahol puszta kézzel megfojtotta az áfát, amely éppen egy vaskos könyv teteméből lakmározott. De - várakozásával ellentétben - nem gyúltak ki a fények és nem derült ki, hogy mégiscsak nagyszabású meglepetéspartiról van szó. Szuperhiller belátta, hogy a helyzet drámai, ezért hangosan elfütyülte a "Mariguana cha-cha-cha" dallamát. Nemsokára hűvös szél támadt, aztán egy kürtőből előröppent Szuperlászló, talpig fényes, elasztikus államadósságba öltözve. Kerek szemüvegéből veres lángnyelvek csaptak elő. "Gyertek elő, gyáva férgek! Visszavonok minden jóléti kedvezményt. A lakásvásárlókat ezentúl 120 százalékos különadóval sújtom! És bevezetem a 18, 675 százalékos áfakulcsot. MuhahahahaaaAAAA. Amúgy sincs egy fillér sem az államkasszában. Na erre varrjatok gombot!" - kiáltotta Szuperlászló a plafon közelében lebegve.

A két hérosz megdöbbenésére erre a provokációba sem érkezett semmiféle válasz. Az egyik távoli sarokból ugyan hallatszott valami olyan cincogás, hogy "a hajbókolás moszkovita attitűd", de erre már senki sem figyelt.

"Csabikám, mi a túró történhetett? Hogy lehet, hogy már fel sem háborodnak ezeken a komoly, bátor politikai döntéseken?"

"Vazzer, Pista, nemtom. Engedjünk rájuk egy falka kiéheztetett Lendvai Ildit, talán az segít" - felelte Szuperlászló, azzal elröppent az Anima Sound System lemezbemutató koncertjére. Szuperhiller magába roskadva leszállt a padlóra, ahol átölelte a Magyar Nyelv Értelmező Kéziszótárát, és csendesen zokogni kezdett.

Hogy mi a meghökkentő események magyarázata? A szuperhősök alattvalóinak egyik fele a múlt héten gutaütését kezelte valamilyen relatíve hűvösebb helyen, a másik pedig meredten bámulta a drótszamarukon száguldó porfelhőlovagokat, amint a békazabálók földjének aszfaltcsíkjait hasítják, vagy a lelkesen ugrált a képernyő előtt, ahogy a Puszták Angolnái sorra alázzák pólóban az egész világot, a Kárpátok Busáitól az Alattomos Macskaevőkig.

Esetleg moziba mentek, majd ilyen hírekről fantáziáltak:

Kitano Takeshi világhírű japán filmrendező tokiói lakásának ajtaját helyi idő szerint szerda este 21 óra 25 perckor szakította be az ismeretlen behatoló, egy jellegzetesen perzsa külsejű, hátrakötözött kezű férfi boltozatos homlokával. "Két óra tíz percen keresztül mutogatsz egy fiút meg egy lányt, akik kötéllel összekötözve mászkálnak fel-alá Japán legnyomasztóbb részein, és közben nem szólnak egymáshoz egy szót sem? Azt hitted, neked mindent szabad? Na most megkapod a magadét" - kiáltotta a döbbent rendező arcába a megvadult kultúrterrorista, azzal Takeshi elé taszigálta az ajtó betörésétől még mindig szédelgő túszát. "Tudod ki ez? Abbas Kiarostami, az a jellemtelen perzsa. Az egyik legendás filmjében az egyetlen történés az volt, hogy amikor a főhőst felhívták mobiltelefonon - legalább hússzor - minden alkalommal felszaladt egy domb tetejére, ahol volt térerő. Egyébként nem történt benne semmi." A támadó a két filmest egymáshoz kötözve, felpeckelt szemmel a tévé elé kényszerítette, majd közel 24 órán játszott le nekik golf-, snooker-, Forma-1-, darts- és katolikusmise-közvetítéseket, illetve Medgyessy Péter-beszédeket. Az agresszort a japán rendőrség őrizetbe vette. A következő 24 órában azonban a világ számos pontján szerveződtek spontán rokonszenvtüntetések: Hannoverben például több mint félmillióan követelték az iráni művészfilmek betiltását. A japán kormány a nemzetközi felháborodást látva visszavonulót fújt, és szabadon engedte a letartóztatottat. A hatóságok helyzete akkor vált tarthatatlanná, amikor az Asahi Shimbun leleplező cikkben számolt be arról, hogy Takeshi két évvel ezelőtt mozgásszínházba vitt egy kiskorút, akinek később világzenei CD-ket is ajándékozott.