László
19 °C
35 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Écrasez l'infâme!

2005.08.22. 11:34

Megint nagyot dobott az egyház: erőnek erejével, vagy inkább az Igének hatalmával leimádkozott a színpadról egy szelíd sanzonénekest. Horvát vallási szervezetek a múlt héten addig zsolozsmáztak, amíg az ottani belügyminisztérium kötélnek állt, és betiltotta a vasfogú, műmellű, műanyagszemű popsztár, Marilyn Manson hétfőre tervezett pulai fellépését.

... még egy jól tájékozott ministráns is tudja, hogy Marilyn Manson maga az Antikrisztus

Az egyház tiltakozik, az állam bólint, a gyalázatos eltiporva. Voltaire nyilván nem így gondolta, de Voltaire kétszáz éve megboldogult, a gyalázatos Marilyn Manson viszont itt kísért, és a mindmáig eltiporatlan egyháznak kezdenie kell vele valamit. Egy protestáns szervezet és a letiltást szorgalmazó katolikus papok szerint a közkedvelt előadóművész "sötét lelkű, és a sátánizmus, valamint a drogok befolyása alá tereli a fiatalságot, és számaival erőszakra buzdít". Nem kellene ezt ennyire túlbonyolítani; azt még egy jól tájékozott ministráns is tudja, hogy Marilyn Manson maga az Antikrisztus.

De hogy az állam - főleg egy önmagát demokratikusnak nevező, a szólás és kifejezés szabadságára büszke országban - letiltson valakit a színpadról azért, mert néhány pap nem bírja a pofáját, az szégyenletes. Gyalázatos.

Az esetet nyilváníthatnánk balkáni belügynek, de az eset azért mégsem balkáni belügy, mert protestáns és katolikus egyház Magyarországon is van, és mert Marilyn Manson ide is jön: augusztus 23-án kedden, egy nappal az elmaradt horvát fellépés után a Papp László Budapest Sportarénában készül fellépni.

Lábamban a bugi, kezemben két jegy a koncertre. Ha a fény felé tartom őket, a vízjelek közül az Antikrisztus vicsorít rám. Szeretném élőben is megtapasztalni. Jogom van hozzá.

Miért tartok tőle, hogy itt is betiltják Marilynt? Mert hogy ez itt nem a Balkán, az nem jelent semmit. Itt is megtörtént, hogy az egyház nyomására a közszolgálati, aztán később egy kereskedelmi televízió levette a műsorról Scorsese Krisztus utolsó megkísértése című, felejthető ópuszát, pedig az néhány kérges szívű Taxisofőr-rajongón kívül a kutyát sem érdekelt. Amikor moziban játszották annak idején, szőke, kék szemű apácanövendékek osztogatták a bojkottra felszólító röplapokat, és azzal nem is volt semmi baj, kivéve, hogy szívesebben fogdostam volna a combjukat odabent, minthogy kint vitatkozzam velük a teofánia és az epifánia közti különbségről.

...ismerek rendes katolikust!

Az egyháznak joga van tiltakozni. Az államnak kötelessége kussolni, leginkább azért, mert az államnak nincs semmi esélye arra, hogy eldöntse, Marilyn Manson-e az Antikrisztus vagy maga Szikora Róbert. Nincsenek meg hozzá a szakértői, attól meg a jó isten mentsen meg bennünket, hogy Lamperth Mónika értelmezze a Parlamentben János evangéliumát.

Én tisztelem, sőt félem az istent, különösen mióta megforgatott a gyomromban egy rozsdás vasvillát, röhögött egy nagyot, és benne hagyta. Azt onnan ember nem húzza ki. Ezért aztán misén soha nem harákolok, nem köpködök, nem beszélgetek; úgy hányom a keresztet, mint egy hivatásos ördögűző, és igen, kimondom, nem szégyen az: ismerek rendes katolikust!

Arra az esetre, ha a Marilyn Manson képében megmutatkozó Antikrisztus kedd este megpróbálná felszakítani a mellkasomat és kitépni a szívemet, miközben én békésen headbangelek, viszek magammal szenteltvizet pillepalackban - csak el ne kobozzák a feketébe öltözött sátánfattyak a bejáratnál.

De ha véletlenül valami angyali sugallat hatására itthon is betiltanák Marilyn Mansont, követelném az illetékes szerveknél, mondjuk a belügynél, hogy szögezzék be a templomok ajtaját, mert odabent hülyeséget beszélnek, és az engem a drogok befolyása alá terel. Akkor már inkább a headbang.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!