Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ferenc, Olívia
2 °C
5 °C

Inkvizítorosdi

2004.01.12. 08:33

A Matula Magazint is betiltatná a Jobbik

Na, ha már mindenki elégette a maga keresztjét, menóráját, izraeli zászlóját, flash-animációját, akkor üljünk le egy szóra. Legyen az a szó a vallásgyalázás. A jobbikos srácok ide előre, a szamárpadba. Van pótolnivalójuk.

Joga van gúnyolni az Úristent, Jézust, Mózest, Zeuszt és Lenint még akkor is, ha ez rosszul esik az istenistáknak.
Kedves gyerekek! Nincsen olyan tétel a büntető törvénykönyvben, se más érvényes jogi kódexben, hogy vallásgyalázás. Sem olyan, hogy felségsértés, ha emlékeztek Loppert Dánielre, a polgári realityshow első szezonjának sztárocskájára. Vallásgyalázás és felségsértés miatt tehát sem feljelentést nem lehet tenni, sem betiltást követelni. Radnóti könyvét még elkobozták ilyen jogcímen, de az a jogcím szerencsésen elsüllyedt a világégésben, sajnos Radnótival együtt. Hőzöngeni lehet, kiprédikálni is lehet, vudubabát böködni is lehet. De törvénnyel fenyegetőzni nem lehet, illetve nem érdemes. Mert nincs ilyen törvény.

Azért nincsen és nem is lesz, mert sehogy sem fér bele abba a világnézeti szabadságba, amelyet a – nem keresztény, hanem – demokratikus Magyarország egyik alapjaként tisztelünk. A vallásoknak ugyanis az a lényegük, hogy saját magukat jobbnak, igazabbnak, tisztább és szárazabb érzésnek hirdetik, mint az összes többit. Így nyilván egymással is ütköznek; hogy csak egy példát említsünk, Máriát a katolikusok szentnek tartják, a protestánsok csupán tiszteletreméltó háziasszonynak, a zsidók az istenkomplexusos Jézus anyjának, az iszlám egy próféta anyjának, én pedig egy olyan nőnek, akinek magyarázkodása minden várakozás ellenére bejött, és megváltoztatta a világot. Na most mi van? Melyik hit alacsonyabb rendű?

Azt, hogy ilyen szabadon gondolkozhatunk, pont a kereszténységnek köszönhetjük.
Ezenfelül mindenkinek joga van annak tartani Máriát, aminek akarja, beleértve a próbababát, az ufót vagy a létezésének tagadását; sőt joga van meggyőződését a rendelkezésére álló fórumokon hirdetni. Joga van továbbá nem tisztelni, akár rajzfilmben gúnyolni az Úristent, Jézust, Mózest, Zeuszt és Lenint még akkor is, ha ez rosszul esik az istenistáknak, az ortodox zsidóknak vagy az antik görögöknek. Vagy Medgyessy Pétert. Joga van kereszteket, ikszeket és fordított kereszteket állítani. Joga van vallási műsorokban terjeszteni az igét, a főnevet és még a kötőszavakat is; ahogy joga lenne bárkinek ateista műsorban szembeszállni mindezzel, és kiröhögni a teremtőt. Majd elszámol vele, ha tévedett. Joga van bárkinek hangoztatni, hogy a a Jézus-mondakörben pont annyi okunk van hinni, mint a többiben, vagy akár abban, hogy a földet négy teknőc tartja a hátán. Sőt, ezeknek a nézeteknek a hirdetőit is jogunkban áll kinevetni, megítélni, eretneknek, félrevezetettnek, pokolravalónak nevezni, ahogy hitvédelmi írások teszik kétezer éve, sőt tették már azelőtt is. Megégetni, betiltani, keresztre feszíteni, kiirtani vagy arra másokat megkérni viszont nincs jogunk.

Azt pedig, hogy ilyen szabadon gondolkozhatunk olyasmikről, amiről fogalmunk sincs, többek közt pont a kereszténységnek köszönhetjük, függetlenül a létrejöttének homályos körülményeitől. A keresztény Európában történhetett meg – sok egyébbel együtt és sok vérontás után, de végül mégis – a felvilágosodás. Ebben az egykor keresztény, ma döntően világi vagy legfeljebb ünnepeken álszent Európában fejlődhetett ki az a liberalizmus is, amely először lehetővé tette a szólásszabadságot, napjainkban pedig egy síkosított gumiparagrafussal éppen szemenköppinti magát itt nálunk, az egykor keresztény Magyarországon, amelyet ma kereszténynek nevezni csupán ordas blöff.

Játsszatok inkvizítorosdit, ha meguntátok a kovbojosat. Játsszatok Talibánt.
Ha a Matula Magazin fellobogózása után nem volna már teljesen világos, hogy a Jobbik semmi másra nem hajt, mint hogy a Való Világ mellett címlapon lehessen, akkor persze volna értelme még egy csomó kérdésnek. Például hogy mit fognak csinálni a külföldi szervereken elhelyezett vallásos viccekkel. Ledobják ejtőernyővel Körmendy-Ékes Juditot? Vagy hogy miképpen akarják elérni a Monty Python Brian élete című filmjének bezúzását, meg Voltaire eltávolítását a tantervekből. De ezek a kérdések okafogyottak: ezek a fiúk nem kérdéseket és nem is válaszokat keresnek; az egyetlen műfaj, amit ismernek, a csatakiáltás; fenyegetőzéssel együtt, hogy ők ezután is figyelni fognak, hogy rájuk is odafigyeljenek már végre, megnézzék, milyen szép máglyát rajzoltak zsírkrétával, és megsimizzék a buksijukat.

Hát figyeljetek csak, fiúk. Túrjátok fel az internetet, nézzetek körül a könyvtárakban. Aztán füleljetek a buszon, a diszkókban, a szalagavatókon, az ágyneműtartóban. Játsszatok inkvizítorosdit, ha meguntátok a kovbojosat. Játsszatok Talibánt. Gyűjtsetek linkeket, és átkozzátok meg az internetet hetedíziglen, mást a kínai komcsik sem igen tudnak kezdeni vele. Gyűjtsetek jó sok bizonyítékot arra, hogy az emberek nem félik már Istent. Ugyan továbbra sem kezdhettek vele semmit, mert joguk van nem félni, de a gyűjteményeteket jó áron átveszi majd a Hit Gyülekezete, és akkor talán meglesz az a kabrió-Golf, amiért ezt a bolhacirkuszt megnyitottátok. És azzal játszhattok majd végre csajozósat.