Korrektorblog

2003.08.17. 17:44
Ha nap mint nap mások összekalapálta szövegek ortográfiai-grammatikai-stilisztikai reszelésével foglalkozik az ember (már amennyiben olvasószerkesztő emberszámba vehető), egy idő után (hibbanáspont) azon kaphatja magát, hogy már nem olvas, hanem bogarászik. Bugvadász, kezében trutymós légycsapó, szájzugában szadisztikus vigyor ránca, fejében pici dr. Del Medico Imrék nyüzsögnek, és hasogatnak minden lehető szőrszálat.

Szerdán például komoly lelki tusába került, hogy ne postázzak (ó, bocsánat: posztoljak, sőt, postoljak) illatos levélkét U.P. emberének: a gesztenyelevél összetett szó, akárcsak a marketingpicsa (vö. médiageci). A rebootablak is. És ő is sorshúzással dönti el, hogy tesz-e az és elé vesszőt. (Egyébként amióta - régóta - be-benézek Angelday - régi kedves munka- és szobatárs, bizony - blogjába, azóta tépelődöm, hogy a címe vajon die Plastik [szobor, szobrászat, plasztika] vagy das ~ [Kunststoff]? Vagy lehet, hogy csehül van? Dánul? Észtül?)

a képzős tulajdonnevekre szakosodott kis Del Medico ráhasalt a szirénára
Most, hogy visszamentem az url-ért, olvasom a pénteki postot: "egy Axelerós ADSL mail account nem fog ilyet tudni az életbe". És már föl nem foghatom, miről szól a szöveg (kár, hiszen jó), mert a képzős tulajdonnevekre szakosodott kis Del Medico ráhasalt a szirénára: axelerós, axelerós, axelerós! Uszulna a babebanben-sajtólevelező is (soha az életben, ugye), de őt az isteni Nádasdy Ádám pórázon tartja: -ban, -ben valójában nincs is (ide most a cikk eredetijét kellett volna belinkelnem [figyelnek?, személyragozom a főnévi igenevet - szmájli], de a mancs.hu döglődik, rohadna rá a magas ég). Én még mintha hallanám (hogy mondom-e, azt nem tudom).

Péntekre virradó éjszaka lekapcsolták a villanyt Észak-Amerikában. Az ügyeletes (én, grácia ősz fejemnek) nyomja kopfba, címlapajánlóba a távirati iroda szövegét: "Hirtelen áramkiadás bénította meg helyi idő szerint csütörtök délutántól több amerikai és kanadai nagyváros életét. A városok között van New York, Detroit, Cleveland, Connecticut, New Jersey, Kanadában pedig Ottawa és Toronto." A pediget sziszegve kihúzom (manapság minden hírszerkesztő kényszeresen elpöttyent bekezdésenként egy-két fölösleges pediget), de a földrajzi neveken átsiklik a tekintet.

Pillanatokon belül zúgnak az olvasói levelek. Az olvasó mindig akkor szokta bunkóságunk ékes bizonyítékaként orrunkra húzni a nyilvánvaló elgépeléseket, amikor rohammunka van, és nincs idő rendesen szerkeszteni (szinte soha sincs, de ez más kérdés), most azonban azért vagyunk hülyék (vagyok hülye), mert Connecticut és New Jersey nem város, hanem állam. Áldja meg az isten a Morbid Töketlenségek Intézetét! (Másnap az Ámerikát járt K. kolléga vigasztal: New Jersey lakosságának olyan túlfejlett kisebbrendűségi érzése van, hogy nem lehet államszámba venni, Connecticutot meg pláne nem, összevissza [vigyázat: nem *össze-vissza!] hárman lakják.)

a szerelmi vágy beteljesülésének meghiúsulása
A csütörtök különben azzal kezdődött, hogy tudálékos (sőt, tudákos) emailt küldtem az egyik ifjú újságírónak, kioktattam, hogy rosszul használja a lévén határozói igenevet. Rabiátus vénember lévén, valószínűleg rémesen kioktató stílusban tudok okoskodni, csoda, hogy a redakció tagjai csak ritkán borítják rám az asztalt (legutóbb Moon írta - igaz, az nyilvános beszólás volt -, hogy frusztráló, amit csinálok; nem kérdeztem meg, hogy a frusztráció melyik jelentésére gondol [1. állandó kudarcérzet, gátlásosság; 2. a szerelmi vágy beteljesülésének meghiúsulása]).

A következő cikk kedvenc riporterem pompás, szarkasztikus beszámolója volt egy kormányfői látogatásról. Volt benne egy beszúrt, magyarázó értelmű mellékmondat: "lévén mindketten vidéki származásúak vagyunk". Kész. Padló, lila köd, elektronikus prédikáció (szegény delikvens azóta se válaszolt...). A létigéből [lenni, van, volt, lesz, nincs, sincs] képzett határozói igenév nem csinál (hülye Word: "Kerülendő szó vagy kifejezés") magával ilyen figura etymologicát: futván futott, tudván tudja; *lévén van/volt/lesz nincs. (Hogyne volna, mondaná Nádasdy, tömegével használják. Igaza volna.)

A lévén azt jelenti: "Minthogy az van, amit állítunk v. mert úgy van, amint állítjuk. Vihar ~, a rádióadás szünetelt." (ÉKsz. 860. o.) "Névutószerűen használt határozói igenév; valaminek előrebocsátott okát, természetes magyarázatát fejezi ki. Pl.: beteg lévén [azaz betegségem miatt; mivel beteg voltam; mint beteg], nem mehettem a versenyre; orvos lévén maga is, elsősegélyben részesíthette a gyereket" - írja a Nyelvművelő kézikönyv 1985-ben. Aztán hat sorban taglalja a létére [ = bár, noha...] szóval való összetévesztés hibáját (szakember lévén meg tudta javítani - szakember létére nem tudta megjavítani), végül így zárja a szócikket:

a beszélő fejében nem erre jár a grammatikai tudatalatti
"És mindenképpen hiba - mégpedig terjedő hiba - a lévén-nek a mert, mivel stb. okhatározói kötőszók helyett való használata. Pl.: Nem hallottuk a csöngetést, lévén (helyesen: mert, mivel) egyikünk se volt otthon." (NyKk. II., 56. o.)

Hát, '85 óta nem javult a helyzet, sőt. Én egyébként hányingert kapok a mondatszóvá tömörült lévén-től is; lévén, hogy, pipiskednek minden rendű és rangú közbeszélők manapság, nyilván valami az lévén a helyzet, hogy-szerű magyarázatot lehetne ráhúzni, de érezni a hangsúlyból (lévénhogy) meg a mondatszerkezetekből, a beszélő fejében nem erre jár a grammatikai tudatalatti; aztán kopik lefele a hogy, és előáll a fent taglalt zagyvalék.

Ez volt csütörtökön. Pénteken szegény B. meredt rám riadtan, amikor rajtaütésszerűen ordítozni kezdtem vele. Ő is elcseszett egy lévén-t.

Nohát, kedves blogom, ez volt szerda, csütörtök, péntek, és most itt abbahagyom, pedig volt a héten hétfő, kedd, szombat és vasárnap is, a kis Del Medicók zizegtek akkor is. De hát ez itt már négy flekk, és múltkor is azt mondta a főnök: "picikét hosszú". (Nopersze, rövid, de velős - tömör - publicisztikát írni komoly zsurnáltechnológiai kihívás.)

Ma csomót dolgoztam, ezért fáj az Alt+Tab-mozgató izmom.
Kedves emberek, írjatok vidám blogokat, blogot olvasni sokkal jobb, mint hírlapot. Susie Cluelessnek például megvidámodott a fogkeféje. És az is ezen a héten volt. És Susie sohasem írta le a lévén szót.

Példatár
Eleresztettem a Google-ban egy, az index.hu doménre szűkített "lévén"-keresést. Uhhh... Kigyűjtöttem egy csokor szépségeset. (Azt az elképzelést, hogy minden lévén-re rálinkelem a cikket, föladtam. Valaki még tényleg rám borítaná az asztalt.) Érdekes, hogy ahol különben jól használjuk, többnyire ott sem vevődik észre, hogy a lévén szinte mindig mellékmondat állítmánya (összetett állítmány része), és rendszeresen elmarad a tagmondat-határoló vessző. Szóval ilyeneket bírtunk leírni:

"Kérjük, kérdéseiket lehetőleg angolul tegyék fel, lévén hogy a nagyúr magyarul nem beszél."

"ideje megszabadulni az árpádsávos tagozattól, lévén hogy a MIÉP nélkül maradtaknak úgysincs más választásuk, mint a Fideszre szavazni"

(Innen ugrom átalfele a lévénhogyokat, rengeteg van. És szinte soha sincs a hogy előtt vessző...)

"de most a szakaszokat tengerparti kikötők között jelölték ki, lévén úszótalpas repülőgépekről volt szó"

"Nem sokkal maradt el mögötte Papp László sem, akinek azonban - lévén bokszban olimpiákon csak egy aranyat nyerhet egy sportoló - három ötkarikás verseny kellett a három aranyhoz."

"Lévén poroszos iskolarendszerünk az információk mértéktelen özönével azonosítja az oktatást, a dologban eddig semmi szokatlan nincs."

"A Magdolna mosodák kegyetlen világára ugyanis nők százai emlékeznek még mai is, lévén az utolsó ilyen zárda 1996-ban, azaz hét éve zárta be kapuit."

"Az idei év elején azonban néhány montis és a sportot kedvelő szurkoló igencsak feldobta a hangulatot, lévén ez a sóbánya adott helyet az első föld alatti DH dual versenynek."

"A géppel nemcsak remek éjszakai, de kiváló panorámaképek is készíthetők, lévén az állványmenet az optikai tengely vonalában van."

"A helyzet csak az utolsó pont fényében vált szürreálissá, lévén a tátongó termek ajtóinál szigorú ellenőrök álltak"

"netre kapcsolódás után, a kezdőoldalt leszámítva[,] kézzel kell bepötyögni az összes címet, lévén könyvjelzők azok nincsenek"

"Török kutatási területe mostanában egyre nagyobb publicitást kap, lévén az utóbbi 6-8 évben drasztikusan megemelkedett az aranysakálok létszáma Somogy, Baranya, Tolna, valamint Zala megyében."

"Utóbbihoz W2K esetén webről kell meghajtót letölteni, lévén keletkezésekor az még nem létezett."

"Pedig nem volt egyszerű dolga, lévén, a hazaiak minden eszközt bevetettek."

"Persze ezek apró gondok, lévén az ilyen jellegű gépeket ritkán tesszük állványra."

"Ezt Belgrádban ezidáig [ez idáig] nem merték felvállalni, lévén a szocialisták vezérét nem lehetett eltemetni a börtönben.

"hét perccel később az olasz játékos már harmadik gólját szerezte, bár ennek nem örült túlságosan, lévén, Abbiati ketrecébe talált be"

"Az a villamos azonban, amely a vendégeket a pestszentlőrinci polgármesteri hivatal elé szállította, kicsit fiatalabb volt, mint az alatta futó sínpálya, lévén 1911-ben született a GANZ Művek egyik vasipari szekciójában."

"Radics nem biztos, hogy alkalmas a magyar meleg mozgalom [melegmozgalom] vezetésére, [itt nem lehet vessző] - vélte beszélgetőpartnerem -[,] lévén nem ismeri a hazai viszonyokat."

"Mindenesetre spekulációkra még bőven van időnk, lévén a játék másfél ével [éven] belül biztos nem jelenik meg"

"A filmek, cédék adatbázisát kézzel kitörölni nem célszerű, lévén megfeküdhet tőle az egész Media Player."

"A sátor egyébként igen rendezett, lévén a siófoki rave-elők kevéssé érzik magukénak a woodstock-i [woodstocki] hangulatot"

"Ők ugyanis - lévén hozzátettek az eredetihez - valójában átépítették azt."

"A közönség egy részét már arcról ismertem, lévén ugyanez a társaság jött össze a Herbalizer-en [Herbalizeren]"

"Lukovics Bertalan, Csaroda polgármestere optimistán nyilatkozott az Indexnek, lévén községe már a múlt héten megkapta a terveket"

"a délelőtt folyamán a rendőrségre látogatók mind értesülhettek arról, hogy ők a 'drogosok', lévén a rendőrség munkatársai többször, hangosan ekképpen aposztrofálták [?] őket"

"miszerint 'élvezeti szempontból' a pénisz mérete irreleváns, lévén a hüvely alkalmazkodik hozzá"

"Ez utóbbit mindenképpen javasoljuk, lévén egy [ein] érzékeny műszerről van szó."

"Szóval egy eszköz, amivel szöveget vihetünk be a billentyűzet nyomogatása nélkül, lévén a billentyűzet, mint olyan nem létezik."

"Lévén a hét főszereplő korunk egyik fejlett országában él, nagy célok és eszmék hiányában, a gravitáció ellen lázadnak."

"Nyeglén elismeri, hogy könnyű dolga volt kiszúrni a hajót, lévén a folyót teljes sávjában lezárták, a horvát hajóskapitányok meg délelőtt nem dolgoznak."

"Mi hát a megoldás? Lévén, nekünk nem volt mikrofonunk, ő válaszolt is."

"Az 1974 óta tevékenykedő szélsőjobbos csoport multimédiás csoportnak határozta meg magát, lévén lemezkiadót, magazint és rádiót is működtet üzenetei hirdetésére."

"Kérdéses azonban, hogy megbízható-e az ISI, lévén a szervezet hosszú ideig együttműködött a tálibokkal."

"A bolt bértenyésztésért mindössze egy jelképes összeget számol fel, lévén a tudomány komoly anyagi támogatást élvez az országban."

"pontos történelmükről azonban nem sokat tudni, lévén azt inkább az áldozatok írták"

Végül egy nem ebbe a csoportba való hibatípus:

"A mozi atmoszféra-teremtő ereje lévén [révén] lesz különleges."