Konrád
4 °C
17 °C

Legalább már viccesen lop a kormány

2008.06.23. 08:08

Hogy mi volt a hét eseménye?

A szemem unottan végigfuttattam a "Márta István állami támogatást követel a Kisdedtől, Szent Józseftől és a barmoktól" című Lucas Cranach-kép íróasztalom felett függő poszterváltozatán, aztán visszakapcsolódtam az MTV-s fociközvetítésbe. A holland-orosz félidejében jártunk, és jött a lottósorsolás, ahol ki volt a showműsor sztárvendége? Edvin Marton? Illényi Katica? Sebeők János? Tahi Tóth László? Az Ánuszával Deriváló Óvodás? Nem, Márta István volt az, aki, ki nem fogják találni, arról siránkozott, hogy megint nem kapott elég pénzt a kapolcsi fesztivál. "Lehetetlen!" - kiáltottam fel, és az ujjaim görcsösen ráfonódtak a távirányítóra. Egy kis kábelcsatornán Márta István éppen gyúlékony anyagot fecskendezett a studióban álló luxusautó motorháztetőjére, meggyújtotta azt, bemutatta, hogy az XXX-el kezelt dukkózáson Draskovics Tibor-hajszálnyi sérülés sem keletkezett, majd állami támogatást követelt. Ijedten váltottam az Esti Mesére, ahol a Kisvakond éppen felhúzható autót vásárolt volna, de a magát a talajból kifúró Márta István ellkérte tőle a pénzt a kapolcsi fesztiválra. Borzongva ugrottam, egy megnyugtatónak tűnő költészeti kerekasztal-beszélgetésre. "Na jó, itt nyoma sincs Márta Pistának", lélegeztem fel, amikor a vita moderátora felolvasta az Ómagyar Mária-siralom napokkal ezelőtt előkerült új szövegváltozatát, aszondja hogy:

Volek syrolm thudothlon
syrolmol sepedyk.
buol ozuk epedek.
Walasth vylagumtul
sydou fyodumtul
ezes urumemtuul.
O en eses urodum
eggen yg fyodum,
syrou aniath thekunched
Hobo izir es kitszauzodik Villon-estyit
sziz milliahval tumugussohd

De a hét azért nem csak Márta Istvánból állt, akinek a jövő héten információink szerint amúgy a Vízállásjelentésben , a Hajnali gondolatokban, a református istentiszteleten és a Domovina szlovák nyelvű nemzetiségi magazinban lesz jelenése.

A hét arról is szólt, hogy megtörtént az elképzelhetetlen: Gyurcsány Ferenc és csapata lőtt két baromi nagy gólt, ami évek óta nem történt meg a reformkormánnyal. Egyfelől elhappotuk/ták a románok elől a bazi nagy Mercedes-gyárat, úgyhogy 2011 után az egész Duna-Tisza köze tablettás A-klassét fog erjeszteni a földbe rejtett tartályokban. Ferenc pap, aki poltikai karrierjét egy románokról terjesztett oltári nagy hazugság kitervelésével alapozta meg, külön örülhetett, hogy most végre megleckéztette azt a reformellenes országot, ami végül nem volt hajlandó 23 millió munkavállalóval elárasztani az elképesztően vonzó magyar munkaerőpiacot.

A kormány másik bombagólja az volt, hogy eldőlt, Budapestre költözik az Európai Unió kutatás-fejlesztési központja. (Emlékeznek még a Szabad Demokraták Szövetségére? Az ő jellegzetes, öncsonkító humoruknak tudható be, hogy az igazgatótanácsba Magyar Bálintot, a kutatás-fejlesztés hatszoros olimpiai bajnokát is jelölték.) Szóval volt ez a két váratlan siker. A baloldalnak évek óta nem volt olyan hete, hogy ne kaptak volna egy sima hatost, úgyhogy zúgott-zengett a megdöbbent választópolgárok kórusa.

A portugálok és az olaszok kiesését is beszámítva tehát Gyurcsány miniszterelnök makulátlanul boldog hetet zárt. A képet csak finoman pettyezi az a két szemérmetlen lopási ügy az eredményjelző tábla szemközti fertályán. Az egyik a szokásos nyomvonalon haladt, miszerint szegény hülye fogyasztók úgysem tudják, mibe kerül egy weboldal, így nem fognak hőbörögni, hogy a kormanyszovivo.hu - ami nélkül nyilván leállt volna az egyre hangosabban dübörgő bársonyos reformfolyamat - állítólag 200 millió alatt nem úszható meg. De hőbörögtek, mi meg nagyobbat nevettünk, mint Fodor Gábor a tagnévsor láttán.

A másik lopás Darwin-díjas kategória, így természetes, hogy a pesti humor pártja, az SZDSZ készül elkövetni. A nagy nevettetők ugyanis bejelentették, hogy Szónokok Hordója néven a Stefánia út és az Ajtósi Dürer sor sarkán megcsinálják a pesti Speakers' Cornert, ahol bárki bármit mondhat. Harold Lloyd kései követői nem más összeget, mint 30 milliót szánnak a hordóra. Most lehet jó Városháza-közeli kádárnak lenni.

Érzékeltetendő, hogy ez ez milyen klassz vicc, véletlenszerűen, változtatás nélkül idemásolom a legújabb és legfájdalmasabb indexes blog, a Napi Borzasztó Szóvicc postaládájába érkezett legutolsó levelet:

Mi a neve Mader János faipari kereskedő vállalkozásának?

Mader Faker

remélem semmilyen minőségi lécet nem üt meg, így bekerülhet a többi remek közé.

üdvözlettel
szipak