Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

A világ nem Feszty-körkép

2003.05.07. 12:20
Sajnálatos az a médiaéretlenség, amivel még mindig úgy állunk a világ jelenségei előtt, mint akinek éppen most meséltek el egy furfangos, de igazságos Mátyáskirály-történetet. A később majd Nagy Marihuána Performanszként elhíresült esettel kapcsolatban például az inadekvát "miért" kérdést hajtogatjuk, mintha valóban számítana, miért engedélyezi a rendőrség, hogy két ellentétes nézetet valló csoport egy időben és helyen rendezze meg a demonstrációként, nem pedig kerekasztal-beszélgetésként meghirdetett programját. Mi lehet a furfang a szándékoltan rendezett felfordulás mögött?

Valaki győz, mások elbuknak, de általában ezek egyike sem mi vagyunk...
Semmi. A dolgot az események kavargásának öncélú érdekessége hívta életre, akár csak egy reality műsort vagy tévés vetélkedőt, amiben valaki győz, mások meg elbuknak, de mivel általában ezek egyike sem mi vagyunk, tulajdonképpen mindegy is. A világ nem Feszty-körkép, ahol fejbe vágnak valakit egy ezüstveretes buzogánnyal, hogy aztán ennek ezer évig örüljünk.

Odafönn már érzik, a cél annyi, hogy a múlt és jövő közt tespedő masszát kis színes ügyek mozaikjával othonossá tegyük. Nézzük meg például, mi történik, ha egyszerre rendezünk hanuka ünnepséget egy skinhead tüntetéssel? Valami vicces csak kisül a dologból. Vagy csináljunk Szálasi népvezér mellett síkraszálló kiállítást.

A korhangulatot azonban végül is a kender dekriminalizálásáért és az ellene tüntetők összeeresztésével kapta el igazán a hatóság. Míg ugyanis a drogtörvény szigorításakor tartott, és hagyományos módon levezényelt demonstrációról szinte hallani sem lehetett, ezúttal országos visszhangot kiváltó műsort sikerült rendezni, annak ellenére, hogy a mérkőzés gyakorlatilag tét nélkül folyt, hiszen a márciusi enyhítés után várhatóan jó ideig nem lesz napirenden a kérdés.

Hosszas tapogatózás után, ösztönből, de rátaláltunk az élet megfelelő formatjára, amelyben történelmet írunk mindenfajta kockázat nélkül, és csak abban kell reménykednünk, hogy valahol van valaki, aki azért szórakozik is az egészen.