Márta, Flóra
20 °C
33 °C

Tanú nélkül ne induljon útnak!

2003.08.01. 12:50
Gergényi 'Vasprefektus' Péter tábornok korrupcióellenes ötlete, mely szerint harminchárom ezer forint jár minden egyes vesztegetni próbáló sofőr feljelentéséért a rendőröknek, fellendítheti a fővárosi telekocsi-mozgalmat. A vérdíj bevezetése után csak akkor lesz érdemes egyedül autóval útnak indulni a fővárosban, ha az ember nagyobb összegű készpénzt, esetleg rejtett kamerát vagy élesített diktafont tart magánál.

Ha ugyanis két rendőr megállítja a magányos autóst, és az izzókészletet, elakadásjelzőt vagy az átutalással kiegyenlített kötelező biztosítás csekkszelvényét követeli, a sofőrnek nehéz lesz utóbb bebizonyítania, hogy nem hangzott el részéről a "Nem intézhetnénk ezt el máshogy?" mondat, esetleg némi készpénz lobogtatásával megtámogatva.

A megoldás egyszerű: vagy a vérdíjat túllicitálandó negyvenezer forinttal, vagy egy tanúként felmutatható utassal kell útnak indulni. A teljes biztonság és a készpénzkímélés érdekében hasznos, ha két vagy akár három ember utazik a sofőrrel, így biztosan több tanúja lesz, mint a rendőröknek.

Persze a dolognak biztosan lesz pozitív hozománya is. Többé nem fordulhat elő az a nagyvárosi legendában szereplő eset, melynek főszereplője a közértben a pénztárnál döbbent rá: a rendőr az igazoltatásnál önkiszolgáló módon kivette jogosítványából a vásárlásra félretett ötezrest.