Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Üstökös

2002.07.25. 12:40
Kering egy 2 kilométeres porszem a Nap körül, NT7 a becses neve. Neki köszönhetjük, hogy 2019-ben április elseje február elsején lesz. Az NT7-ről ma annyit tudhatunk a világsajtó gondos munkájának jóvoltából, hogy földrészek lesznek leradírozva gigantikus légköri lökéshullámok ésvagy szökőár által. És attól vagyunk ilyen okosak, hogy a földközeli objektumok (NEO-k) tudorai néhány hónapja egy palermói kongresszuson megegyeztek egy új kockázatbecslő módszerben. A palermói skála (magyar zsurnalisták szigorúan Palermo-skálának fordítják, de hát istenem) a földközeli égitestek és a Föld kölcsönhatásának valószínűségét becsli egy relatív logaritmikus skálán. A hatás valószínűségét fellépésének időpontjából, becsülhető energiájából és valószínűségéből kombinálják ki valami gusztustalan képlettel (a fizikusokban az ilyesmi perverz kéjérzeteket képes generálni), a viszonyítási alap meg a minket minden nap érő külhatások valószínűségi átlaga, az ún. háttérkockázat. Az arány, mint említtetett, logaritmikus (mint a száraz, tiszta pH), vagyis ha egy égi kődarabnak -1 a palermója, az mindennapi betojnivalónk 10 százalékával bír. Namármost, az NT7 attól olyan nevezetes, hogy az első olyan kavics, aminek pozitív palermója van, hatáskockázata nem kisebb, hanem nagyobb az átlagosnál: +0,06. Tíz a 6/100-ikon az 1,15. Beszarás.

(2002.07.25. 13:40 - Hírnök jő, és pihegve emilez: az NT7 ugyan vezeti a kockázati listát, de palermója nem +0,06, hanem -0,26, vagyis frászolnivalónk tőle a napi betevőnek alig több mint a fele. Hát, úgy meg pláne.)