Ulrik
16 °C
28 °C
Index - In English In English Eng

Költözzön a kormány a virtuális szférába!

2006.11.30. 16:55

Most, hogy mindjárt megvalósulhat a rendszerváltás óta dédelgetett álom, a jobb, szervezettebb, takarékosabb, olcsóbb, ugyanakkor színvonalasabb szolgáltatást nyújtó közigazgatási munka, egy szerény javaslattal szeretnénk hozzájárulni a leendő kormányzati negyed elhelyezéséről szóló vitához. Nyugati vagy Déli pályaudvar, netalántán a pesti Duna-part? Egyik sem: költözzön a kormányzat a Second Life-ba, a világ legnépszerűbb online metaverzumába!

A fizikai világ törvényszerűségei sem szabnak határt
Az új kormányzati negyed kialakításának deklarált célja a fenntartási költségek jelentős mérséklése. A jó hír az, hogy a Second Life telek-, és ingatlanárai, bár dinamikusan nőnek, egyelőre a legmenőbb helyeken is messze a budapesti árszínvonal alatt maradnak. Egy hat és fél hektáros, fullextrás sziget mindössze 1675 dollárba kerül, plusz 295 dollár fenntartási díj havonta.

Az építkezés még olcsóbb, gyakorlatilag ingyen van, és a fizikai világ törvényszerűségei sem szabnak határt az irodaépületek tetszés szerinti kialakításának. De a tervezéssel sem muszáj bajlódni, a neten kulcsrakész megoldások kaphatók: az Emirate Towers például mindössze 7500 lindeni dollárért.

A közlekedésről nem is beszélve: a közszolgák fizikai valójukban otthonról, szélessávú internetkapcsolaton dolgozhatnának, a virtuális kormányzati negyedben pedig a kisebb távolságokat sétálva vagy repülve, a nagyobbakat teleporttal leküzdve, üresjárat nélkül közszolgálhatnának.

Magasabb beosztásokban továbbra sem kéne lemondaniuk a szolgálati járműről: ótvaros Passatok és Audik helyett akár a négyezer négyzetméteres hasznos belteret kínáló Ultra Über Yachttal is közlekedhetnének, egy Humvee-t vagy Mig29-et még az átlag alatt teljesítők is vásárolhatnának. Ez egy BKV-bérletnél talán jobban motiválna.

A kormányzati negyed mellett a közhivatalokat is áttelepíteném a virtuális világba. A nehézkes és személytelen elektronikus ügyintézés útvesztőiben elakadt ügyfelek vérfarkas vagy destroyer képében reklamálhatnának az illetékes okmányirodában.

A Parlament áthelyezése minimalizálná a kormány távozását követelő erőszakos tömegtüntetések sérültjeinek számát: a nemezsapkás és a rohamsisakos avatarok heves egérkattogtatással abszolvált összecsapásai ártalmatlan, ám egyedi és országimázsformáló látványosságnak számítanának.