Tutajosok

2000.06.01. 10:25
Évszázadokon át tartó szabad rablás után precedens értékű országgyűlési, és folyami győzelmet aratott Brazíliában a környezetvédő mozgalom a fakitermelő lobbi felett: a tiltakozó e-mail és faxüzenetek tömkelegének hatására Cardoso elnök bejelentette hogy megvétózza a fakitermelés gyorsítását célzó törvénymódosítást, a Greenpeace Cessna típusú kémrepülőgépe pedig illegális rönkszállítmányt fogott a Jurua folyón.

Most először fordult elő, hogy a brazil környezetvédő mozgalom a törvényhozásban mért vereséget a fakitermelő lobbira: Fernand Henrique Cardoso brazil elnök a tiltakozó e-mail és faxüzenetek tömegének hatására bejelentette, hogy ha a közismerten tisztakezű képviselőkből álló brazil kongresszus esetleg meg is szavazná, ő bizony mindenképpen megvétózza a szóban forgó törvénymódosítást. A maradék esőerdő védelmét szolgáló, jelenleg hatályos erdőtörvény (Forest Code) csak a farmerek birtokának húsz százalékán engedélyezi a tarvágást, míg a meghiúsult javaslat lehetővé tette volna hogy az erdős területek ötven százalékán kivágják a fákat.

Ám a törvény sajnos nem több nyakláncon hordható zsugorított koponyánál, mert betartathatatlan: az Amazonas és mellékfolyóinak másfél milllió négyzetkilométeres, tizenhét magyarországnyi vízi labirintusában mindössze 160 hivatásos környezetvédelmi őr felügyeli a fakitermelést és szállítást. Az Amazonas államban működő belföldi és multinacionális faáru és bútorgyárak a mai napig szívesen felvásárolják az illegális szállítmányokat, mivel azok jóval olcsóbbak mint a fenntartható fejlődés szempontjait betartva, egy egész sor engedély beszerzése után kitermelt alapanyag. A Greenpeace a brazil környezetvédelmi hatósággal együttműködve március óta vadászik a régióban illegális szállítmányokra.

Május 8.-án a keményvonalas környezetvédő szervezet akcióosztályának Cessna típusú kémrepülőgépe hatalmas rönktutajra lett figyelmes a Jurua folyón, amely másnapra eltűnt a vízről. Az elszánt Greenpeace-kommandó hamarosan felderítette a közeli mellékfolyón rejtőzködő vontatót. A "Commandante Edivaldo III" kapitányának nem volt engedélye a szállításra, az áru eredetét igazoló papírról pedig kiderült, hogy a tulajdonos-sal gyakran együtt bulizó hivatalnok írta alá. Ercival Lobo, a dzsungelbáró illegális szállítmányai az elmúlt években már többször fennakadtak a horgon, de valahogy mindig megúszta pénzbüntetéssel - ahogyan megren-delői, a tajwani székhelyű Compensea és a malajziai székhelyű Carolina multinacionális fakereskedők is vidáman üzletelhetnek tovább az Amazonason.

Ez valószínűleg ezúttal sem lesz másként, de ezt a szállítmányt és a vontatót legalább elkobozta a környezetvédelmi hatóság. A rönköket a Carauari indiánok kapták, a szállítmányt a Greenpeace cirkálója, az "Amazon Guardian" vontatta el nekik. Száz fatörzsről kiderült, hogy a ritka és hatalmasra megnövő Samauma fából való - egy ekkora fa kidöntése harminc, szállítása sokszor ennyi fát is megrongálhat a korábban érintetlen esőerdőkben.