Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az informatika fantomminisztériuma

2002.10.03. 11:52
Néhány nappal azután, hogy az SZDSZ-es irányítás alatt álló informatikai látszatminisztérium bejelentette, hogy a 100 éve született világhírű magyar tudósról, Neumann Jánosról nevezi el - micsoda ötlet! - a jövőre induló "átfogó nemzeti informatikai stratégiát", Baja Ferenc, a MeH a kormányzati informatikáért felelős politikai államtitkára beszólt: "az informatikával, a tudománnyal és az információs társadalommal kapcsolatos kormányzati tevékenységeket a Miniszterelnöki Hivatalban kellene összefogottan kezelni".

Úgy tűnik, a Kovács Kálmán--Csepeli György páros kezéből mindent ki lehet csavarni, ami nincs lehegesztve a betonpadlóhoz
Rossz nyelvek szerint a szocik univerzális káderének ez a prototípusa a megalakulása óta szorgalmasan fúrja az informatikai minisztériumot, és e célból nem átall összefogni még az ősellenség által gründolt jogelőd szervezet, az Informatikai Kormánybiztosság elbocsátott embereivel sem. Ez irányú tevékenysége aligha kiszámíthatatlan önfejűsködés, sőt nagyon is megkoreografáltnak tűnik: az ő feladata tesztelni, mennyit lehet elvenni, a MeH alá központosítani (láttunk már ilyet a Fidesz alatt) a leggyengébb kezű szabaddemokrata miniszter által vezetett tárcától úgy, hogy abból ne legyen koalíciós vita.

A keddi beszólás óta úgy tűnik, a Kovács Kálmán--Csepeli György páros kezéből mindent ki lehet csavarni, ami nincs lehegesztve a betonpadlóhoz a minisztérium mélygarázsában: egy szavuk sem volt arra, hogy Baja szerint az általa, és nem az általuk vezetett "társadalmi modernizációs centrum lenne képes felgyorsítani az információ az információs társadalom fejlődésének a folyamatát, és az innováció révén elősegíteni az informatikában rejlő társadalmi hasznosság kiaknázását." Hogy még egyértelműbb legyen a dolog, az államtitkár fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy bár nem kérdőjelezi meg az Informatikai és Hírközlési Minisztérium létjogosultságát (elvan a szadi ha játszik), ám szerinte "az ágazati kormányzás a részérdekek ütközése miatt nem kellően hatékony".

Ami még ennél is szomorúbb: a tárca eddigi tevékenysége alapján Bajának tökéletesen igaza van. A szabaddemokraták úgynevezett szakértői kormányzása az internetterjedés legfőbb kerékkötőjének, a Matávnak nyújtott állami dotáció formájában vette kezdetét: miután a masszívan nyereséges telkó minden korábbi, ennek ellenkezőjére vonatkozó ígérete ellenére szemérmetlenül eltörölte internetes kedvezményeit, a minisztérium nagyot csapott az asztalra, és megdobta még néhány milliárddal az adófizetők pénzéből szegény telefontársaságokat. A cserébe kapott kedvezmény használhatatlan, lemondhatatlan, a korábbi célcsoport töredéke sem vette igénybe, és kifejezetten piacellenes: a távközlési verseny elodázásában érdekelt szolgáltatóknak kedvez leginkább. Hasonló a helyzet a hálózatépítőknek kilátásba helyezett adókedvezményekkel is: adót ugyanis a nyereséges vállalatok szoktak fizetni, a nagy hálózatépítők közül pedig csak a Matáv ilyen, nem pedig a jelenleg kizárólagos alternatívát kínáló kábelszolgáltatók.

Marad a kérdés, hogy legalább a politikához értenek-e ezek a szabaddemokrata urak?
Hogy a szakértőktől nyilván hemzsegő minisztériumnak mennyi fogalma van a legfőbb célként beharangozott távközlési versenyről, jól illusztrálja az is, hogy a HVG-ben, fizetett hirdetésben próbáltak távközlési osztályvezetőt fogni maguknak, akinek feladata lenne többek között "a távközlési versennyel kapcsolatos szabályozás kialakítása" is.

Engem érdekelne, hogy közben mit csinálnak a többiek - az intenzív önreklám, a teleházak átadása és a lelkes konferenciaturizmus mellett. Mert ennyivel aligha lehet elérni azokat a célokat, amelyeket föltűnő fény- és hangjelenségektől kísérve tűztek ki egykor. Ha egyáltalán emlékszik ott még ezekre valaki: Kovács miniszter beiktatásakor a hírközlési törvény módosítását tartotta egyik legsürgetőbb feladatának, ma már év végi, illetve jövő nyári módosításról beszél, és a Hírközlési Felügyeletre mutogat, ha a rossz törvény alapján versenyellenes döntések születnek.

De ha az összes eddigi kapkodó, elhibázott döntést, közhelyes szóvirágot, retorikai maszlagot elnézzük is, marad a kérdés, hogy legalább a politikához értenek e ezek a szabaddemokrata urak? Mert ha Csepeli államtitkár egy nyilvános fórumon lakossági nyomásgyakorlásra buzdít az információs társadalom kiépítését célzó fejlesztések megvalósítása érdekében, az kávéházi vicc, nem felelős kormányzati megnyilvánulás. Ha Baja Ferenc, a szocialisták vajszínű jolly jokere büntetlenül beszólhat az informatikai tárcának, és a liberálisoknak nincsen riposztja, akkor az arculattervezésnél, és egy szolid büdzséből történő számítógép- és sávszélesség-osztogatásnál többet én sem bíznék a kisebbik kormánypárt embereire.