Mit ér egy borospince output indikátor nélkül?

2008.04.04. 07:49

A Nemzeti Fejlesztési Terv népszerűsítésének meggyőződésünk szerint nincs jobb módja, mint az, hogy konkrét pályázati tapasztalatainkat megosszuk a közvéleménnyel. Egy pályázat fordulatai következnek.

Mindenütt támogatandóak a borúti fejlesztések

2006: A borászat töretlenül fejlődik, boraink népszerűek a budapesti éttermekben, szaküzletekben. Hiába növekszik azonban a termőterület lassan 20 hektárra, hiába a miénk a legszebb balatoni pinceépület-együttes, elakadtunk; a borturizmusba megfelelő méretű helyiség és hideg konyha híján csak kismértékben tudunk bekapcsolódni, márpedig az ilyen jellegű borászatok Nyugaton is ezen a csatornán keresztül értékesítik termelésük 30-40 százalékát.

Fejleszteni kell. Az 50-60 milliós beruházás kizárólag saját erőből nem fog menni.

Nézzük, van-e erre a célra valamilyen pályázati forrás.

A szakértők szerint talán jövőre a nemzeti fejlesztési tervből. A Közép-dunántúli Régió és a Balatoni Fejlesztési Tanács honlapja szerint kiemelt cél az idegenforgalmi szezon megnyújtása, ezen belül mindenütt támogatandóak a borúti fejlesztések.

Hajrá!

2007: Kevés az idő, a szakértők szerint nagy előnyben lesznek azok, akik jogerős építési engedéllyel rendelkeznek. Telekösszevonás, építészeti tervek, közműengedélyek. Megy a pénz, megy az idő, csak le ne maradjunk valamiről.

A papa az egyik, a mama a másik hatóságnál kövezi az utakat

Közben pályázatíró után nézek. Audi A8-assal porcelánöltönyös fiatalember érkezik, nyomában szőke bombázó. Kérdés nélkül megtudom, hogy mindig minden pályázatuk nyer, a papa az egyik, a mama a másik hatóságnál kövezi az utakat, az első pénzlehívásból ki kell fizetni őket, de az utolsó lehívásig profi módon követik a pályázatot. Egy baj van: 100 milliónál kisebb projekthez nem nyúlnak Szerencsére arra is van ötlet, hogyan lehet kisebb számlából nagyobbat készíteni. Kicsit meglep ez a nyitottság, de a dolog egyelőre nem aktuális, elválunk örökre.

2007. november. Megvannak az engedélyek, várom a pályázatot.

2007. december. Nem jól figyeltem, Laposa Bence hív Badacsonyból: megjelent a turizmus vonzerő pályázat. A Balatoni Kiemelt Üdülőkörzetben az országban egyedüliként kimaradtak a borúti fejlesztések. Megnyugtatom, hogy biztosan rosszul olvasta, a dolog minden stratégiai dokumentumban kiemelt cél, aztán rájövök, hogy igaza van. Futunk a veszett fejsze nyele után. Először a fő szakértő elmondja, hogy ezek a borászok képtelenek összefogni, és nem működnek a balatoni borutak, ezért döntöttek úgy, hogy a strandok felújításával nyújtják meg a szezont. Aztán az Index cikke után mégis bekerülünk a célok közé. Amikor végre megjelenik a módosítás az NFÜ-honlapon, kiderül, a dolog nem egészen úgy működik, ahogyan vártuk. Legalább három piaci szereplő által alkotott konzorciumok pályázhatnak. Azon túl, hogy megharmadolódik az egy projektre pályázható összeg, honnét találunk ebben a félig már eltelt pályázati periódusban a borvidéken két olyan társat, akivel feltétlenül megbízunk egymásban? Lehet, hogy az volt a cél, hogy mégse pályázzunk? Úgy döntünk, hogy nem adjuk fel.

Tartalmas, jó pályázatot készítettünk, amikor az utolsó pillanatban leadjuk, nyugodtak vagyunk

2008. január. Figula Misivel megbeszéljük, hogy együtt nyújtunk be pályázatot. Harmadikként azt a Bende Richárdot vesszük be, aki a közelmúltban vásárolta meg a füredi Horváth-ház 200 éves pincéjét. Közöttünk a bizalom tényleg teljes, a három fejlesztés valóban összehangolható, és egy kifelé nyitott rendszerrel katalizátorává válhat a borvidék egész éves aktivitásának. Ahelyett, hogy kötekednénk a furcsa kiírás miatt, megpróbálunk megfelelni a céljainak. Úgy döntünk, becsületesen pályázunk, füredi pályázatírót bízunk meg a pályázat elkészítésével. Hamar kiderül, hogy Misi is és én is fölöslegesen hajtottuk eddig az engedélyeket. A kétfordulós pályázat alapján legkorábban 2009-ben indulhat az építkezés. Építési engedélyt az első fordulóban nem kérnek. Ugyanakkor kilószámra kell beszereznünk alátétokmányokat a rendelkezésünkre álló kevés időben. Közben hibázunk is, későn vesszük észre, hogy a földhivatal még nem vezette át a három közül az egyik tulajdonlapon a már bekövetkezett igénymentesítést.

2008. február: Közben gondokat okoz az is, hogy az NFÜ illetékesei csak bizonytalan válaszokat képesek adni a pályázat kétértelműségeire. Egy vagy három projekt-e a konzorcium három független tagjának a beruházása? Hogyan oldható meg a konzorciális pénzlehívás és a számviteli törvény egyeztetése? Belefér-e a látványpince, a meleg konyha, a borúti szálláshely? Milyen mértékig lehetünk felelősek egymás projektjeiért? Misivel papírokért, új tervekért szaladgálunk a beadási határidő napján is. Tartalmas, jó pályázatot készítettünk, amikor az utolsó pillanatban leadjuk, nyugodtak vagyunk.

2008. március. 8-án hajnalban meghal Figula Mihály, a 2000. év bortermelője. Aznap kézbesítik a pályázat elutasítását.

A pályázó nem vállalta az audiovizuális egyéb akadálymentesítés output indikátort

Az indoklás szerint "a pályázó nem vállalta az audiovizuális egyéb akadálymentesítés output indikátort". Hogy mit jelent mindez egy látványpincében, egy borkóstoló-helyiségben, vagy éppen egy műemlék épületben, az mindegy (a fizikai akadálymentesítést hiába vállaltuk), a kiírásban hivatkozott törvényi hely szerint ezek a követelmények egyébként is "közszolgáltatást nem nyújtó projektek esetében csak irányadónak tekintendők".

Szóval, mindent vállalni kell, ami nem értelmezhető, a végén úgysem lehet számon kérni. Persze közölhettük volna azt is, hogy a jövőben ugyanúgy, ahogy eddig is, mi magunk vagyunk, akik vak vendégeinket végigvezetjük a pincék labirintusán, vagy elmutogatjuk a tudnivalókat a siketeknek. A borok illata, zamata, ami nálunk az igazi attrakció, nem igényel jeltolmácsot. A 200 oldalas anyagot, amiben több hónapi munkánk van, érdemben nem vizsgálták.

Mi a temetésre készülünk, a pályázatírók a fellebbezést készítik.

Azt mondják, ne hangoskodjunk, nehogy elveszítsük a NFÜ jóindulatát. Én sem gondolom, hogy rosszindulatúak.

A szerző bortermelő, a Magyar Független Bortermelők Szövetségének elnöke  • Hírek
  • Személyi kölcsön