Júlia, Rita
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
13 °C
25 °C

A titokzatos kommüniké

2002.01.31. 01:18
Bűnügy, rejtély, fordulatok. Ki volt a felbújtó? Nem tudott ellenállni a bűn csábításának, vagy sötét erők vétlen áldozata a szőke képviselőnő? Miről beszél a Tesco? A megfejtéshez használjuk-e az Enigmát, vagy forduljunk inkább kriptográfushoz. Megannyi megválaszolatlan kérdés a Nagy Kifliügyben.

Ahogy telnek-múlnak a napok, úgy válik egyre szövevényesebbé az eset. Már az sem volt egyértelmű, hogy ki volt kiflievés értelmi szerzője? Selmeczi Gabriella szerint ismerőse, ő csak hosszas rábeszélés után fogdta el a csücsköt. Homályban maradt, mit is láttak pontosan a biztonsági őrök? Nem tudunk a kihallgatószobában történtek részleteiről, csak annyit, hogy két órán keresztül tartott a vallatás, ami "bizarr" és "különös" volt. Most meg itt van a Tesco hivatalos "közleménye", ami tovább kuszálja az amúgy is nehezen követhető szálakat.

Az üzenet tüzetes megtekintése

"A Tesco sajnálattal veszi tudomásul a közelmúltban felröppent híreket Selmeczi Gabriella parlamenti képviselővel kapcsolatban, és alapos vizsgálatot rendelt el, hogy megállapítsa, honnan szivároghattak ki ilyen hamis információk.", fogalmaz a kommüniké és már-már nyúlnánk a Negyedik jegyzőkönyvért Ken Follet-től, ha nem ugrana be, hogy Selmeczi Gabriella volt a kiszivárogtató.

"A Tesco sosem tesz olyan észrevételeket, amelyek negatívan befolyásolják az illető személy hírnevét, és a Selmeczi Gabriellával kapcsolatos vádak az áruházunkban tanúsított magatartását illetően teljes mértékben alaptalanok".
A mondat első felét nem kell komolyan venni, legjobb, ha ezt egy kötelező fordulatnak, frázisnak, szubkulturális zsargonnak tekintjük, ami csak zavarokat okoz a dekódolási folyamatban, ezért ne is vegyünk róla tudomást.
Hanem a második rész alaposan a kétségek közé taszítja a rejtvényfejtőt. A kiflievéses magatartás teljesen alaptalan? Netán Selmeczi Gabriella kihallgatáson tanúsított magatartása? De ha alaptalan a magatartás, amiről Selmeczi Gabriella szivárogtatott ki némi "hamis" információt, akkor miért született meg egyátalán a Nagy Kifliügy? Millió, millió megválaszolatlan kérdés.

A kulcs

A Tesco közleményének egységes, zárt szövegteste ezzel véget ér. A kommüniké alján, a többi betűsorozatoktól világosan elkülönítve a következő figyelemre méltó üzenet található: "Tesco nem politikai szerv, ezért nem kapcsolódik egyetlen politikai párthoz sem, sem Magyarországon, sem pedig más országban, ahol jelen van a piacon".

Egy ilyen érdektelen, rossz magyarsággal megfogalmazott mondatszerkezet felett hajlamosak vagyunk átsiklani. Egy kódfejtő számára azonban nem lehet kétséges, hogy gyöngyszemet talált. Ezért hát leteszi az Enigmát, sarokba dobja a Rejvényfejtők Nagy Kézikönyvét, belerúg az abakuszba és fennhangon kijelenti: igen, megvan, ez a különálló rész a rejtély egyik kulcsa. Segítségével a következőképpen rekonstruálható a Nagy Kifliügy:

Rekonstrukciós kísérlet

A Tesco, mint minden nap, január 23-án is szokásának megfelelően üzemelt. A biztonsági szolgálat figyelte a vásárlók minden mozdulatát, nehogy azok, akár a legcsekélyebb mértékben is megkárosítsák az áruház tulajdonosait. Az egyik őr valószínűleg látta, amint Selmeczi Gabriella önfeledten kiflit eszik az áruház területén, ezért a pénztárnál kellő hatékonysággal fellépést foganasított a gyanúsítottal szemben.
Ahogy mindig, ez esetben is meg akarták büntetni a tolvajt, ennek érdekében kemény, hosszan tartó kihallgatásnak vetették alá. A gyanúsítottat el kellett engedniük, ám, amikor kiderült, hogy egy országgyűlési képviselőt vetettek tortúra alá, aki ráadásul meg is fenyegette őket, egyszeriben rendkivül kínos vált az egyébként mindennapos eljárás.
Miután a képviselőnő nyilvánosságra hozta kalandját, a sajtó és a közvélemény választ követelt a Tescotól, de csak egy zavarodott, összefüggéstelen fogalmazványt sikerült produkálni. Egy nyilvános bocsánatkérő levelet politikustól, pártjától és mindenkitől, aki politkai döntéshozó. És egy határozott ígéretet arra, hogy a kellemetlenségekért mindenképpen keresni fognak egy bűnbakot.

Folyt. köv.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek