Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A titokzatos kommüniké

2002.01.31. 01:18
Bűnügy, rejtély, fordulatok. Ki volt a felbújtó? Nem tudott ellenállni a bűn csábításának, vagy sötét erők vétlen áldozata a szőke képviselőnő? Miről beszél a Tesco? A megfejtéshez használjuk-e az Enigmát, vagy forduljunk inkább kriptográfushoz. Megannyi megválaszolatlan kérdés a Nagy Kifliügyben.

Ahogy telnek-múlnak a napok, úgy válik egyre szövevényesebbé az eset. Már az sem volt egyértelmű, hogy ki volt kiflievés értelmi szerzője? Selmeczi Gabriella szerint ismerőse, ő csak hosszas rábeszélés után fogdta el a csücsköt. Homályban maradt, mit is láttak pontosan a biztonsági őrök? Nem tudunk a kihallgatószobában történtek részleteiről, csak annyit, hogy két órán keresztül tartott a vallatás, ami "bizarr" és "különös" volt. Most meg itt van a Tesco hivatalos "közleménye", ami tovább kuszálja az amúgy is nehezen követhető szálakat.

Az üzenet tüzetes megtekintése

"A Tesco sajnálattal veszi tudomásul a közelmúltban felröppent híreket Selmeczi Gabriella parlamenti képviselővel kapcsolatban, és alapos vizsgálatot rendelt el, hogy megállapítsa, honnan szivároghattak ki ilyen hamis információk.", fogalmaz a kommüniké és már-már nyúlnánk a Negyedik jegyzőkönyvért Ken Follet-től, ha nem ugrana be, hogy Selmeczi Gabriella volt a kiszivárogtató.

"A Tesco sosem tesz olyan észrevételeket, amelyek negatívan befolyásolják az illető személy hírnevét, és a Selmeczi Gabriellával kapcsolatos vádak az áruházunkban tanúsított magatartását illetően teljes mértékben alaptalanok".
A mondat első felét nem kell komolyan venni, legjobb, ha ezt egy kötelező fordulatnak, frázisnak, szubkulturális zsargonnak tekintjük, ami csak zavarokat okoz a dekódolási folyamatban, ezért ne is vegyünk róla tudomást.
Hanem a második rész alaposan a kétségek közé taszítja a rejtvényfejtőt. A kiflievéses magatartás teljesen alaptalan? Netán Selmeczi Gabriella kihallgatáson tanúsított magatartása? De ha alaptalan a magatartás, amiről Selmeczi Gabriella szivárogtatott ki némi "hamis" információt, akkor miért született meg egyátalán a Nagy Kifliügy? Millió, millió megválaszolatlan kérdés.

A kulcs

A Tesco közleményének egységes, zárt szövegteste ezzel véget ér. A kommüniké alján, a többi betűsorozatoktól világosan elkülönítve a következő figyelemre méltó üzenet található: "Tesco nem politikai szerv, ezért nem kapcsolódik egyetlen politikai párthoz sem, sem Magyarországon, sem pedig más országban, ahol jelen van a piacon".

Egy ilyen érdektelen, rossz magyarsággal megfogalmazott mondatszerkezet felett hajlamosak vagyunk átsiklani. Egy kódfejtő számára azonban nem lehet kétséges, hogy gyöngyszemet talált. Ezért hát leteszi az Enigmát, sarokba dobja a Rejvényfejtők Nagy Kézikönyvét, belerúg az abakuszba és fennhangon kijelenti: igen, megvan, ez a különálló rész a rejtély egyik kulcsa. Segítségével a következőképpen rekonstruálható a Nagy Kifliügy:

Rekonstrukciós kísérlet

A Tesco, mint minden nap, január 23-án is szokásának megfelelően üzemelt. A biztonsági szolgálat figyelte a vásárlók minden mozdulatát, nehogy azok, akár a legcsekélyebb mértékben is megkárosítsák az áruház tulajdonosait. Az egyik őr valószínűleg látta, amint Selmeczi Gabriella önfeledten kiflit eszik az áruház területén, ezért a pénztárnál kellő hatékonysággal fellépést foganasított a gyanúsítottal szemben.
Ahogy mindig, ez esetben is meg akarták büntetni a tolvajt, ennek érdekében kemény, hosszan tartó kihallgatásnak vetették alá. A gyanúsítottat el kellett engedniük, ám, amikor kiderült, hogy egy országgyűlési képviselőt vetettek tortúra alá, aki ráadásul meg is fenyegette őket, egyszeriben rendkivül kínos vált az egyébként mindennapos eljárás.
Miután a képviselőnő nyilvánosságra hozta kalandját, a sajtó és a közvélemény választ követelt a Tescotól, de csak egy zavarodott, összefüggéstelen fogalmazványt sikerült produkálni. Egy nyilvános bocsánatkérő levelet politikustól, pártjától és mindenkitől, aki politkai döntéshozó. És egy határozott ígéretet arra, hogy a kellemetlenségekért mindenképpen keresni fognak egy bűnbakot.

Folyt. köv.