Kevesebb emberrel, technikai eszközzel ugyanolyan jól?

2012.02.11. 17:42

A „Kemény leépítések a fővárosi tűzoltóknál” című cikkükre reagálva a következő kérdések tisztázása felettébb fontossá válik, ezért engedjék meg, hogy néhány gondolatommal rámutassak a valós problémákra a létszám és eszközcsökkentéssel kapcsolatban.

„A tervezett szervezetalakítás semmilyen formában nem gyengíti Budapest tűzbiztonságát, nyilatkozta az Indexnek a Fővárosi Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (FKI). Az FKI szerint az emberek és az eszközök optimális elosztásával, újabb tűzoltólaktanyák, katasztrófavédelmi őrsök létrehozásával akarják javítani a lefedettséget. A fővárosban a készenléti járművek száma és elosztása több évtizede változatlan volt, miközben Budapest és a kijelölt 19 Budapest környéki településen számos változás történt: új lakóövezetek alakultak, ipari üzemek szűntek meg. Most az adott egységek, tűzoltólaktanyák mennyiségi mutatói alapján másként osztják szét a készenlétben tartott járműveket.”

A főváros mentő és tűzvédelme az elmúlt 144 évben alakult olyanná, amilyen a mai napig. Ezért sajnos cáfolnunk kell az FKI szóvivőjének szavait, amikor arról beszél, hogy a jelenleg már folyamatban lévő változások nem fogják gyengíteni a fővárost, a fővárosban élők biztonságát. Azt senki nem gondolhatja komolyan, hogy kevesebb emberrel, kevesebb technikai eszközzel ugyanazokat a feladatokat, ugyanolyan minőségben és hatékonysággal el lehet majd látni, mint eddig.

Az eszközök optimálisabb elosztása? Ha nem a fővárosban maradnak azok a tűzoltó gépjárművek,amelyeket most kívánnak kivonni, akkor ezek, hogyan fogják tovább javítani, megerősíteni a főváros tűzvédelmét? Tehát az FKI szóvivőjének szavaiban máris mindenki számára jól felismerhetően feltűnik az éles ellentmondás.

Újabb tűzoltólaktanyák, katasztrófavédelmi őrsök létrehozásával akarják javítani a lefedettséget? A már meglévő állomány egy részét leépítik, utcára teszik, mert nincs hová áthelyezni őket. Felmerül a kérdés, hogy a fővárosnak és az embereknek mi az érdekük. Türelmesen megvárják, amíg felépülnek új tűzoltó őrsök, laktanyák a fővárosban és addig figyelembe veszik, hogy lényegesen csökkent a biztonságuk? Nem hiszem. Ha már változtatni kell, akkor előbb a feltételeket kellett volna először megteremteni az új laktanyák, őrsök megépítésével, és ezzel egy időben elkerülhetővé vált volna a kiképzett tűzoltók tömeges létszámleépítése és ezzel arányosan a Budapesti polgárok veszélyeztetése.

„A gépjárműfecskendők számának csökkentése ellenére a fővárosban rövid időn belül, egyidőben akár három V. fokozatú erőt magában foglaló beavatkozó egység is felállítható, válaszolta kérdésünkre Kisdi Márk, az FKI szóvivője. Így akár a metrótüzekhez vagy más kiemelkedő eseményekhez is gyorsan odaérnek. A metró védelme érdekében nagy hangsúlyt fektetnek a megelőzésre is. A felújítások, az új szerelvények üzembe állítása, az eljárásrendek pontosítása és gyakoroltatása jelentősen javítja a biztonságot, olvasható a katasztrófavédelem válaszában.”

Bende Péter tűzoltó vezérőrnagy, aki 2011-ig vezette a Fővárosi Tűzoltó parancsnokságot, korábban többször is úgy nyilatkozott, hogy a fővárosban, egy időben egymástól elérő helyszíneken két darab V. kiemelt fokozatú káresemény volt biztonságosan kezelhető. Emlékezzünk a Budapesti Sportcsarnok leégésére, és tegyük fel a kérdést a szóvivő úrnak, hány tűzoltó vett részt az eset felszámolásában, majd kérdezzük meg tőle azt is, hogyha a kapott számot felszorozzuk hárommal, mennyi jön ki, és ez a szám mennyiben egyezik a tervezett leépítés hatására megcsappanó szolgálati létszámmal.

Azonnal adja magát a következő kérdés, kevesebb szakemberrel és eszközzel hogyan akarnak a jövőben három ilyen magas fokozatú esetet biztonságosan felszámolni úgy, hogy ezen időben is garantálják a fővárosiak biztonságát, hiszen közben esetlegesen újabb tűzesetek és balesetek is történhetnek Budapesten.

Mindemellett a lakosság érdekeit nem az szolgálja, ha csak gyorsan odaérnek a tűzoltók és felállnak a feladathoz. Az ilyen típusú feladatok megoldásához nem elég csak ott lenni, csinálni is kell, felelősséggel, bátorsággal a biztonságot szem előtt tartva az éltünk kockáztatásával is.

A szerző a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke