Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

Szélmalomharc

2003.07.08. 11:32
Sajnos egyre nyilvánvalóbb, hogy szélmalomharcot vívunk hacker témában, mert hiába rendezünk meg egy hacker találkozót azért, hogy végre tisztán lássunk ebben a témában, ha Peszleg Tibor a televízióban egy mondatával agyoncsapja az egészet. Hiába tárnánk fel egy biztonsági rést, ha már a probléma előadását is bünteti a törvény. Bár a BTK-ban a hacker szó nem szerepel, Peszleg Tibor tegnap este egy televíziós beszélgetésben egy az egyben bünözőként azonosította a hackereket, amely szintén azt mutatta, hogy a hatóság is képzavarral küszködik e témában.

Egyre inkább az a véleményem, hogy amíg a média képviselői nyitottak a téma iránt, és elfogadják a hackerek pozitív hozzáállását, addig a hivatalos szervek nem tudnak, vagy nem akarnak különbséget tenni hacker-cracker között. A műsorban egyébként szó esett az etikus hack-elésről is, amelynek lényege, hogy egy vállalat előzetes szerződés alapján megbíz egy céget, aki átnézi a rendszerét, és kijavítja a hibákat. Nos, akkor kérdem én, a megbízott cégnél dolgozó emberek is hackerek ? Tehát bűnözők ? A "mezei" hacker miért más, ha ugyanezt ingyen elvégzi ? Én személy szerint úgy látom, hogy a hazai hackereket a hatóság kényszerpályára terelné, melynek végállomása a törvénysértés. A médiának és a hatóságnak egyaránt fel kellene ismernie, hogy van Magyarországon egy olyan réteg, amely megfelelő szakmai tudással rendelkezve segítene olyan problémák megoldásában, amelyeknek fontosságáról, rosszabb esetben létezéséről maguk a szakértők sem tudnak.

Mivel valamelyest rálátásom van mind a hazai (komoly) problémákra, mind pedig a hatóság (egyenlőre) elutasító magatartására, személy szerint mindent meg fogok tenni azért, hogy ezt az űrt pótoljam a magam módján, ha mással nem, egy hacker-találkozó szervezésével jövőre is, amelyre az idei találkozóhoz hasonlóan meghívom a hivatalos szerveket, remélve, hogy a jövőben elfogadják eme felkérést.

Kovács Krisztián
HACKTIVITY szervező