Konrád
8 °C
26 °C

'Ne kiabálják utánunk, hogy al-kaida'

2004.04.16. 16:40
Re: 'Hogy lenne ez az ember terrorista?'

Az Iszlám Egyház ugyan nevében valóban viseli az egyház elnevezést, de az iszlám egyik legfontosabb elve, hogy a muszlimok egyes egyedül Istennek vetik alá magukat, és ennél fogva egyházról egyáltalán nincs szó, arról pedig, hogy mi muszlimok egy fogorvos egyházának lennénk tagjai, végképp nem. Az iszlámban nincsenek papok, nincs hierarchia. Az imám nem jelent mást, mint az ima vezetőjét, akit azért választanak erre a tisztségre, mert a legjobban ismeri a Koránt (a legtöbb részletet tudja belőle fejből). Fontos tisztséget tölt be mellette a sejk, aki vallástudós, és akit bárki megkérdezhet, ha problémája van, hogy egy igaz muszlim hogyan cselekszik az adott helyzetben. A sejk nem saját véleményét mondja el, hanem kizárólag a Koránban és az iszlámban Mohammedről - Isten áldása és békéje rá - fennmaradt hagyományok alapján nyilatkozik.

A palesztin fogorvos az iszlám közösség által megbecsült választott vezető, aki jól ismeri a Koránt és a hagyományokat, és rá ennél fogva inkább terhek, mint bármiféle előjogok hárulnak. A Bartók Béla úti mecsetről tudni kell, hogy több száz férfi jár oda minden pénteki istentiszteletre, ugyanis 150 négyzetméterével - ez a legnagyobb mecset Budapesten. Nemcsak arabok, hanem nigériaiak, szudániak, pakisztániak, japánok, magyarok is megtalálhatók közöttünk.

A palesztin fogorvos magyar állampolgár, aki hosszú évek óta él Magyarországon. Nem muszlim körökben is megbecsülésnek örvend, magyar felesége van és négy gyermeke, jól menő fogorvosi praxisa. Az Iszlám Egyház sokak által becsült és tisztelt vezetője. Mondja meg nekem, hogy egy ilyen ember miért akarna olyan ökörséget elkövetni, hogy felrobbant egy Holocaust Múzeumot, kockáztatva ezzel jó hírnevét, és családja becsületét?

Az, hogy ha az ide járó arabok közül valaki elkövet valamit, vagy felmerül ennek gyanúja, az magáról a közösségről semmit nem mond el, hiszen az imahely mindenki számára nyitott, nincsen sem tagsági díj, sem igazolvány. Aki imádkozni vagy akár megpihenni akar, nyugodtan bejöhet - ahogy ezt Ön is tapasztalhatta. Nem tudom, hogy tudja-e, hogy a világ jelenlegi közel másfél milliárd muszlimjának csak kis részét, körülbelül egy hatodát teszik ki az arabok? Sok közöttünk az indonéz, pakisztáni, indiai, török.

Az Egyesült Államokban jelenleg 50 millió muszlim él, jó részük amerikai állampolgár. Európában is több mint tízmillióra teszik a muszlimok számát. Az iszlám - dacára a nemzetközi sajtó elég negatív hozzáállásának - a világ leggyorsabban terjedő vallása. Miért van az, hogy Önök mégsem fogadják kétkedéssel az ilyen jellegű híreszteléseket?

Az emberek a Bartók Béla úton nem a sajtótól félnek, hanem nem akarnak nyilatkozni addig, amíg ki nem derül, hogy a sejket előzetes letartóztatásba helyezik-e vagy sem. A sejk ügyvédje hívta fel erre a figyelmüket. Én úgy tudom, hogy a 72 óra - amíg vádemelés nélkül tarthatják fogva a doktor urat - pénteken lejár, és ezek után feltehető, hogy a közösség hivatalosan is állást foglal majd a történtek ügyében. Én magam csak egy mecsetbe járó muszlim vagyok, a magam nevében beszélek.

Azt azonban nem tudom megérteni, hogy a magyar sajtó hogyan adhat hitelt Bolek úr vádjainak, hiszen azok - ha bebizonyosodik a doktor úr ártatlansága - becsületsértésnek bizonyulhatnak, és ezért mind Bolek úr, mind a sajtó, amely a híreket ellenőrzés nélkül leközölte, beperelhető.

Bolek Zoltán nyilatkozata azért aggaszt engem és muszlim társaimat, mert ezzel ellehetetleníti minden olyan muszlim életét, aki itt él hazánkban. Feleségeink nem mehetnek ki majd kendőben úgy az utcára, hogy ne kiabálják azt utánuk, hogy al-Kaida. Vagyunk jó néhányan, akik öltözködésünkkel is kifejezzük hovatartozásunkat, és eddig is értek bennünket rosszindulatú megjegyzések.

Valószínű, hogy a történtek, és főleg Bolek úr nyilatkozatainak hatására ezek csak fokozódni fognak. Ráadásul ilyen alapon majd ha bárkinek gondja van egy muszlimmal, villámgyorsan ahhoz a - ki tudja, egyáltalán létező vagy sem - csoporthoz sorolja majd, amely szerinte radikális eszméket vall Magyarországon.

Én magam nem régen - valamivel több mint egy éve - vagyok muszlim. Jártam néhányszor a Bolek úr által vezetett kongó mecsetben, és minden pénteken ott vagyok a zsúfolásig telt Bartók Béla úton, ahol azon a kis területen három-négyszáz férfi imádkozik. Bolek úr viszont egyetlen egyszer nem volt ott ez alatt az időszak alatt.

Idén Magyarországról 35 muszlim mehetett ki Mekkába zarándoklatra teljesen ingyen - Istennek hála érte. Ezt is azoknak a szaudi szervezeteknek köszönhetjük, akik Bolek úr szerint terroristák. Félő, hogy muszlim testvéreink jövőre már nem élhetnek majd ezzel a lehetőséggel, és így nem tehetnek eleget az iszlám egyik legfontosabb hívásának, amelyet senkinek sem szabad elmulasztania. Egy ilyen út költsége egy ember számára több mint félmillió forintba kerül, és már a vízumot is nehéz megszerezni rá, ha a közösséget nem támogatják Szaudiban. Bolek úrék közül senki nem ment el a zarándoklatra, holott számukra is felajánlották ezt a lehetőséget.

Tavaly nyáron több mint 100 gyermeket vittek el a miskolci közösség mecsetébe nyári táborba, ahol többek között a doktor is lent volt. A gyerekek azóta is örömmel emlékeznek vissza erre az eseményre, és a szervező testvérekkel leghőbb vágyunk, hogy idén is lehessen ilyen tábort szervezni - ha Isten úgy akarja. A mostani események ezekre a lehetőségekre mind-mind árnyékot vetnek. A legjobban azonban az bánt minket, hogy hogyan tiporhatják sárba ennyire egy ember becsületét csak azért, mert palesztin és muszlim.

Komáromi Zsombor