Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

'Hogy lenne ez az ember terrorista?'

2004.04.14. 16:05
Az Iszlám Egyház Bartók Béla úti imatermébe nehéz bejutni, és még nehezebb szót érteni az ott lévőkkel. A haladó iszlám elvét valló Magyar Iszlám Közösség vezetője, Bolek Zoltán szerdán egyértelműen összefüggésbe hozta az Iszlám Egyházat és a magyarországi terrorveszélyt. A kedden őrizetbe vett palesztin származású fogorvos egyházának tagjai mintha értetlen áldozatoknak tűnnének.
#alt#
Háttérben imádkozó
A Bartók Béla úti épületen kívülről csak a kapucsengőn olvasható MECSET felirat tanúskodik arról, hogy a házban iszlám közösség tevékenykedik. A ház oldalában nyíló lépcső tövében már az arab és magyar nyelvű Jótékonysági Béke Alapítvány feliratú tábla segít a tájékozódásban. A kaputelefont lerakják, ahogy kiderül, újságíró kér bebocsátást.

A ház előtt az AFP hírügynökség egyik fotósa készít külső képeket. Korábban már bejutott a hátsó udvarból nyíló imaterembe, de egy magyar és két arab férfi a karjánál fogva kitessékelte, később azonban őt is - akárcsak az Index tudósítóját - beengedik.

Az imaterem előszobájában oldalára fektetett deszkaléc jelzi a cipővel bejárható terület határát, valamelyik belső helyiségből szemüveges, szakállas, egyházi embernek tűnő arab férfi jön elő mosolyogva. Az AFP fotósával vidáman pacsizik - nőket nem érinthet, tiltja a vallása. Annyit sem hajlandó elárulni, hogyan hivatkozhatunk rá a cikkben: "Írjad azt, hogy senkise mondta" - viccelődik tört, hadaró magyarsággal. Míg ott vagyunk, két iskolatáskás gyerek próbál bejutni, de elküldi őket. A jobbra nyíló imateremben fiatal, egyetemistának tűnő férfi imádkozik.

Az iszlám szó békét jelent

#alt#
Jótékonysági Béke Alapítvány
A szemüveges hadarva cáfolja, hogy terrorista tevékenység kapcsolódna egyházközösségükhöz. A botrányról ők maguk is csak a médiából értesültek. Nem cseng neki ismerősen Bolek Zoltán, az Iszlám Közösség vezetőjének neve sem, aki szerda délelőtt az Index kérdésére egyértelműen összefüggésbe hozta a Bartók Béla úti Iszlám Egyház radikalizmusát és a magyarországi terrorveszélyt, valamint utalt arra is, hogy a tavalyi brókerbotránnyal kapcsolatban letartóztattott pénzmosással vádolt szír csoport is ennek a közösségnek a tagjai közül került ki.

"Hogy lenne ez az ember terrorista?" - kérdezi vendéglátónk az egyház terrorista szervezkedés gyanújával kedden őrizetbe vett imámjára utalva. "Normális ember, négy gyereke van, magyar felesége! Itt mi békében élünk, imádkozunk" - teszi hozzá a bent hajlongó fiatalemberre mutatva.

Egyházukat sokan keresik fel a közeli Műegyetem Közel-Keletről érkezett diákjai közül, meséli, de azt nem tudja megmondani, hány tagja van egyházközösségüknek, mivel nem regisztrálják a rendszeresen idejárókat. Arra a kérdésre, hogy az iszlám radikális szárnyához tartozónak vallja-e magát a közösség, így válaszol: "Ez a nép évezredeken át békében élt, birkákat legeltetett a hegyen. Háborúk csak mostanában vannak - Afganisztánt, Üzbegisztánt, Türkmenisztánt hozza példaként. - Mit jelent az iszlám szó? Békét. Na tessék."

#alt#
Második ajtó, jobbra
Csak egyetlen fotót engedélyez odabent, de bármikor szívesen lát egy teára, hiszen a közösségbe nők is beléphetnek. Az imádságot időközben befejező diák mosolyogva megjegyzi: "Terrorizmus nincs itt, csak Amerikában! Azok elmennek mindenhova háborúzni, ott van a terrorizmus."

Nagyon rendesek, kedvesek

A ház tövében működő pékség rendszeres vásárlói az imaterembe járók. "Nagyon rendesek, kedvesek" - mondja az eladónő. Jól ismeri a tegnap őrizetbe vett fogorvost is, két nagyobb gyermekével szokott a pékségben vásárolni. "Nagyon meglepődtem, amikor megtudtam, hogy mi van vele, olyan rendes embernek látszik."