Kázmér
-2 °C
15 °C

A nuklerájban csak egy klub van

2003.05.29. 16:21
Re: Súlyos üzemzavar

Zsadon úr, gratulálok a cikkéhez, nagyon magas a realitásfaktora, ami borzasztóan hiányzik a többi megnyilvánulásból. Két dologban azonban kötekednék.

Az első a történések elejére vonatkoztatott "nagyipari sumákolás". Nem volt sumákolás, április 10. után napokig nem volt egyértelmű, hogy mi pusztult el és mennyire. Nekem azóta sem egyértelmű, hogy hasonló helyzetben mit tennék: arról adnék-e tájékoztatást, amit biztosan tudok, vagy arról, hogy mi lehet a legsúlyosabb eset, amire még következtetni lehet. A cikkében használt gépkocsihasonlatánál maradva, ha ma délután beülök az autómba, lehet, hogy estére halott vagyok. A mai napnak is meglesznek a közlekedési balesetei. Ezért ebben a témában ez a legsúlyosabb eset. Ezt az aggodalmat most meg kellene osztanom a családommal?

a sajtóprominensek és a környezetvédők pozíciószerző szarkavarása
A második, hogy jöjjön a politika, és függesszen föl minden vezetőt, egyik és másik szervezetnél egyaránt. Már eddig is elhangzottak olyan vélemények, hogy túl sok vezetőváltás volt Pakson. Elhangzott, hogy ez is elvezetett a többszörös hibához. Az ilyen véleményekről biztosan tud. Tegyük fel, a politika így jár el. Ez jobban el fogja bizonytalanítani a beosztottként vagy középvezetőként dolgozókat bármely szervezetnél, mint a sajtóprominensek és a környezetvédők pozíciószerző szarkavarása.

Kérdezem még ehhez, hogy mit gondol, hány garnitúra vezetőt lehet leakasztani ezeknek az alapvetően műszaki problémáknak a megoldásához? Vagy jöjjenek a pártok képviselői? Állítsanak fel a zöldek parahatóságot? Egy kormánybiztos jobban ért-e a nukleáris technikához, mint egy miniszteri biztos? Állítsuk vissza az Osztrák-Magyar Monarchiát, mert a zöldek szerint az osztrákok tele vannak nukleáris szakértőkkel? Francot.

Lehet, bár nem biztos, hogy az összes embert személyesen ismerem, aki a tisztítótartály- és reaktorfűtőelem-problémákhoz hozzá tud érdemben szólni, itthon. De ezt nem a nagyképűségem mondatja, hanem mert olyan kevesen vannak, és itt, ahol dolgozom, nem nehéz őket ismerni. Az összes többi parlamenti és esetleg, ahogy hallom, akadémiai leendő vizsgálóbizottsági tag csak a személyi és a rendszerfelelősséget (erőforrások, szervezeti kérdések, eljárásrendek) fogja tudni forszírozni. A fizikai történések leírásához nem fognak tudni sokat hozzátenni, hacsak nem állítanak fel új kutatóintézetet, és nem végeznek számításokat még egy évig. A megoldáshoz sem tudnak érdemben hozzászólni, tán még az akadémikusok sem, mert az aerodinamika professzora sem biztos, hogy tud repülőgépet vezetni, főleg éjjel és esőben nem.

Mit tetszenek gondolni, hány ütőképes válogatottat tud Magyarország kiállítani fociban?
Egy talpig becsületes világban aki elcseszte, helyrehozza és felajánlja a lemondását. De ez, ugye, nem egy ilyen világ. Leváltanak hát vezetőket, az újak leválthatnak, más beosztásba helyezhetnek vagy alkalmatlannak minősíthetnek további embereket. Kik jönnek helyettük? Esetleg körforgás lesz? Mit tetszenek gondolni, hány ütőképes válogatottat tud Magyarország kiállítani fociban? És a nuklerájban? Focizni sokan szoktak, több klub is van. A nuklerájban csak egy-két klub létezik és adhat játékosokat. Lehet, hogy a Caine hadihajó története lenne a jó példa. De a politika a viselt és a rákent felelősségénél fogva úgysem fogja magát távol tartani, és nem fogja hagyni, hogy fedélzeti ügy legyen ebből. Főleg, ha követelik is tőle. A cikke végén ezt akarja, pedig lehet, hogy a politika a Caine-modellt követte, és ez most nekem egyelőre szimpatikusabb lett volna.

Népem egy része számon kérte, hogy belügyminiszter, a miniszterelnök és mások miért nem mennek le Paksra, intézkedni. Hisznek még abban a modellben, hogy Sztálin a biológiai kongresszuson eligazítja a növénynemesítőket. A miniszteri biztos kinevezése is ezt az igényt szolgálja ki szerintem, és részben, annak bölcs beismerése mellett, hogy - visszatérve a focihasonlatra - ha a válogatott rosszul játszik, nem az MLSZ vezetősége vagy a sportminiszter fut ki meccset játszani a pályára. Bár vannak, akik kormánybiztost követelnek. Hátha az jobban lő kapura?

Szeretném ama optimizmusomat megosztani önnel is, hogy fizikai síkon és az időskála mentén minden elég jól le van már írva. Publikálásra is sor fog kerülni, és már került is, láthatta. Ebből látta, hogy mi lett elcseszve. Biztosak vagyunk benne, hogy tanítani fogják szaktanfolyamokon az esetet. Meg lennék lepve, ha ehhez akár egy akadémiai vizsgálóbizottság sok újat hozzá tudna tenni. Nincsenek ugyanis tudományos, műszaki rejtélyek az ügyben.

Aki itt most tényleg szakértő, az a tartályban lévő szar paramétereit számolja
Ugyanilyen alapon nem látom be, hogy a sokak által áhított külföldi kivizsgálók a fizikai történésekről mi a francot tudnának még mondani. Aki itt most tényleg szakértő, az a tartályban lévő szar paramétereit számolja, vagy készül a megmérésükre, vagy az anyag kilapátolására. Az érintettektől teljesen független szakértőkkel megindított vizsgálatnak, ahogy cikkében sok korábbi hangadót követve javasolja, csak az egyéni és szervezeti felelősség firtatása marad, mert ha a független szakértő magyar, akkor más szakmában dolgozik, ha külföldi, akkor messziről jött, akivel nem az a baj, hogy azt mond amit akar, hanem az, hogy kezdhetné elölről az egészet. Mivel ezt nem fogja tenni, elolvassa majd a Paksi AE vagy a mi jelentésünket, és megpróbál okosakat mondani róla.

A dzsuvástartály-probléma nagy durranás nélküli megoldására pedig a Paks AE most költi a pénzét, ha kell, sztárgázsival vendégjátékosokat hozat. Lesz bizottság, lesz csapat, és itt nem szempont a függetlenség. Tehát mit tudna itt adni egy további független szakértőbizottság? Leváltásokra és kinevezésekre tenne javaslatot ? Büntető vagy polgári jogi felelősséget állapítana meg? Az előbbi a kormány jogosítványa tulajdonosként és az államigazgatás vezetőjeként, ezt egy bizottság a kormánytól el nem vonhatja, a jogi felelősség megállapításának pedig eljárási szabályai vannak, és a független magyar bíróság végezheti csak.

Véleményemet magánemberként nem tudtam magamban tartani, és nem vagyok az OAH felhatalmazott szószólója, csak a szólás szabadságával élek. Azt szeretném, hogy a sok szájalás után a populárissá vált független bizottság feladatát fogalmazza már meg valaki.
Ha van jó ötlete, írja meg. Ha nincs, azt is.

Üdvözlettel, Hamar Károly