A palackba zárt karácsony

2015.12.16. 19:13

Néhány éve teljesen elképzelhetetlen lett volna, hogy a karácsonyfa alatt sört igyunk – egyszerűen a sör nem számít sem téli, sem ünnepi italnak

- ezzel a mondattal kezdtük két évvel ezelőtti karácsonyi sörtesztünket, ám az akkori merítésbe még csak egy magyar kézműves sör került. A kézműves sörforradalom most már odáig fejlődött, hogy az idei tesztünkben öt magyar kézműves sört is próbára tehettünk, igaz, a minőségbiztosítás még mindig olyan komoly probléma, hogy ebből az egyik máris romlott (ízhíbás, fertőzött, stb) volt. Úgyhogy kézműves sört adni karácsonyra még mindig jelent némi kockázatot, dehát ez a veszély a jó bornál is fennáll. Sörös rokonnál még mindig jó opció lehet, ha zokni-arcszesz kombó helyett egy különlegesebb sörkülönlegességgel lepjük meg a fa alatt.

Legutóbb a Csakajósör karácsonyi választékát tettük próbára, most azonban egy új helyet is teszthelhettünk: nagyjából egy hónapja nyílt az Erkel utcában a raklapos hangulatúra szerelt Green Sheep Bár, kifejezetten kézműves sörökre specializálódva. Van saját söre is a helynek Green Sheep Ale néven, és a Beer Fort főzde is ide köthető, ugyanis az az Utassy Roland áll mögötte, akit korábban a Legenda Sőrfőzdéből vagy a Sörmanufaktúrából lehetett ismerni. 

Rizmájer Karácsonyi Sör

Igen, a Rizmájer eddig jutott a kreativitásban, hogy a karácsonyi sör nevet adta a karácsonyi sörének. A címke szerint az alkoholfok 5,5, az alapanyagok között méz, fahéj és szegfűszeg van felsorolva. A névválasztásnál valószínűleg pont az okozott nehézséget, ami nekünk a kóstolónál, hogy ez a sör pont annyira semmilyen és jellegtelen ivósör, hogy nehéz lenne bármilyen tulajdonsága mentén nevet adni neki. Klasszikus ivósör, a megszokottnál nyilván édesebb, de nem feltűnően fűszeres. Ebből egymás után többet is nyugodtan be lehet vállalni.

Hopfanatic Christmas Singularity Ale

Az este nagy csalódása, ugyanis elég sokat vártunk Kiss Tamástól és a Hopfanatictól, a címke sütőtökpürét és 9-es alkoholfokot ígért. Egy erős, sütőtökös sörre számítottunk, így érthető volt a csalódottság, amikor rettenetes aceton szag csapott meg minket a palack kinyitása után, és a pohárba töltve is zavaros buggyanat látványa fogadott minket. Szomorúan konstatáltuk, hogy hiába 2016. februárja van feltüntve, ez a sör bizony romlott vagy fertőzött vagy ízhibás, úgyhogy nem tudjuk meginni. Sajnos mi most lukra futottunk vele, de csapról vagy egy másik palackozással biztosan rápróbálunk még a szezonban, a sütőtök és  a sör elég jó kombinációnak hangzik. 

Harapunk Follow Another Star, Salted Caramel Christmas Ale

A karácsonyi sörök általában a szegfűszeg-medvecukor vonalon haladnak, úgyhogy izgatottak voltunk a sós karamell ízesítés miatt, ami elég testhez állónak tűnik egy malátás sör esetében. A Follow Another Star ráadásul egy belga típusú ale, tehát eleve egy édesebb ízvilágú sör, így sajnos a só kevéssé érvényesül benne. A belga sörök kedvelőinek nagy kedvence lehet, de az ipásoknak egy túl édes lesz, az egészen biztos. Ja, és 9-es alkoholfokú, jó erős sör ez. 

Békésszentandrási Esthajnal, füstölt barna búzabak

Valójában erre a sörre volt írva a cikk címét is adó mondat: a palackba zárt karácsony. Az Esthajnal ugyanis egy kísérleti sorozat, amiből ez a füstös kiadás, tavaly fenyőtüske ízesítéssel próbálkoztak meg. Az alkoholfok 7-es, de az ereje mellett mást nem nagyon tudunk felhozni tulajdonságaként, nem elég füstös, nem elég búzabak, mintha túl sokat akart volna vállalni ez a sör, és a sok szándék végül kioltotta egymást. 

Goude Carolus Christmas

Ez volt az egyik kakukktojás a kóstolón, hiszen ez egy nagy hagyományokkal rendelkező belga sör, és talán nem is fair összevetni ezzel a kísérletező, tapogatózó, kialakulóban lévő magyar karácsonyi kézműves sör szcénával. Ettől még tény marad, hogy a kóstolt sörök közül magasan a Carolus volt a legjobb, még akkor is, ha nagyon erős (10,5 az alkoholfoka), az íze pedig erős és nagyon édes, medvecukros jellegű. Hozza a vérbeli karácsonyi hangulatot.

Zip's Xmas 2013 

A miskolci Zip's-éknek ez egy régebbi, díjnyertes receptje, azóta gyártják ezt nekünk az ünnepekre. Ez egy felső erjesztésű stout, ami a műfaj kedvelőinek sok jót ígérne, de a palack bontása után a Jagermeister és az Unicum is eszünkbe jut a szagáról. A kóstoló után pedig egyértelműen kiderül, hogy ebbe az üstbe bizony beleborult egy gigantikus csomag forralt bor fűszerkeverék. Az alkoholfok 10-es, úgyhogy jó erős sörről van szó. Azt nem mondanánk, hogy itatja magát, de főként az említett röviditalok kedvelőinek akár nagy kedvenc is lehet.

Kulmbacher Eisbock 

Ez is kakukktojás, hiszen ugyan téli meg karácsonyi, de a legkevésbé sem magyar ez a 9,2-es baksör. Az első, ami eszünkbe jutott róla, az a Bonduelle kukoricakonzerv, és annak a kukoricaleve, amit egyáltalán nem sértésnek szánunk, meg is egyeztünk, hogy a legjobb kukoricakonzervek egyike, aminek kifejezetten szeretjük az ízét. Ha Ön is, akkor ez lesz a kedvenc söre ezentúl! 

Green Sheep Hot Road 

Ez pedig a harmadik kakkuktojás, a kóstolónak helyet adó Green Sheep Beer Bar saját söre: ők főleg német típusú söröket főznek. Ez a Hot Road egy kifejezetten erős imperial stout, nagyon karakteres ízvilággal, ami minket, akik nem vagyunk annyira a műfaj rajongói, határozottan egy tesicuccban berohadt tornacipő ízére emlékeztetett, dehát ahány ház, annyi szokás. Ráadásul az biztos, hogy ez a legkülönlegesebb stout, amit eddig valaha ittunk.

Köszönjük a Sörtúra blognak a szervezést!