Emőke
8 °C
19 °C

OM-tender: kettőt fizet egyet kap

Az oktatási tárca már készül a digitális oktatás gyakorlati megvalósítására: 2005 májusában tendert írt ki a rendszer alapjaira. A közbeszerzésen azonban a tárca olyan szoftvereket is meg akart vásárolni, amilyenekkel már rendelkezik. A nyertes cég, az Unitis Rendszerház 128 millió forintért biztosítja őket.

Úgy tűnik, fölöslegesen költött el 128 millió forintot az Oktatási Minisztériumon (OM) szoftverekre. Ezek feladatait ugyanis a minisztériumnál már meglevő szoftverek is el tudnák látni.

Az OM reagál
Az oktatási tárca kedden délután reagált cikkünkre: 1., Az OM továbbra is azt állítja, hogy az LMS-ről szóló megvalósíthatósági tanulmány létezik. Ezt az Index sem tagadta, ám az OM által a tanulmány szerzőiként megjelölt két cég egyike, a Microsoft nem tudott ilyen tanulmányról, amikor erről kérdeztük, a Hewlett Packard szerint pedig a tanulmány nem az LMS-ről szólt. 2., Az OM szerint nem igaz, hogy az Educatio Kht. kétszer vásárolt meg egy szoftvert (a Class Servert). Ezt az Index sem állította. Ugyanígy azt sem, hogy a két program funkcionalitása azonos. 3., Az LMS-tenderen nem jelentkezett a Microsoft, és nem jelezte, hogy termékét alkalmasnak találja az LMS-re. A cég nyáron az Indexnek ennek az ellenkezőjét állította. 4., A Tisztaszoftver program keretében a Class Server az általános iskolák számára nem áll rendelkezésre, az LMS-tender viszont az általános iskolák ellátására is szól. Az OM továbbá azt is közölte, a tender "egy EU által támogatott kísérleti projekt, amelynek pont az a lényege, hogy egy még nem bevezetett rendszer pilot szintű bevezetése történik a licenszek örökös jogának megszerzésével".
Az Unitis Rendszerház Rt.
Az 1990-ben alapított, budaörsi székhelyű, de nagyobbrészt egy ciprusi offshorecég által tulajdonolt Unitis Rendszerház Rt. számos tevékenységet folytat (az ingatlanműködtetéstől a pályázati szaktanacsadásig), főterülete a szoftverellátás és az ehhez kapcsolódó szaktanácsadás, illetve ügyviteli rendszerek fejlesztése. A Unitis valójában csak 1999 óta létezik, akkor három, részben közös tulajdonosokkal rendelkező IT-cég egyesülésével létesült. Ma már milliárdos árbevételt tudhat magáénak. Legutóbb a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumnak a békéscsabai önkormányzat elektronikus közigazgatási rendszerének kiépítésére kiírt pályázatán nyert 432,5 millió forintos ajánlatával. Számos közoktatási intézménnyel is kapcsolatban állt, pályázati szaktanácsadást végzett. Az utóbbi három évben igencsak aktív és sikeres a kormányzati - az SZDSZ-es minisztériumok által kiírt - tendereken, 2002 óta ugyanis a cég a Miniszterelnökség Közbeszerzési és Gazdasági Igazgatóságával megkötött szerződések alapján minősített szállító.

A tárca online tanulásvezető rendszere (Learning Management System - LMS) technikai feltételeinek biztosítására az OM közbeszerző háttérintézménye, az Educatio Kht. írt ki pályázatot 2005 májusában, amit az Unitis Rendszerház Rt. nyert meg. A cég 386 millió forintos ajánlatából 128 millió forintot költ a rendszer szoftveres hátterére, pedig azzal már rendelkezik a közoktatás.

A jövő iskolája

A tanulásvezető rendszer az oktatási tárca digitális tananyagán alapul, és az elektronikus iskola szerepét töltené be. Egy portálon a szöveges, képes, mozgóképes tananyag átadásától, a diák tudásának felmérésén át, a különféle tantárgyak szerinti kurzusok megszervezéséig több mindenre volna lehetőség, vagyis szervesen épülne be a digitális oktatásra építő Sulinet-programba.

A rendszer technikai feltételei elméletben már adottak: számítógép van az iskolákban, a Közháló-program interneteléréssel is ellátta őket, a Tisztaszoftver-programban megszerzett Microsoft-alkalmazások a szoftveres hátteret is ingyen biztosíthatnák.

Az OM mégsem gondolja így, holott 2004-ben az informatikai minisztériummal (IHM) karöltve még ők kötöttek szerződést a Microsofttal, hogy a közoktatási intézmények (a diákok és a tanárok) ingyen használhassanak szoftvereket a szövegszerkesztő Wordtől a különféle háttéralkalmazásokig. A Tisztaszoftver-program évente 850 millió forintba kerül az államnak, a szerződés 2008-ig él.

Meglévő szoftverek, nem létező tanulmány

Az Index az OM-hez fordult azt tudakolván, mi szükség van új szoftverek beszerzésére, amikor a Tisztaszoftver program keretében rendelkezésre álló szoftverek között van olyan, amellyel a kívánt feladatok elvégezhetőek. Ilyen a Microsoft Class Server, illetve a Share Point Portal is.

Az OM válaszában egy megvalósíthatósági tanulmányra hivatkozott, amelyről azt állította, hogy a tanulásvezető rendszerekben nemzetközi szinten is együttműködő Microsoft és a Hewlett Packard (HP) közösen készítette. A tanulmány arról szól, hogy a két cég csak 1,5 éves fejlesztéssel, további szoftverek megvásárlásával (lincencdíj) tudná megvalósítani a magyar tanulásvezető rendszert. Mindez azt jelenti, állította az OM sajtóosztálya, hogy a két világcég nem tudná kiépíteni a rendszert a rendelkezésre álló keretből.

Ráadásul az OM szerint a Tisztaszoftver szoftvereiért három év múlva újra fizetni kell, míg a közbeszerzésen korlátlan idejű licenceket terveznek beszerezni.

Az OM azonban nem mondott igazat a tanulmánnyal kapcsolatban, derült ki, miután felkerestük a két világcéget. A Microsoft ilyen tanulmányt sohasem készített, tájékoztatta az Indexet Szűcs Julianna a Microsoft magyarországi pr-menedzsere, és hangsúlyozta: az LMS-rendszerekre alkalmasak a Microsoftnak azok a termékei, amelyeket az OM és az IHM már beszerzett.

A Hewlett Packardnál sem tudtak ilyen tanulmányról, bár valóban készítettek egyet a témában, de az teljesen más rendszerről szólt, közölte Mezriczky László, a HP Magyarország kommunikációs igazgatója. Ellenben a HP adott árajánlatot az OM-nek a két cég globális együttműködésében kínált Learning Gateway nevű tanulásvezetési szolgáltatásáról. A Learning Gateway a Microsoft terméke, és komplex tanulásvezető rendszerként hirdetik.

Ingyenes szoftvert szereztek be közbeszerzéssel

Számos levélváltás után sem sikerült elfogadható választ kapni az OM-től arra kérdésre, hogy milyen szoftverek nem állnak rendelkezésre az LMS-hez, hiszen a fent említett Class Server és SharePoint Portal részei a Microsoft közoktatási csomagjának is.

A SharePoint Portal lehetővé teszi, hogy a tanárok, szülők és diákok közös honlapot hozzanak létre egy osztály számára, dokumentumokat cserélhetnek rajta, megoszthatnak (üzenetek, dolgozatok, előadások - szövegestől a mozgóképesig - stb.), ellenőrizhetnek vagy egyszerűen cseveghetnek egymással.

A Class Serverrel, az "osztály szerverével" a tanárok adhatnak házi feladatot a diákoknak, ellenőrizhetik őket, a diákok akár élőben tarthatnak előadásokat az interneten fent lévő társaiknak, illetve tanáruknak. A Class Server továbbá képes az online hozzáférhetővé tett általános tananyag, jelen esetben a Sulinet-tudásbázis (STD) elérésére is. Ezt a terméket ráadásul a Microsoft konkrétan LMS-ként, vagyis tanulásvezető rendszerként reklámozza.

Az Indexhez eljuttatott utolsó válaszában az OM egy olyan, a Tisztaszoftver-csomagból hiányzó, de a közbeszerzési kiírásban követelményként szereplő szoftvert hozott fel példaként, amelyet viszont bárki ingyen letölthet, ez a SCORM Player. A program szöveges, képes, hangos, mozgóképes, a SCORM-mal kompatibilis szerkesztőprogramokkal előállított tananyagok lejátszására alkalmas (hasonló a Flash-lejátszóhoz vagy a Microsoft Power Pointjához), de ingyen hozzáférhető.

A Microsoft álláspontja szerint tehát a Tisztaszoftver-programban szereplő szoftverek alkalmasak az LMS kialakítására, az oktatási tárca mégis szoftvereket vásárolt hozzá. Hogy a Microsofotnak évente fizetett 850 millió forintból pontosan mennyibe kerül a Class Server és Share Point Portal, nem lehet tudni. Az informatikai minisztérium szerint a Tisztaszoftver-programban szereplő alkalmazásokért fizetett összeget külön-külön nem lehet megállapítani.

Abban azonban az informatikai tárca is egyetértett, hogy a Class Server program LMS-rendszerek működtetésére lett kitalálva, így használni lehetne a programban.

A rendszer működik, de még nem látható

A közbeszerzési eljárást az Unitis Rendszerház Rt. nyerte meg, és 386 millió forintért vállalta a szoftverek szállítását és a rendszer kiépítését. Az Educatio Kht. tájékoztatásból kiderült, hogy a pénz harmadát költik az LMS-hez szükséges programok licenceire és hozzáférésre, ami nagyjából 128 millió forintot jelent.

A szállítóknak nem érdektelen beszerzésen egyébként mindössze két társaság mérkőzött meg, a kiírásban nem szerepelt, hogy a szoftver rendelkezésre áll, így csak a rendszer kiépítésére van szükség. A Microsoft nem volt a jelentkezők között.

Januári megkeresésünkre az Unitis Rendszerház elzárkózott attól, hogy ismertesse, az állításuk szerint már működő LMS-rendszerük milyen szoftverekből áll össze, szerepelnek-e például a Microsoft azon termékei, amelyeket a Tisztaszoftver-program keretében már megvásároltak.

Az egyébként a Microsoft arany fokozatú partnerének számító cég azzal hárította el az Index megkeresését, hogy bár már működik a rendszer, csak februárban tudják bemutatni nekünk, és csak akkor tudnak beszámolni arról, milyen komponensekből áll össze.

Franciaország

Élménytúra Korzikán.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!