Aladár, Álmos
-1 °C
9 °C

Már csak nyolc név hiányzik az MSZP listájáról

2005.07.07. 22:18
168 egyéni körzetben már kiválasztotta a szocialista párt, hogy kit indít a 2006-os választásokon, de nyolc jelöltről még nem született döntés, így Zuschlag János indításáról sem. A 2002-ben alulmaradt jelöltek közel felét újraindítják, 9 jelenlegi parlamenti képviselő helyett próbálkoznak új arcokkal.

Az MSZP lényegében befejezte egyéni képviselőjelöltjeinek kiválasztását, a 176 egyéni körzetből 168-ban van jelöltje a pártnak, mondta Szekeres Imre, az MSZP elnökhelyettese csütörtökön az MTI-nek.

A 176 egyéni választókörzetből 168-ban lezárult a jelölés, nyolc körzetben még nincs döntés. A helyekről az MSZP helyi szervezetei az országos elnökséggel egyeztettek.

Zuschlagról még nem döntöttek

Négy választókerületben (a Fejér megyei Sárbogárd, a Zala megyei Lenti-Letenye, a Bács megyei Kiskunhalas, a Somogy megyei Fonyód 4. számú választókerület) még nem hoztak döntést a helyi szervezetek, többek között azért, mert a szomszédos választókerületek döntéseitől is függött a jelölés.

A kiskunhalasi választókerülettel kapcsolatban, ahol Zuschlag János volt a képviselő, és akit sajtóhírek szerint a helyiek újraindítanának, a megyei elnök még nem terjesztette elő javaslatát.

Két olyan választókerület van (Mezőkovácsháza és Bicske), ahol az elnökség döntése újragondolásra kérte a helyi szervezetet. Mezőkovácsházán a helyiek Karsai Józsefet indítanák országgyűlési képviselőjelöltként.

Két olyan választókerület (Nagykanizsa, Budapest XVII. kerület) van, ahol a párt országos választási bizottságának kell mérlegelnie, hogy él-e vétójogával.

A sajtóinformációk szerint Nagykanizsán a helyiek nem Göndör Istvánt, az MSZP parlamenti frakcióvezető-helyettesét, hanem Fodor Csaba ügyvédet, a városi közgyűlés szocialista képviselőjét akarják indítani, míg Budapest XVII. kerületében a helyiek Benkő Pétert indítanák; az elnökség korábban mind két szervezetet arra kérte gondolják át döntésüket.

Negyvenen újrázhatnak

Abból a 168 körzetből, ahol már lezárult a jelölés, 76 olyan van, ahol a szocialista párt 2002-ben egyéniben mandátumot szerzett. A parlamentbe került képviselők közül 67-en indulnak újra. Szekeres Imre szerint a kilenc új jelölt helyben népszerű politikusnak számít.

Abból a 92 választókerületből, ahol a szocialista párt nem szerzett egyéni mandátumot, 51-ben új jelöltje lesz a pártnak.

34 olyan jelöltet indít a párt, akik ugyan nem szereztek mandátumot, de több szavazatot kaptak, mint a párt listája a kerületben. Hét olyan jelölt van, aki korábban már volt képviselő, de más választókerületben.

Az Index májusban megírta, hogy a szocialista képviselő-jelöltek negyven százalékában várható csere, amit egy nappal később Szekeres Imre a Népszabadságban cáfolt azt hozzátéve, hogy csak egy helyen változtattak. Szekeres akkor azt mondta "semmi köze a valósághoz az Index (...) állításának." Viszont a jelenlegi állapot szerint több mint 35 százalékos az arány, és nyolc további választókörzetben bizonytalan a jelölés kimenetele.

A párt országos választási bizottsága, aminek vezetője Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, vétót kezdeményezhet a vitatott esetekben, vagy ha olyat tapasztal, ami a szocialista párt választási értékeit sérti. A vétóról az elnökség kétharmados többséggel dönt.

Az MSZP országos listáját jövő tavasszal, a választási program meghirdetésével egy időben, míg a területi listákat az év végéig fogadják el.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!