Zelma, Rajmund
-4 °C
-1 °C

Hadiállapot az MSZP-ben?

"Kitört a háború a platformunk és az országos elnökség között" - közölte a "rossz hírt" emailen az MSZP több száz tagjával Kertész Krisztián. A párt ötödik, nemrégiben alapított szerveződése, a közgazdasági kérdésekre specializálódott Ésszerűség és Felelősség platform vezetője egy, közte és Szekeres Imre MSZP-elnökhelyettes között lezajlott beszélgetés lejegyzett szövegét küldte szét tagtársainak, amely szerinte "a reformeszmék ellen és a demokrácia ellen" küldött hadüzenetként értelmezhető. Lendvai Ildikó szerint ez csak egy hülye affér.

"Szekeres Imre: Krisztián, miért csinálod ezt?
Kertész Krisztián: Mármint, mit?
SZI: A platformok eddig szent tehenek voltak ...
KK: Már mondtam a célt: politikai-, társadalmi és gazdasági szemléletváltás.
SZI: Ezek hangzatos szavak. Sok ilyet hallottam már. Ezek akkor szoktak elhangzani, amikor valamilyen politikai űr keletkezik, például egy vesztes választás után... és ezt politikailag ki akarja valaki használni... pártelnök akar lenni...
KK: És olyat nem hallottál, hogy valaki a közügyekért dolgozik? Azért, hogy az országon segítsen?
SZI: Ilyet nem. Ilyenre az elmúlt 15 évben nem volt példa." - a párbeszéd Szekeres Imre és Kertész Krisztián között zajlott június 22-én 13 óra és 13.30 között az elnökhelyettes Köztársaság téri irodájában, ahol az MSZP frissen alapított platformjának vezetőjét tájékoztatta arról, hogy az elnökség nem támogatja a szerveződés megalakulását, "ugyanis ez nem esik egybe a párt céljaival, és nem felel meg az alapszabályi követelményeknek".

Szó volt róla

Kertész Krisztián
Kertész Krisztián
Az Index birtokába került szöveggel kapcsolatban korábban megkerestük Kertész Krisztiánt, aki azt állította, hogy "nem tudja, miről van szó". Annyit elismert, hogy a 250 taggal létrehozott Ésszerűség és Felelősség platformról valóban folytatott beszélgetést Szekeressel, de az ott elhangzottakról nincs felhatalmazása nyilatkozni. Később kiderült, hogy a kettejük megbeszélését rögzítő levelet Kertész saját emailjéről "Beállt a hadiállapot" címmel szétküldte több száz szocialistának, a kísérő szövegben pedig egyértelműen azt közölte, hogy Szekeres hadüzenetként értékelhető álláspontja miatt a platform is összeül. Kertész egyébként az Index első megkeresése után újabb elektronikus üzenetben kérte ki magának a platformtagsága előtt, hogy a beszélgetést rögzítő dokumentum kikerült a sajtóhoz.

Beleégett, mint a rák

Szekeres Imre
Szekeres Imre
A párbeszédet tartalmazó dokumentumból az is kiderül, hogy az Ésszerűség és Felelősség Platform megalakulását - Szekeres tolmácsolása szerint - az MSZP elnöksége nem nézte jó szemmel, és a szerveződés programjának részletes elemzése nélkül az országos etikai és egyeztető bizottsághoz fordult az ügyben. Szekeres a dokumentum szerint elismerte, hogy az alapítók eleget tettek az MSZP alapszabálya által előírt létszámkövetelménynek, de az is kiderült, hogy a platform ideológiáját az elnökség nem is olvasta el.
"SZI: Persze a taglétszámmal nincsen baj, azt már leellenőrizték, de... (Szekeres húzza a száját)
KK: Az ideológiával sincsen baj. Olvastad egyáltalán a platform ideológiáját?
SZI: Igen.
KK: De nem azt, amire Te gondolsz, nem azt a két és fél oldalasat, hanem azt a 12 és fél oldalasat, amin az az ábra is van.
SZI: Ja, azt nem.
KK: Na látod Imre, ez kritikán aluli! Az Elnökség hozott egy olyan határozatot, hogy a platform nem rendelkezik megfelelő ideológiával, és tette mindezt úgy, hogy még el sem olvasta az ideológiai programot. Feltételezem ugyanis, hogy ha Te, akinek a programot elküldtem, nem olvastad el, akkor a többi elnökségi tag, akiknek el sem küldtem, pláne nem olvasták el. De különben, még hogyha el is olvastátok volna, akkor sem lenne jogotok a platform megalakulását megakadályozni.
SZI: De igen van." Szekeres végül meg akarta mutatni Kertésznek azt az alapszabályi pontot, amely jogot ad az elnökségnek a palatformalapítás megakadályozására, de a levél szerint "beleégett, mint a rák", mert hiába lapozgatta a füzetkét.

Az Index megkeresésére egyelőre sem Szekeres Imre, sem a párt vezetése nem kívánt reagálni.

Négy nagy volt

Az MSZP-ben eddig négy platform szerveződött, a Kiss Péter vezette Baloldali Tömörülés, Nagy Sándorék Szocialista Platformja, Vitányi Iván nevével fémjelzett Társulás a Szociáldemokrata Értékekért, és újabban a Harmadik Hullám Platform, amelyet Mesterházy Attila vezet. A platformok az MSZP legerősebb belső szerveződései, amelyek tagságukkal és küldötteikkel jelentős nyomást tudnak gyakorolni a pár vezetésére is.

Hülye affér

Lendvai Ildikó szerint humorként értelmezhetőek Szekeres Imre kijelentései. Az MSZP-frakcióvezető csütörtök reggel az MTV Nap-kelte című műsorában "hülye afférnak" nevezte a párbeszédet. Arra a kérdésre, hogy mit szól Szekeres Imre azon kijelentéséhez, mely szerint a közügyekért nem dolgoznak 15 éve Magyarországon, azt felelte, hogy ilyen általánosító, humornak tekinthető kijelentések egy hétköznapi beszélgetésben sokszor elhangzanak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!