Ágnes
-1 °C
2 °C

Már készülnek a szocialisták a kampányra

2005.06.12. 18:24
Egy nappal az államfőválasztási kudarcot tisztázni hivatott szombati kongresszus után a szocialista vezérkar máris hozzálátott a választási kampánnyal kapcsolatos teendők áttekintéséhez. A kampány irányítója a miniszterelnök lesz.

Már vasárnap délelőtt összeült Gyurcsány Ferenc és a szocialista párt vezetése, hogy tárgyaljanak a kongresszusról, és előkészítsék a 2006-os választási kampányt irányító választási bizottság felállítását, értesült az Index.

A tanácskozáson a szombati kongresszus utáni feladatokat tekintették át, valamint megvitatták, hogy mennyire áll készen a párt a kampányra.

A megbeszélésen a kormányfőn kívül Hiller István az MSZP elnöke, Kiss Péter elnökségi tag, Szekeres Imre elnökhelyettes, Lendvai Ildikó frakcióvezető és Gyurcsány néhány munkatársa volt jelen.

Az MSZP szombati kongresszusán választották Gyurcsány Ferencet a szocialisták kampánycsapatát előkészítő bizottság elnökévé, helyettese Hiller István pártelnök lett. Gyurcsány ezzel gyakorlatilag a párt politikájának az alakítását is megkapta, azaz a kampányban főként ő fogja irányítani a helyi szervezeteket is. Gyurcsány a kongresszsuson elmondott beszédében egyértelművé tette, hogy az elkövetkező egy évben a pártnak azt kell majd tennie, amit a választási bizottság - az ő elnökletével - eldönt.

Hajtsd végre és gyere vissza ha kész vagy

"Ha a választási bizottság dönt, nem fogom megkérdezni a barátaimat sem, akiknek sokat köszönhetek ebben a pártban, hogy egyetértenek-e vele. Azt fogom mondani, hogy hajtsd végre, és gyere vissza két nap múlva, hogy készen vagy" - mondta szombaton a kormányfő.

Az úgynevezett választási bizottság összeállításáról az MSZP alapszabálya rendelkezik, amely szerint a tagok a párt elnöke (Hiller István), a párt miniszterelnök-jelöltje (várhatóan Gyurcsány Ferenc lesz), a párt elnökhelyettese (Szekeres Imre), az országos választmány elnöke (Simon Gábor), a parlamenti frakcióvezetője (Lendvai Ildikó), a pénztárnok (Puch László), a pártigazgató (ez a poszt jelenleg nincs betöltve) és a kampányfőnök (Szigetvári Viktor).

Mivel Gyurcsány hivatalosan még nem az MSZP miniszterelnök-jelöltje, így részvételével a testület sem működhetne még legitim módon. A választási bizottság még júniusban megalakulhat.