Hétfőn újraalakulhat az MDF-frakció

2009.05.09. 16:30 Módosítva: 2009.05.09. 16:30
Császár Antal egykori fideszes képviselővel egészülhet az MDF parlamenti csoportja, így a párt akár hétfőn újraalakíthatja frakcióját, döntött az MDF Országos Választmánya szombaton. Az egyelőre nem derült ki, hogy Császár lemond-e kormánybiztosi megbízatásáról. Az MDF tárgyalhat még Gyenesei Istvánnal is.

Az MDF Országos Választmánya (ov) 80 százalékos többséggel hatalmazta fel szombati budapesti ülésén Herényi Károly frakcióvezetőt, hogy, amint lehet, alakítsa meg az Országgyűlésben a párt technikai frakcióját, közölte Makay Zsolt, a testület elnöke a tanácskozás szünetében tartott sajtótájékoztatón.

A politikus Császár Antal volt fideszes, jelenlegi független képviselőt nevezte meg, mint aki kész csatlakozni az MDF frakciójához. Beszélt arról is, hogy Gyenesei István önkormányzati miniszterrel is tárgyalhat Herényi Károly, de személyével nem foglalkozott szombaton az ov.

Április végén járt le Császárnak az a fél éve, amit a Fidesz elhagyása után független képviselőként kell töltenie a parlamentben, így már csatlakozhat valamelyik frakcióhoz. Mivel Császár a Fideszből való kilépése után kormánybiztosságot kapott Gyurcsányéktól, Hock Zoltán és Pettkó András azt a feltételt szabták, hogy csak akkor mennek bele a frakció újraalakításába, ha Császár lemond a Gyurcsány-kormány idején adományozott megbízatásról.

Információink szerint Császár sokáig ellenállt, egyelőre nem egyértelmű, hogy milyen alapon született a megegyezés, végül melyik fél kötött kompromisszumot, mert egyiküket sem tudtuk még elérni.

Makay elmondta, hogy a korábban aggályaikat kifejező Hock Zoltán és Katona Kálmán, a párt országgyűlési képviselői nem mentek el a választmányi ülésre és nem indokolták távolmaradásukat.

A választmány szombati ülésén arról is döntött, hogy június 20-án országos gyűlést tart a párt, amelyen értékelik a június 7-i európai parlamenti választáson elért eredményt, illetve sor kerül arra a bizalmi szavazásra, amelyet már korábban kért Dávid Ibolya pártelnök.