Megint az előrehozott választásokért tüntettek

2009.06.14. 15:46 Módosítva: 2009.06.14. 21:04
Körülbelül kétezren vettek részt a Civil Összefogás Fórum kormányellenes tüntetésén, amelyet azért tartottak, mert a szervezők szerint az európai parlamenti választáson a többség a változásra szavazott. Egy kisebb incidenstől eltekintve a rendezvény békés volt.

"Utolsó esély – döntsön a nép!" elnevezéssel kormányellenes tüntetést tartottak vasárnap délután Budapesten, a Civil Összefogás Fórum szervezésében. A résztvevők az Andrássy úton a Kossuth térhez vonultak, hogy az Alkotmány utca torkolatában, az Országházat körülvevő kordonnál petíciót fogadjanak el. A rendezvény fél 8 körül ért véget, rendbontás nélkül.

Tudósítónk becslése szerint a rendezvény kezdetét jelző Himnusz felcsendülésekor körülbelül kétezren lehettek a Hősök terán, a tüntetők egyharmada árnyékba húzódva hallgatta a szónoklatokat.

Csizmadia László, a Patrióták a Gazdaságért és a Közjóért Egyesület elnöke szólalt fel elsőként, előrehozott választásokat, a kormány elszámoltatását és jogi felelősségrevonását követelve. Csizmadia a családok elleni támadásként értékelte a kormány tevékenységét, a kormányt téve felelőssé a forint gyengüléséért, a devizahitelek bedőléséért. Szerinte a média is felelős: a tömegtájékoztatás pénzkérdéssé degradálta a családot, például gyermekáldás helyett gyerekvállalást emlegetnek.

Képek a felvonulásról

Tarlós: az SZDSZ kiradírozta magát

Tarlós István nem túl sok újdonságot tartalmazó beszédet mondott, amelyben főként a Fidesz EP-választásokon aratott győzelmét taglalta. A szocialista párt középpárttá zsugorodott, az SZDSZ kiradírozta magát, a Jobbik pedig inkább az MSZP-től hódított el szavazatokat, mondta a fővárosi közgyűlés ellenzéki frakciójának vezetője. Tarlós szerint folyamatos a civil társadalom megfélemlítése, a rendőröket politikai célokra használják, a 70 százalékos médiafölénnyel pedig támadást indítottak a független igazságszolgáltatási szervek ellen.

Tarlós ezután azt állította, hogy az SZDSZ Demszky Gábor szavazatával fogadta el Bajnait kormányfőnek (ez nem igaz, az SZDSZ ügyvivői testületében 7:4 volt a szavazati arány, és Demszky nem is volt jelen az ülésen). Tarlós István beszéde végén szebb jövőt kívánt a jelenlévőknek. A téren közben elterjedt, hogy Toroczkaiék a Kodály köröndön gyülekeznek és csatlakozni akarnak a demonstrációhoz, de az Index fotóriportere a környéken nem látott csoportosulást.

Néhányan inzultáltak egy családot

A tömegnek nem sikerült konfliktusok nélkül elhagyni a Hősök terét: bár vezetőik kérték, hogy rendezetten távozzanak, a tüntetők elözönlötték a Dózsa György utat, ahol négyen-öten egy autóban ülő kisgyermekes családot inzultáltak, jelentette tudósítónk. A sofőr végül egy hirtelen gázadással kitört a gyűrűből. A tömeg fél hatkor a Kodály köröndnél járt.

A magát igazabb ellenzékinek tartó ismert Kossuth téri figura, Gonda László azon dühöngütt, hogy a felvonulók még egy normális kokárdát sem tudnak kitűzni magukra, mert amit most viselnek, az szerinte az olasz légierő jele.

Második CÖF-demonstráció

A CÖF bő két hónappal ezelőtt, április 5-én, vasárnap már tartott egy hasonló demonstrációt a Hősök terén, akkor a Bajnai Gordon miniszterelnöknek jelölése idejére időzítették a több tízezer tiltakozót megmozgató, egész délután tartó rendezvényt. Akkor a tüntetés végén a résztvevők egy csoportja, több száz gárdista vezetésével, spontán a Parlamenthez vonult. A Magyar Gárda este kilenc körül vonult el a Kossuth térről, a tüntetők egy kisebb csoportja feltartóztatott két villamost, ezen kívül komolyabb rendbontás nem volt.

Az április 5-i demonstráció képei

Csizmadia László, a Patrióták a Gazdaságért és a Közjóért Egyesület elnöke most azzal indokolta az újabb demonstrációt, hogy az európai parlamenti választáson a többség a változásra szavazott.

Fricz Tamás, a Civil Összefogás Fórum alapítója és egyik szóvivője szerint a Bajnai-kormány társadalmi támogatottsága június 7-én megszűnt. "A Fidesz és a Jobbik nem ellenségek, a legnagyobb ellenzéki pártnak tudomásul kell vennie, hogy új politikai erő is képviseli a jobboldalt. Közös ellenségük a Bajnai–kormány" - jelentette ki korábban a politológus.

SDIM2722
Előrehozott választásokat követeltek áprilisban is a Hősök terén

A Jobbik üdvözölte a Civil Összefogás Fórum kezdeményezését, és arra kérte szimpatizánsait: vegyenek részt a vasárnapi demonstráción, hogy ily módon is kinyilvánítsák elkötelezettségüket az előre hozott választások iránt.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom szerint az európai parlamenti (EP) választások eredménye után végleg egyértelművé vált, hogy "a magát válságkezelőnek hazudó rablókormány" nem maradhat tovább hatalmon, görcsös ragaszkodása nem szolgál legitimáló eszközként. "Az új erő csatlakozik minden olyan kezdeményezéshez, amely a Bajnai-kormány leváltását és új választások kiírását szorgalmazza" - közölték.