Orbán: A Fidesz gazdaságpolitikáját támogatni fogják külföldön

2009.06.18. 00:05
A párt elnöke a Magyar Televíziónak adott nyilatkozatában kijelentette, a Fidesz a gazdaság növekedését ösztönözné, ha elképzeléseiket nem támogatja az Unió, "akkor is meg fogjuk csinálni".

A Fidesz gazdaságpolitikája valószínűleg komoly megértésre, támogatásra talál majd külföldön, de ha nem találna, "akkor is meg fogjuk csinálni" - mondta Orbán Viktor, a párt elnöke, aki Brüsszelben nyilatkozott szerdán a Magyar Televízió Az Este című műsorának.

Arra, hogy érkezett-e hozzá olyan uniós megkeresés, hogy legyen kíméletesebb a Bajnai-kormánnyal szemben, közölte: hiába is keresték volna, ki is kérte volna magának.

"Brüsszel nem Moszkva, szépen is néznénk ki, hogyha Brüsszelből küldenének instruktorokat, mint hajdanán, a kommunista időkben tették ezt Moszkvából" - mondta. Hozzátette, hogy a kormánypártok nem is szorulnak ilyen művi, Brüsszelből elrendelt segítségre, hiszen Európában - leszámítva Gordon Brown brit kormányát - mindenhol fölényesen nyertek a hatalmon lévők az európai parlamenti (EP) választáson. Közép-Európában is csak egyetlen kivétel van: Magyarország, ahol az ellenzéki Fidesz győzött - jegyezte meg.

Orbán Viktor megismételte azt az álláspontját, amit pártja már többször kifejtett a közelmúltban, miszerint a magyar kormány - a nyugat-európai államok vezetésének sikeres válságkezelésével ellentétben - semmit sem tesz a gazdasági növekedés szabadesésének megállításáért.

Közölte, hogy a költségvetési egyensúlyt az európai kormányok hajlandóak voltak zárójelbe tenni, a magyar kabinet azonban "szent tehénként" kezeli azt. Ezért a Fidesz gazdaságpolitikája, amely a gazdaság növekedését ösztönözné, és egyezik az európai célokkal, valószínűleg komoly megértésre, támogatásra talál majd külföldön.

Arra a kérdésre, hogy Orbán Viktor tájékozódott-e az IMF, illetve az Európai Unió vezetésénél arról, hogyan reagálnának az IMF-hitelek újratárgyalásáról szóló megkeresésre, a pártelnök közölte: a nemzetközi pénzügyi szervezetek pontosan tudják, hogy új tárgyalópartnerük lesz.

"Mi nem árulunk zsákbamacskát, (...) tárgyalni azonban nem akarunk velük, mert bennünket erre még senki nem hatalmazott fel; majd ha a magyar nép felhatalmaz, akkor majd tárgyalunk" - tette hozzá.

A belpolitikai helyzetről szólva úgy fogalmazott: az, hogy a szocialisták 40 százalékkal kaptak kevesebbet az EP-választáson, mint a Fidesz, őt személy szerint inspirálja.

A Jobbik eredményével összefüggésben közölte: Magyarország ma semmivel sem rosszabb ország, mint bármelyik EU-s társa, ugyanis egész Európában az a képlet figyelhető meg, amely Magyarországon is jelen van. "Magyarország semmifajta, a többi európai országtól eltérő speciális veszélyt sem a maga számára, sem az Európai Unió számára nem jelent. De ha jelentene is, egy végső mentsvár mindig van: a Fidesz" - mondta Orbán Viktor.