Puccskísérlet a Fideszben Szegeden

2009.06.24. 12:31 Módosítva: 2009.06.24. 12:50
119 új tag felvételével próbálták hirtelen megváltoztatni az erőviszonyokat a Fidesz szegedi szervezetében. A létszámnövelős akcióban a városi pártelnöki cím volt a tét, de a beléptetett csoport végül nem szavazhatott, így Gyimesi Lászlóé maradt a poszt. A pártközpont szerint viszont hiába megy a helyezkedés a képviselőhelyekért és a polgármester-jelöltségért, a megbízásokról a regionális és a helyi választókerületi elnökök fognak dönteni.

Megindult a pozícióharc a nagyobbik ellenzéki pártban azokon a helyeken, ahol nincs előre véglegesítve a kormányváltás utáni erősorrend.

Hirtelen beléptek

Az Index információi szerint a szegedi Fideszbe pár nappal a múlt heti tisztújítás előtt 119 új tagot regisztráltak. A főként egykori kampányaktivistákból verbuvált belépő csapat borította volna a kisebb létszámmal működő városi szervezet eddigi viszonyait. A helyi forrásaink szerint a frissen beszervezett társaság Bodó Imre, tiszaszigeti polgármester csapata volt, a szegedi pártelnöki tisztújításon mindegyikük nyilvánvalóan Bodót támogatta volna.

Gyimesi László
Gyimesi László

Az eddigi városi pártelnök, Gyimesi László nem is tudott a tagság hirtelen bővítéséről, csak az utolsó pillanatban értesült a felvételekről, ezért az országos központhoz fordult.

Gyimesi részleteiben nem volt hajlandó kommentálni a történteket, csupán annyit mondott, hogy egyelőre az országos mandátumvizsgáló bizottság folytat eljárást az ügyben.

Egység van

Bodó Imre, tiszaszigeti polgármester az Indexnek viszont azt állította, hogy a szegedi Fideszben nincsenek oldalak, az alapszervezet ma is egységes, a tisztújítás nyugodt, a szabályoknak megfelelő körülmények között zajlott. A tagjelölteket, miután a felvételi processzussal kapcsolatban jogi aggályok merültek fel, meg sem hívták a pártgyűlésre, így Gyimesit minden gond nélkül újraválaszották.

Bodó Imre
Bodó Imre

Fideszes körökben azonban azt mondják, hogy a pártban az érintettek részleges cáfolatai ellenére komoly szakadás érzékelhető. Az önkormányzati ténykedésekben résztvevő jelenlegi vezetés, és az eddig csak kisebb pozíciókat birtokló csoport között a képviselőjelöltség és a polgármester-jelöltség bebiztosítása miatt tört ki a háborúskodás.

Nem nyomnak a latba

Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója az Indexnek megerősítette, hogy a mandátumvizsgáló bizottság vizsgálja a szegedi beléptetést. De hozzáfűzte: „Mi a választókerületi elnökökön keresztül kívánjuk irányítani a rendszert, a helyi szervezet pártelnöke ebből a szempontból nem sokat nyom a latba, meghallgatják ugyan a véleményét a kinevezésekkel kapcsolatban, de nem ő fogja kimondani a végső szót.” Kubatov leszögezte Szegeden egyelőre még nem találták meg a szocialista polgármester, Botka László kihívóját.

Mostohagyerekek lettek

A szegedi fideszesek régóta mostohagyereknek számítanak a pártban. Orbán Viktor egészen az utóbbi időkig demonstratívan kerülte a várost. Szorgalmasan látogatta a környék településeit, de körútjaiból – egészen az EP-kampányig – kihagyta Szegedet.

A pártelnök már a 2002-es vereség előtt sem volt teljesen kibékülve a régi polgármesterrel, Bartha Lászlóval. A 2002-es önkormányzati választás előtt a belső harcok miatt Budapesten ki is nyilvánították, hogy sem Barthát, sem a vele szembekerült, és külön tábort alapító egykori alpolgármestert, Tímár Lászlót nem indítják a polgármesterségért. A fontosabb pozíciók Orbán hathatós támogatásával nagyrészt átkerültek a KDNP-sek kezébe.

Az önkormányzati választást azóta kétszer is nagy fölénnyel nyerte az MSZP-s Botka László, akinek sikerült jó viszonyt kialakítani a megmaradt helyi fideszesekkel. A pártközpontban többször hiányolták is a szegedi csapat erőteljesebb fellépését a szocialista politikus ellen, akiről az utóbbi időben az terjed, hogy esélyes lehet az MSZP miniszterelnök-jelölti megbízatására.