Ékes Ilona betiltatná a melegfelvonulást

2009.08.28. 12:56 Módosítva: 2009.08.28. 13:40
Ékes Ilona fideszes képviselő és civil szervezetek szerint a melegfelvonulást be kell tiltani, mert veszélyt jelent a közerkölcsre, a közbiztonságra és a közrendre. Idén különösen indokoltnak tartják a tiltást, mivel az iskolaév kezdete után valószínűnek tartják, hogy a menetet felügyelet nélküli kiskorúak is látnák.

Levélben kérte több civil szervezet Tóth Gábor budapesti rendőrkapitányt a szeptemberi melegfelvonulás betiltására. Ékes Ilona fideszes országgyűlési képviselő pénteken budapesti sajtótájékoztatóján az okok között a belvárosi közlekedés ellehetetlenítése mellet a kiskorúak erkölcsi fejlődésének veszélyeztetését is említette.

A szeptember 5-re tervezett melegfelvonulás alkalmas arra, hogy félelmet, visszatetszést keltsen és veszélyezteti a kiskorúak megfelelő erkölcsi fejlődését is, mondta Ékes Ilona. A képviselő hozzátette, azért különösen indokolt a mostani menet megtiltása, mert - a korábbiaktól eltérően - ebben az évben már a tanítás megkezdése után vonulnának a melegek, így valószínű, hogy akár felügyelet nélküli kiskorúakkal is találkoznának.

Ékes Ilona szerint a felvonulás - a tavalyi tapasztalatok alapján - veszélyt jelent a közbiztonságra, a közrendre és a közerkölcsre is. Ráadásul mások mozgásszabadságát is korlátozza, hiszen ellehetetlenítené Budapest belvárosában a tömegközlekedést.

Ékes Ilona kérdésünkre elmondta, hogy a sajtótájékoztatón ismertetett álláspont nem tekinthető a Fidesz hivatalos állásfoglalásának, a témában pártjával egyelőre nem egyeztetett.

Megkérdeztük Szijjártó Pétert, a Fidesz szóvivőjét a párt hivatalos álláspontjáról, azt mondta ezt rendőri kérdésnek tekintik. Kifejtette, hogy a rendőrség kötelessége mindenki számára garantálni a jogérvényesülést, illetve biztosítani a közrendet és a köznyugalmat.

A budapesti rendőrfőkapitánynak küldött levelet többek között a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége, a Nemzeti Pedagógus Szövetség, a Magyar Katolikus Orvosok Szent Lukács Egyesülete és a Nők a Nemzeti Egységért Mozgalom jegyezte.

Jövő szombaton - szeptember ötödikén - tartják meg a Meleg Méltóság Menetét Budapesten, az Andrássy úton. A menet délután kettőkor indul a Felvonulási térről az Erzsébet térre, az útvonalat fémkordonokkal zárják körül. A felvonulás idejére a rendőrök már az Andrássy úttal párhuzamos utakat is lezárják, így próbálják megakadályozni, hogy a menet résztvevőit a korábbi évekhez hasonlóan megdobálják.

Szintén szeptember ötödikén rendezik a Magyarország–Svédország-vb-selejtezőt is, így erős rendőri jelenlétre kell számítani a fővárosban. A 2006-os tévéostrom óta köztudott, hogy a focimeccsek mellett például a rendszeressé vált kormányellenes tüntetéseken, a nemzeti ünnepek rendezvényein, a melegfelvonulásokon is ott vannak a futballhuligánok, és ezek az események gyakran rendbontásba torkollnak.