Európa ötöde lesz újinfluenzás

2009.11.12. 15:16 Módosítva: 2009.11.12. 17:14
Valós és jelentős veszélyt jelent az influenzapandémia, Európa még az első nagy hullám elején tart, hangzott el egy új influenzáról szóló budapesti konferencián. Az oltóanyagokkal eddig kevés gond volt, az Európában használt vakcinák mindegyikét jónak és biztonságosnak tartják. Magyarországon október végéig 400 ezer embert oltottak be, azóta ez a szám 200 ezerrel nőhetett.

Jelentős és valós veszélyt jelent az újinfluenza-világjárvány, és ezt komolyan kell vennie a kormányoknak és a lakosságnak, jelentette ki Jakab Zsuzsanna, az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) igazgatója egy budapesti konferencián csütörtökön.

Az A(H1N1): Tények című nemzetközi konferencián a szakember elmondta, amelyik ország rendelkezik oltóanyaggal, ott élni kell ezzel a lehetőséggel, és be kell oltatni a lakosságot. Általánosságban közölte, az egyéb fertőző betegségek növekedése szoros összefüggésben van a rossz oltási hajlandósággal.

Jakab Zsuzsanna tájékoztatása szerint az Európai Unió országaiban eddig 417 haláleset hozható összefüggésbe az új vírussal. Mint mondta, aggodalomra ad okot, hogy a halálesetek 20-30 százaléka a fiatal korosztályt érintette. Kifejtette, hogy Írországban és Izlandon tombol a járvány, de minden uniós országról elmondható, hogy tudatosan készül a tömeges megbetegedésekre; minden államnak van saját pandémiás terve.

Európa az első nagy járvány elején

A járvány terjedésével kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy az első nagy járvány elején tart Európa, és a H1N1 vírus okozta megbetegedési hullám korábban fogja elérni a kontinenst, mint a szezonális járvány. Jakab Zsuzsanna ezzel összefüggésben hangsúlyozta, az egészségügyi rendszert mindenhol nagyon megterheli majd a betegek kezelése. Az ECDC előrejelzése szerint az európai lakosság 20 százaléka betegszik majd meg.

Az igazgató beszámolt arról is, hogy az európai egészségügyi hatóságok folyamatosan monitorozzák a forgalomban lévő oltóanyagokat, beleértve a magyar vakcinát is; eddig kevés gond volt a készítményekkel. Az Európában használt vakcinák mindegyike jó és biztonságos.

Az év végéig 40 százalék lesz beoltva

Székely Tamás egészségügyi miniszter előadásában beszámolt a magyar intézkedésekről, és hangsúlyozta, Magyarország felkészült a világjárványra. Ismertette a legfrissebb adatokat is: kicsit emelkedett az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma az előző héthez képest. Akkor 12 700-an, míg a legutóbbi adatok szerint 16 700-an keresték fel az orvost.

Beszámolt arról is, hogy úgy tűnik, megváltozott az oltási hajlandóság a magyar lakosság körében. Eddig 2 millió 125 ezer adag oltóanyagot szállítottak ki összesen, az október 26-ai adatok szerint 400 ezer oltást adtak be szakemberek. Ez a becslések szerint 200 ezerrel nőhetett azóta.

Az egészségügyi miniszter szerint év végére elérheti a 40 százalékot azok aránya, akik megkapták az új típusú influenza elleni vakcinát Magyarországon. A lakosság valamivel több mint hat százaléka már megkapta a védőoltást, mondta Székely Tamás. A célt, a lakosság 60 százalékos átoltottságát valószínűleg el lehet érni a jövő év januárjának második feléig. A tárcavezető kiemelte, hogy Magyarország nincs lemaradva az oltásokkal.

Magyarország nincs elkésve

Jakab Zsuzsanna is úgy vélte, hogy Magyarország nincs elkésve az oltási kampánnyal, és speciális helyzetben van, hiszen jelentős mennyiségű vakcina áll rendelkezésre. ozzátette, hogy az unió más államaiban az átoltottság 2-3 százalékos, és vannak olyan országok, amelyekben még csak az egészségügyi dolgozók és a rizikócsoportba tartozók kapták meg a védőoltást, szemben Magyarországgal, ahol már mindenki számára elérhető a készítmény. Pozitív példaként Norvégiát és Finnországot említette, ahol mindenkinek rendeltek vakcinát, de a kiszállítás ott is akadozik.

Hubert Hrabcik, az ausztriai egészségügyi minisztérium főigazgatója előadásában elmondta, országában már járvány van, pedig Ausztria is időben felkészült a tömeges megbetegedésekre, és rendelkezésre áll oltóanyag. Beszámolt arról is, Ausztriában eddig egy haláleset történt az influenza miatt, és ott is kezelnek egy várandós nőt, aki súlyos állapotban van.

Ausztriában a vakcinát a kormány előfinanszírozta, és az ottani egészségbiztosító fizeti ki, így a lakosságnak nem jelent pénzügyi terhet. Hubert Hrabcik kifejtette, Ausztriában is először az egészségügyi dolgozókat oltották, majd a kockázati csoportba tartozókat, és csak utána vált széles körben elérhetővé a védőoltás. Nagyon fontosnak nevezte a lakosság és a média folyamatos és nyílt tájékoztatását.