Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Influenza: a WHO 6592 halottról tud

2009.11.11. 15:50
Az Egészségügyi Világszervezet szerint a magyar védőoltás nagyon jó, de a többi sem rossz. Az influenzajárvány Európa több országában egyre erősebb.

Nagyon jó minősítést kapott a H1N1 vírus elleni magyar védőoltás az Egészségügyi Világszervezet (WHO) londoni laboratóriumában, közölte a világszervezet magyarországi irodája.

A magyar oltóanyag, mivel teljes vírusból készül, kiváltja azt az immunválaszt, amelyet a természetes immunitás adna egy, a H1N1-fertőzésen átesett emberben, és egy dózis elegendő a megfelelő immunválasz kiváltásához.

Az eddigi klinikai tapasztalatok azt igazolják, hogy a magyar vakcina hatásos, biztonságosnak tekinthető, minden korosztálynak beadható 12 hónapos kortól, és nem okoz több mellékhatást, mint a szezonális influenzaoltás, olvasható a közleményben.

Itthon mérsékelt a járvány

Európában a magyarországi Omninvest az elsők között állította elő a védőoltást a megszokott, több évtizedes múlttal rendelkező, szezonális influenza elleni oltási gyártási technológia alapján. A vakcina inaktivált, teljes vírust tartalmaz.

Később több gyógyszergyártó cég is piacra dobta az új influenza elleni inaktivált vírusból készült vakcináját, amelyek mindegyike, az előállítási technológiától függetlenül, jól alkalmazható.

A járvány itthon egyelőre mérsékelt, a szomszédos Ukrajnában azonban az utóbbi napokban robbanásszerűen súlyosbodott az új influenza okozta egészségügyi helyzet.

A legfrissebb jelentések szerint több mint egymillió fertőzött beteget regisztráltak Ukrajnában, 174 esetben halálos volt a vírus. Szerbia, Bulgária és Románia is egyre erősödő országos járványról beszél, nem hivatalos jelentések szerint pedig Fehéroroszország, Kazahsztán és Türkmenisztán is egyre több súlyos esetről számol be, miközben Európa nyugati részén is több országban gyorsan terjed a járvány.

423 halott Európában

Április óta 423 ember halálát okozta a H1N1 vírus Európában és összesen 6592 emberét a világban. Amerikai adatok szerint az áldozatok 30 százalékánál nem igazoltak krónikus alapbetegséget, azaz egészséges, fiatal felnőttek voltak.

Októberben több európai országban megindult az oltási kampány. Annak ellenére, hogy Magyarországon az utóbbi hetekben ugrásszerűen nőtt az oltásra jelentkezők száma, az oltottak aránya nagyon alacsony, a 10 százalékot se éri el. Szakértők szerint a teljes lakosság több mint 50 százalékának kellene megkapnia az oltást ahhoz, hogy a járvány megfékezhető legyen.