Csak ez a kormány teheti rendbe az országot

2011.02.14. 13:46
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Új alkotmányra azért van szükség, "mert helyre akarjuk állítani 1956 igazságát", mondta a miniszterelnök. Az alkotmányba foglalják az államadósság korlátozását, a nemzeti vagyon és a biológiai sokszínűség védelmét is. Az új országmegújító koncepciót március 15. előtt be akarja már mutatni a parlamentnek.

  • Elmondta az adósságszolgálat unalomig ismert számait, azt, hogy évente hány ezer milliárd forinttal kell törleszteni. A jövőbeni lépésekről annyit mondott, hogy "fontos változások" lesznek. Hogy mik, azt nem fejtette ki, de ennek része az új alkotmány létrehozása is.

  • "El kell vinni a Széchenyi-tervet az emberekhez" - adta ki a jelszót Orbán. Ez ugyanis az ígért egymillió új munkahely megteremtésének a kulcsa. A munkakultúra, a szociális kultúra megújításának szükségességéről beszélt. A fejlődés egyetlen útja szerinte az, hogy "mindenki, aki munkaképes, annak legyen munkája". Orbán felkérte Matolcsy György minisztert, hogy dolgozza ki az ország újjászervezésének átfogó programját. Szerinte ez történik Nyugaton is, "ha úgy tetszik, ország-újraszervezési verseny indult", amiből "történelmi hiba" lenne kimaradni. Mi pedig különben sem akarunk Írország vagy Görögország sorsára jutni, ezért nem tüneti kezelést alkalmazunk.

  • A parlament feladata Orbán szerint elsősorban "a tavaly kialakított" nemzeti egység megőrzése. Ehhez a politikának is meg kell újulnia. "A XXI. században vagyunk, szinte mindegyik lakásban van televízió, van, ahol kettő is" - vezette fel mondandóját, aminek a lényege, ha jól értettük, az volt, hogy a népet is meg kell hallgatni. "Ha szív nélkül tárgyaljuk a törvényeket, akkor mi sem juthatunk messzire."

  • Jöjjön az új sajtórend legutolsó dicsérete a mai napon: soha életemben nem dörgöltem ennyi farcsontnak a szeméremcsontomat, mint az imént, az új sajtópáholyban. A hely ugyanis 30 méter hosszú, de csak 80 centi széles, így mindenki dörzsölődik benne. Ennek olyan mélyreható és pozitív következményei lehetnek a szabad magyar sajtóra nézve, amiket egyelőre elképzelni sem merek. Megvolt egy öreg bácsi is, "Miniszterelnöki Hivatal" felirattal.

  • Két út áll elöttünk, vagy győzünk, vagy elbukunk, értékelte a jövőt Orbán, aki szerint "megszűnt a status quo", az eddig használt eszközök "úgy mutatnak a kezünkben, mint a kőbalta egy űrhajóban". Ezután újra arról beszélt, hogy a világ elfeledkezett arról az igazságról, hogy csak annyit költhetünk, amennyink van. A bankokat szidta, amik "mindenféle trükkel rávették az embereket", hogy házakat meg autókat vegyenek hitelre. Sokan pedig azért vettek fel hiteleket, hogy ki tudják fizetni a rezsit. A helyzetet úgy lehet megoldani, "ha bátrabbak leszünk".

  • Orbán Viktort sosem tanulmányoztam felülről, a látványtól csak egy még erősebb vizuális jel tudott elszakítani. Rápillantottam ugyanis a Pokorni Zoltánnal susogó Varga Mihályra, és képzeljék, Vargának szokatlan helyen, nem a feje búbján, hanem egész hátul, a tarkójánál egy nagy, ragadozóemlős-harapásnyi darab ki van szaggatva a fejszőrzetéből. Először kutyára gyanakodtam, de újabb rápillantásra úgy tűnik, inkább egy vegyes táplálkozású, de igen vérmes medve lehetett a tettes. Mi mehet a fideszes fodrászatokban???

    Fotó: Barakonyi Szabolcs
    Fotó: Barakonyi Szabolcs
  • Orbán beszédének következő részéből megtudhattuk, hogy válság van. Ezért is hozták létre a stabilitási alapot, amibe 250 milliárd forintot tesznek az idén. Orbán szerint "van okunk aggódni a munkanélküliség növekedése miatt is", de nem lehet ezermilliárd forintot fordítani munkahelyteremtésre, mert 2400 milliárd forint kell az államadósság csökkentésére.

  • Orbán elismerte, hogy követtek el hibákat is, de hogy milyeneket, arra nem pazarolt szót. Kicsit még dícsérte magát , aztán majdnem konkrétumot mondott. "Az őszi ülésszakra már úgy kell ráfordulnunk, hogy a megújulás folyamata a célegyenesben legyen" - mondta.

  • A sajtó emeletre költöztetése meghozta az első szenzációt, ami enélkül talán sosem pattant volna ki. Innen ugyanis észrevettem azt, ami máshonnan nem látszik: a miniszterelnök választékának tarkó felőli végénél fürjtojásnyi kopasz folt jelent meg! Orbán lesz a magyar politika Grzegorz Latója?

    05
  • Orbánt személy szerint inspirálja a feladat nagysága, ráadásul a Fidesz "elég nagy tempót diktált" a nyári és az őszi ülésszakon, így a tavaszi folytatás sem lehet túl nehéz. A múltról beszélve megjegyezte, hogy tavaly nyáron "a szakadék szélén, borotvaélen táncoltunk", de a kormány rendbe tette "a hamis számokon alapuló költségvetést". Ezután beszélt a természeti katasztrófákról is, továbbá kiemelte a tartalékos katonai rendszer kiépítését.

  • A kormány a versenyszférában tapasztalt nettóbér-csökkenés láttán munkabizottságot hoz létre - jelezte Orbán. Meg a minap Lázár frakcióvezető. Hogy ez miért is hozna nettóbér-emelkedést, vagy hogy a magánszektorban egyáltalán milyen alapon kötelezhetné a kormány a cégeket akkora bruttóbér-emelésre, ami legalább ahhoz elegendő, hogy ne csökkenjen egyetlen alkalmazott nettó bére sem, nem tudni. Eléggé piacgazdaság-ellenesnek tűnik ez.

  • A magánngyugdíj után az adórendszer átalakításáról beszélt Orbán, a kormány által arányosnak nevezett egykulcsos rendszert dicsérte. Ezután arról beszélt, hogy a kormány bérszabályozást adott ki az állami vállalatokra, azaz az állami foglalkoztatottak nettója nem csökkenhet. Arra is kitért, hogy a kormány a bérminimumot a privát szektorban is kötelezővé akarja tenni. "A kormány vállalta, hogy senki sem járhat rosszabbul, és ennek a vállalásunknak eleget is fogunk tenni" - jelentette ki.

  • Az új adórendszer bevezetésével azt vállalta a kormány, hogy senki nem jár rosszabbul. De januártól a versenyszférában akinek nem nőtt a bruttó bére, és nincs gyereke, annak a nettó bére havi pár ezer forinttal csökkent.

  • Az új felállásban a teljes sajtót riporterestül-fotósostul felküldték az első emeleti karzatra. Az előbb felmásztam megnézni, milyen az új hely. Az első pozitívum: ha valaki - és ez általában a miniszterelnök vagy az elnök - a középső dobogóról beszél, róla a teljes sajtó csak hátulról tud fotókat csinálni. Kivéve az MTI-t, mert egyedül az ő fotósaik dolgozhatnak szemből. A tömegmédia eddig ostobán hanyagolta a tarkóelemzést, végre erre is lesz lehetőség.

  • Újabb ugrással a nyugdíjrendszer reformjára tért rá, elbüszkélkedett vele, hogy a magánnyugdíjpénztári tagok 98 százaléka az állami rendszert "választotta". Beszélt arról is, hogy január 1jétől újra három évig jár a gyes.

  • A West Balkán-történetről Orbán az energiabiztonságra ugrott, elbüszkélkedett azzal, hogy Szlovákiával aláírták a szerződést a gázvezetékrendszerről.

  • Nyilván egy rakás komcsigyanús lap nyivákol azon, hogy így meg úgy korlátozzák a sajtó munkáját a Házban az új szabályok szerint. Én azonban meg fogom mutatni a Teljes és Pozitív Igazságot. Az első pozitívum: a korábbi sajtópáholy előtt tenyésztek a legidiótább, bekiabálós típusú képviselők. Ennek most vége, a sajtó karzatra küldésével létük értelmetlenné vált, Király riporter szép kifejezésével megszűnt az idiótakaukusz.

  • Az európai kitekintést követően a West Balkánban történt tragédiára tért ki, megdicsérte Pintér Sándor belügyminisztert, amiért máris megkezdődött a felelősök felelősségre vonása. Ráadásul többé nem fordulhat elő hasonló.

  • Ezután arról beszélt, hogy "Brüsszel nem Moszkva", azaz Magyarország nem fogad el utasításokat az EU központjától. Ellenben konzultációt folytatnak, immár összeurópai szinten is, rengeteg szervezettel.

  • "A médiatörvény ürügyén támadást indítottak Magyarország ellen" – csapott a közepébe Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint a kormány a támadást visszaverte, a támadók érveit nevetségessé tette, az utóbbi kitétellel nagy derültséget okozva a sajtószobában. Véleménye szerint a támadást indítókat a magyar nép megbüntette. "Velünk nem fogják feltörölni a padlót, mint ügyefogyott és szerencsétlen elődeinkkel tették" – mondta.

  • cikkünk a témában:

    Orbán: Egyetlen országtól sem fogadunk el kioktatást

  • A parlamenti képviselők köszöntésével kezdte évértékelő napirend előtti felszólalását Orbán Viktor. A miniszterelnök tájékoztatása szerint 68 kormányrendeletet adtak ki és 13 törvényjavaslatot nyújtottak be a parlament téli ülésszakának lezárása óta.

  • Kövér László Schmitt Pál köztársasági elnök köszöntésével megnyitotta a parlament tavaszi ülésszakát. Elsőként a decemberben lemondott Tarlós István helyére jelölt Szalay Péter képviselői eskütételére kerüt sor. Szalay egyike volt a tavalyi választáson egyéniben vesztes három fidesz-kádéenpés képviselőjelötnek. A két másik vesztes, Daher Pierre és Spaller Endre már korábban mandátumot szerzett a lemondások miatt.

    01
  • A Jobbik elnöke a betiltott Magyar Gárda egyenruhájában vesz részt a tavaszi ülésszak első ülésnapján. Mivel az új szabályok szerint nem a teremből, hanem a sajtószobából tudósítunk, így nem tudjuk, próbáltak-e intézkedni ellene.

    06
  • Bár a parlamenti tudósítás feltételeit alaposan megszigorították, egyelőre ugyanolyan szabadon lehet csatangolni a házban, mint eddig. Igaz, kamera nélkül. Nem küldtek ki sehonnan, még csak a szokásosnál szigorúbb tekintetek sem villantak. Azért gyanakszunk továbbra is.

  • Szalay Péter, a ma esküt tevő képviselő objektíve a legbénább fideszes, hiszen a XIII. kerületben egyéniben sikerült kikapnia Szanyi Tibortól. A szomszédban egy KDNP-st vert meg a szintén szocialista Tóth József. Az Edelényben egyéniben szintén bukott libanoni Daher Pierre-t pedig nyilván nem gondolta komolyan a párt.

    A szalaypeter.hu ill. szalaypeter.com 2011. február 14-én
    A szalaypeter.hu ill. szalaypeter.com 2011. február 14-én

    Mivel ez egy pozítv nap, megkérdeztem a győztes Szanyit, hogy mi a legjobb dolog, amit el tud mondani Szalayról.

    – Egyszer kaptam tőle egy narancsot.
    – És a második legjobb?
    – Kiváló orvos. Sajnálom, hogy több jót nem mondhattam.

  • Orbán a nem túl konkrét "Aktuális ügyek" címet adta beszédének. A frakcióknak viszontválaszra van joguk, amennyiben a beszéd meghaladja a 40 percet, húsz percben mondhatják el reakcióikat. A nap első rendes napirend előtti felszólalója a szocialista Kovács László lesz, aki azt kérdezi, "Valami talán megmenthető?" Őt a fideszes Balsai István követi, saját törvényjavaslatát indokolja "A felülvizsgálati törvény indokoltsága" címen. A Jobbik elnök-frakcióvezetője, Vona Gábor "A jaffa narancs" címen szólal fel, míg Kaufer Virág a nap leghosszabb címével villant, felszólalása témája "A Nemzeti Közfoglalkoztatási Rendszer hatása a leghátrányosabb helyzetű kistérségekben élőkre".

    03
  • Könnyben és kacagásban gazdag ülésnapot kívánok minden tudatos választópolgárnak és véletlenül itt ragadt olvasónak! A mai nap a fény és az árnyék, a mosoly és a zokogás napja lesz a Házban: a nevetésre az ad okot, hogy leteszi az esküt az új fideszes képviselő, Szalay Péter, a sírásra, hogy elmegy a Legjobban Öltözött Magyar Politikus, vagyis Mikola seriff, akit a lompos Fidesz nem tudott elviselni, ezért Párizsba száműzi OECD-nagykövetnek.

    07
  • cikkünk a témában:

    Márciusban és áprilisban jöhetnek a reformkezdeményezések

    Februárban sok minden fog történni; nekem ez volt a benyomásom a miniszterelnök tájékoztatása alapján, mondta még pénteken Lázár János a kormány februárra ígért reformprogramjával kapcsolatban. A Fidesz-frakcióvezető szerint nem lesz csúszás, legalábbis a költségvetést is érintő lépések "valószínűleg nem fognak csúszni". Igaz, az egészségügy és az oktatás átalakításáról még nincs döntés, és a kormányfő csak március 15-éig és április közepéig fog kezdeményezésekkel élni a program ügyében.