Dolgoznak a rezidenskérdés megoldásán

2011.02.22. 15:22

Intenzíven dolgozunk azon, hogy a rezidenskérdést megoldjuk - nyilatkozta mai sajtótájékoztatóján Szócska Miklós egészségügyi államtitkár.

Véleménye szerint ugyanis az emberi erőforrás-krízis a magyar egészségügy sorsfordító kérdése. "Minden idegszálunkkal, minden gondolatunkkal azon vagyunk, hogy megoldjuk ezt a helyzetet" - reagált Szócska Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség elnökének hétfőn, az Infó rádióban leadott interjújára.

Később az államtitkár azt is elárulta: tegnap este beszélt Papp Magorral, aki szerint a sajtó kissé sarkosan adta vissza valódi mondanivalóját.

A szövetség elnöke korábban ugyanis azt nyilatkozta, ha a kormány nem hozza meg azokat az intézkedéseket, melyek rövid távon javítanak az egészségügy és a rezidensek helyzetén, akkor a cseh orvosokhoz hasonlóan ultimátumot is intézhetnek a kabinethez.

Azt látjuk, hogy az idén végzős hatodévesek egyre inkább keresik azokat a menekülései útvonalakat, amelyek által a magyar egészségügyi rendszeren kívül tudnak elhelyezkedni - figyelmeztetett a szövetség elnöke. Éppen ezért nagyon fontos lenne, hogy minél hamarabb jelzést kapjanak a fontosságukról, és hogy az életkörülményeik olyanok legyenek, amiért érdemes a hazai egészségügyben elkezdeniük a szakképzést.

Papp Magor arra is emlékezetett, hogy 2010-ben a végzősök fele már be sem lépett a magyar szakorvosképzésbe, ami azt jelenti, hogy a korábbi évekhez képest ötszörös a kezdő orvosok elvándorlása.

A szövetség elnöke kijelentette: ha a kormány garanciát vállalna arra, hogy a kezdő orvosok megkapják azt a bért, amit szeretnének, és ez néhány hónapon belül elindul, a következő években pedig további lépcsők érkeznek, akkor a rezidensek is itthon maradnak, és elállnak a sztrájktól. Ha azonban azt mondja a kormány, hogy majd négy év múlva teszik meg az első lépést, akkor az világos üzenet a fiatal orvosoknak ai államrról, hogy a magyar egészségügyben nem érdemes rövid távon jövőt tervezniük.