4 millióval kárpótolja a magyar bíróság a hirhedt náci filmre leszerződő férfit

2011.03.02. 13:01 Módosítva: 2011.03.02. 13:04
Kiborult a Magyarok Világszövetsége: a mostanra végképp eljelentéktelenedett szervezetet meghökkentő indokkal meszelte el a munkaügyi bíróság egy volt alkalmazottja elleni perben. A bíró szerint a leghíresebb náci propagandafilm bemutatása nem számít "politikai témájú rendezvénynek".

Bár a Pax Pannoniae Kft. ügyvezetője és a cég kizárólagos tulajdonosa, az MVSZ közötti perben egy héttel ezelőtt már döntöttek első fokon, az ítéletet most, szerdán kapta meg a szövetség. Az indokolás valóban bizarr: a bíró egyfelől kimondta, hogy a rendkívüli felmondás "formai szempontból megfelel a jogszabályi követelményeknek" (pedig a legtöbb, rendkívüli felmondás miatt induló munkaügyi perben itt bukik a munkáltató), másfelől azt is leszögezi, hogy "az alperes nem bizonyította, hogy ...a Jud Süss...című film olyan ideológiai tartalmat hordoz, amelyre tekintettel...politikai témájú rendezvénynek minősíthető".

Az ügy eredete az, hogy az MVSZ akkori elnöke 2008 nyarán rendkívüli felmondással kirúgta a Pax Pannonae ügyvezetőjét, mert az, egy korábbi utolsó figyelmeztetéssel dacolva, megszegve az MVSZ szabályzatát, a szövetség engedélye nélkül leszerződött a leghirhedtebb náci propagandafilm, az annak idején német katonáknak és a haláltáborok őreinek is levetített Jud Süss vetítésére a szervezet székházában. A bérletiszerződés-mintának is része volt, hogy a politikai jellegű eseményeket kötelező engedélyeztetni az anyaszervezettel. A férfi amúgy is kolonc volt az MVSZ nyakán, hiszen 2 évvel korábban ő szervezte meg David Duke Ku-Klux-Klan-os, rasszista szerző könyvbemutatóját.

A munkaügyi bíró most, első fokon, úgy ítélte meg, hogy a filmnek nincs ideológiai tartalma és vetítése nem politikai esemény. A közvélemény ezt akkoriban máshogy látta, a végül Újlipótvárosban bemutatott film miatt feljelentések és parlamenti interpellációk születtek.