Az Alkotmánybíróság elé kerül a józsefvárosi hajléktalanrendelet

2011.10.13. 14:58

Az Alkotmánybírósághoz fordul a hajlélktalanokat sújtó józsefvárosi rendeletek miatt Szabó Máté alapjogi biztos. Az ombudsman szerint a közterületen életvitelszerű tartózkodást és a guberálást tiltó határozat is aggályos, ezért a rendelet megsemmisítését kéri.

Szabó idén júliusi jelentése szerint is aránytalanul korlátozta a kiszolgáltatott helyzetben élők jogait az önkormányzat a guberálás szankcionálásával. A közterületi tartózkodás korlátozása pedig szemben áll az egyenlő bánásmód követelményével.

Mivel a guberálást tiltó rendelet visszavonására tett korábbi felhívására nem kapott hivatalos választ, az Alkotmánybíróságot kérte az aggályos rendelkezések megsemmisítésére.

Szabó szerint a hajléktalanság nem választott életforma, a rendelettel sújtottak súlyos szociális krízishelyzet eredményeként vannak az utcán. Nincs hova menniük, "nem rendelkeznek magántérrel", nincs alternatívája az utcán tartózkodásnak, mondta. Így a velük szembeni szankcióknak sincs visszatartó erejük, azok csak további megalázásukra alkalmasak.

A Józsefvárosban az elmúlt hetekben egyre keményebben lépnek fel a hajléktalanokkal szemben, egy férfit például kövön üldögélés miatt figyelmeztettek.