A NAV ellenzéki tüntetőket rendelt be

2012.02.29. 12:47
Adóhatósági ellenőrzés indult az Egymillióan a magyar sajtószabadságért (EMS) szervezői ellen, az egyik szervezőt a tüntetések anyagi és szervezeti hátteréről kérdezték.

2011-ben a legnagyobb ellenzéki tüntetéseket az Egymillióan a magyar sajtószabadságért civil szerveződés rendezte. Az EMS mögött nem áll jogi személy, a tüntetésekhez szükséges adományokat két szervező, Torsa Mátyás és Fölkel Róbert bankszámláján gyűjtötték.

Mínusz 240 ezer

Az EMS elszámolásokai szerint a 2011 februári és a márciusi tüntetéseket 190, illetve 170 ezer forintos pluszban zárták, az áprilisi két demonstráció szaldója -500 ezer, az október 23-ié pedig szűk -100 ezer.

Idén februárban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal egy nap eltéréssel adóellenőrzésre hívta be az EMS két szervezőjét. Fölkel Róbert nem ment be a hivatalba a kitűzött napon, de mint mondta, hamarosan új időpontot fog kérni. Az értesítőből kiderült, hogy a NAV kilenc banktól próbált Fölkel adótitkait is érintő információkat beszerezni: tájékoztatása szerint közülük néhánynál valóban van számlája, de csak az egyikre küldhettek felajánlásokat a szimpatizánsok.

Torsa Mátyás viszont a múlt héten már átesett az első személyes találkozón. Mint mondta, a vizsgálat a 2006-2010-es időszakra irányul, ezekre az évekre nem nyújtott be adóbevallást, amiért bírságra számít, ugyanakkor a jövedelmei után befizette az szja-t.

A NAV a tüntetések támogatóira kíváncsi

A szervező szerint feltűnő volt, hogy a NAV két munkatársának kérdései a demonstrációk szervezési ügyeire irányultak. A NAV szerinte arra kíváncsi, hogy ki kezeli az EMS Youtube-csatornáját, ki készítette a kampányvideókat és mennyiért, hogyan működik a szervezet, ki és mennyit keres a tüntetéseken.

Torsa beszámolója szerint a NAV-osok elmondták, hogy felsőbb utasításra végzik az ellenőrzést, azt is közölték hogy az ellenőrzés időzítése célzatos (a jogi akadályok csak nemrég hárultak el az EMS március 15-i demonstrációja elől), ezért az az összbenyomása, hogy a vizsgálat célzatosan az EMS tevékenységére irányul.

A tüntetésekhez adott adományok 2011-ben érkeztek be Fölkel és Torsa bankszámláira, a tavalyi évről szóló adóbevallás benyújtási határideje azonban május, így azt a NAV még nem vizsgálja. A beszélgetésen Torsa Mátyás szerint ugyanakkor a NAV munkatársai felajánlották: "hogy ne legyen baj, segítenek összerakni a bevallást", amihez tudniuk kéne a közreműködők, segítők nevét, és be kéne vinnie az összes számlát és bizonylatot.

Egzisztenciális ellehetetlenítés?

Ő azonban nem szívesen tenné ezt, mert a közreműködők általában kedvezményesen dolgoztak, viszont épp ezért nem biztos hogy szeretnék, ha a hatóságok megtudnák a kilétüket. "Az embernek az adóellenőrzés hírére összeugrik a gyomra, hiszen mindenkinek az egzisztenciája az Achilles-sarka. Kérdés, ezek után ki vállalja, hogy az ő számlájára gyűjtsünk a tüntetésekre" – mondja Torsa.

"Lehet, hogy nem esett le nekik, de a mi világunkat nem a pénz mozgatja. Számítok rá, hogy keményebben bánnak majd velünk, amiért a sajtóhoz fordultunk. Büntessenek meg, bár gyakorlatilag semmim sincs. Pitiáner dolog, de ez van."

A Nemzeti Adó- és Vámhatóság sajtóosztálya későbbre ígért választ a vizsgálattal kapcsolatban.