NAV: Nincs politikai indítéka az adóvizsgálatnak

2012.03.02. 13:12
Az adóhatóság ugyanakkor nem közölte, hogy az egymilliós tüntetések adományait gyűjtő két magánszemély szinte egyidejű adóellenőrzését pontosan milyen szempontok alapján döntötték el.

„A Nemzeti Adó- és Vámhivatalban soha, semmilyen körülmények között nem merül fel, hogy politikai hovatartozás vagy politikai tevékenység szerepet játszana az ellenőrzésre történő kiválasztásban, ezért a NAV valamennyi munkatársa nevében a leghatározottabban visszautasítjuk ezt a rosszhiszemű feltételezést” – áll a pénzügyi hatóság mai közleményében. Szerdán számoltunk be arról, hogy a NAV az Egymillióan a Magyar Sajtószabadságért (EMS) csoport két aktivistáját is berendelte, és egyiküket a civil szerveződés anyagi ügyeiről kérdezték.

„A civil szerveződés nem, a civilszervezet ugyanakkor jogszabályi kategória” – fogalmaz a közlemény, és felhívja a figyelmet arra, hogy adománygyűjtő tevékenység csak írásbeli meghatalmazás alapján folytatható, és az adomány nyilvántartásának törvényi feltételei vannak, például az adózásra vonatkozó szabályok betartása. A NAV szerint amennyiben magánszemély vagy bármely csoport akár az interneten, akár más formában bevételhez jut, és arról megfelelő dokumentációval nem rendelkezik, a hivatalnak jogszabályi kötelezettsége a körülmények kivizsgálása.

A NAV szerint „az adóhatóság ellenőrzéseit kizárólag szakmai szempontok határozzák meg; ellenőrzést minden esetben központosított kockázatelemzési és kiválasztási eljárás előz meg. Alapos indok esetén közérdekű bejelentés alapján is indítható ellenőrzés. A kiválasztási rendszerben az adóhatóság többek között más adózóktól szerzett adatok, illetve nyilvánosan elérhető adatok egybevetésével is kiválaszthatja az adózót, továbbá kiválasztási szempont lehet az is, ha egy adózó jövedelemszerző tevékenysége ellenére bevallást nem nyújt be, netán adókötelezettségének nem tesz eleget.”

Az óvatos fogalmazás nem ad választ arra a kérdésre, hogy pontosan milyen szempontok alapján rendelte el a NAV a két aktivista ellenőrzését. Egyikük, Torsa Mátyás azt elismerte, hogy évek óta nem nyújtott be adóbevallást, ami indokolhatja az ellenőrzését. A másik aktivista, Fölkel Róbert ugyanakkor ilyen alapon nem lerülhetett az adóhatóság látókörébe.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy Torsát a meghallgatáson az általa elmondottak és a találkozóról készült jegyzőkönyv szerint is egyebek mellett az EMS Youtube-csatornájának az üzemeltetőjéről kérdezték, amiről nem egyértelmű, hogy miért érdekli a NAV-ot.

Az EMS tüntetéseire pénzt gyűjtő aktivisták ügyének kipattanásakor az alábbi kérdésekre kértünk választ a NAV-tól:

A két állampolgár adóhatósági ellenőrzése összefüggésben áll-e politikai tevékenységükkel, vagy szúrópróbaszerűen választották ki őket?

Ha célzottan ellenőrzik őket, annak mi a pontos jogszabályi alapja?

Ha helytállóak az általuk közölt információk, mi indokolja az EMS iránti adóhatósági érdeklődést?

Más politikai civil szerveződések esetében is volt-e példa adóhatósági vizsgálatra, és ha igen, konkrétan melyiknek?