Jogszerűtlenül vágták ki a Kossuth téri fákat

2012.06.10. 11:25

Az alapvető jogok országgyűlési biztosa vizsgálata során megállapította (rtf), hogy a Kossuth tér átalakításához szükséges fakivágási engedélyt többszörösen jogsértő módon adta ki a belvárosi önkormányzat jegyzője. Az eljárást Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek érdekeinek védelméért felelős biztoshelyettes kezdeményezte.

Szabó Máté hivatalának közleménye szerint a mikor az V. kerület jegyzője kiadta a fakivágási engedélyt, a kérelmező még nem rendelkezett régészeti engedéllyel, mivel azt a kormányhivatal csak február 27-én, tehát 3 nappal később adta ki. A fákat és a bokrokat 28-án és 29-én vágták ki.

A letarolt terület
A letarolt terület
Fotó: Barakonyi Szabolcs

Ekkor a beruházás még a tervezési fázisban tartott: a kérelmező úgy kapott régészeti és fakivágási engedélyt, hogy az építési engedélyezési eljárás el sem kezdődött, és azt sem lehetett tudni, hogy egyáltalán kiadják-e az engedélyt a beruházáshoz. Ez a közterületek és a közvagyon, illetve az egészséges környezethez való jog szempontjából aggályos.

A hatóság nem adhat fakivágási engedélyt, amíg meg nem határozta a kivágott fák pótlásának módját - hangsúlyozza jelentésben az ombudsman.

A fák nélküli tér a Károlyi-szobor eltávolítása előtti napokban
A fák nélküli tér a Károlyi-szobor eltávolítása előtti napokban
Fotó: Nagy Attila

Szabó Máté azt is visszásnak tartja, hogy a jegyző az eljárását egy nap alatt folytatta le. A jogszabályi előírások alapján az eljárásban lehetőséget kellett volna adni a környezetvédelmi érdekek képviseletére létrejött civil szervezeteknek, hogy élhessenek a környezetvédelmi törvényben rögzített ügyféli jogaikkal.