Ma Orbánnak is felelnie kell

2012.11.05. 15:35

Hiába izmozott Papcsák Ferenc 65 oldalnyi módosító indítvánnyal, ma mégsem vitáznak a választási törvényről, cserébe viszont lesz Orbán-froclizás, ami mindig földobja a Parlamentet. Izguljunk együtt, hogy a Pocakos Tábornok ma is sikerrel pattintsa le a felkészületlen ellenzékieket!

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • kezdődnek az azonnali kérdések

  • "Ön a nyolcvanas években kollégiumi szobatársaival még vállvetve harcolt a szabadságért" - kezdte az első kérdező, a szocialista Harangozó Tamás. Most viszont Orbán már háborút vív a "hanyatló" Nyugat ellen, inkább keletre utazgat, "különös vonzalmat érezve a kommunista és posztkommunista diktatúrák iránt". Volt még szó alkotmánymódosításról, választási törvényről és végül a választási regisztráció bevezetéséről. "2012-ből nézve úgy tűnik, Önnek a szabadság már nem érték" - mondta.

  • "Az igazság az, hogy nem vagyok könnyű helyzetben. Elég szokatlan a parlament elmúlt húszegynéhány évében, hogy interpellációt vagy azonnali kérdést személyes sértegetésre használjanak" - válaszolta Orbán. Szerinte most az a dolga, hogy a parlament becsületét megvédje. "Annyit tudok önnek mondani, hogy a pontos fogalmazásnak előnye van. A nyolcvanas években én nem a diktatúra ellen harcoltam, hanem azok ellen, akik csinálták a diktatúrát. Az önök párttársai ellen, ezt ne feledje el" - mondta, majd kikérte magának, hogy "egy egykori kommunista párt utódjai oktassanak minket demokráciáról és szabadságról".

  • "Csak megerősítette, sőt, ki is mondta, hogy a 90 előtti rendszerrel csak az volt a baja, hogy nem Ön ült Kádár János székében" - vágott vissza Harangozó, aki szerint Orbánnak inkább a saját pártjában ülő kommunistákkal és ügynökökkel kéne foglalkoznia. "Vigyázó szemét Olaszországra és Silvio Berlusconira vesse" - mondta.

    "Maradjunk a tényeknél. Azt mondja, hogy nem fogadja el tőlem a kioktatást. Emlékezzünk, hogy úgy kezdődött, hogy maga személyesen sértegetett, és én ezt elutasítottam. Ezt nem nevezném kioktatásnak" - mondta. Majd kioktatta Harangozót, hogy ha őt és a Fideszt sértegeti, akkor a választópolgárokat sértegeti.

  • A jobbikos Z. Kárpát Dániel arra emlékeztette Orbánt, hogy korábban megígérte, hogy a külföldiek nem vehetnek földet Magyarországon. "Fenntartja-e ezt a benyújtott földtörvény ismeretében, annak ismeretében is, hogy az új földtörvény kategórikusan leírja, hogyan vásárolhatnak földet külföldi állampolgárok" - kérdezte.

  • "Igen, a benyújtott földtörvénynek az a célja, és alkalmas is rá, hogy miközben jogilag lehetővé teszi, a valóságban megakadályozza a külföldiek földvásárlását" - állította Orbán.

  • "Elképesztőnek tartom ezt. A földtörvényben szó szerint szerepel az, hogy a külföldi állampolgárnak igenis lehet földet szereznie, akkor ön azt mondja, hogy nem lehet" - válaszolta Z. Kárpát, aki szerint a földtörvény még a zsebszerződések helyzetét is konzerválja.

    Orbán úgy értette el Z. Kárpát hozzászólását, hogy az a zsebszerződésekről szólt. Szerinte a zsebszerződések érvényesítését ellehetetleníti a törvény. "Elég sok vitám van azokkal, akikkel nem értek egyet a célokban. Önnel a célokban egyetértek, csak a részletkérdésekben nem, legalább mi ne raboljuk egymás idejét" - zárta felszólalását.

  • "Ki a labanc" - kérdezte végül Schiffer. "Leginkább, aki magára veszi. Ha jól látom, maga magára vette" - vágott vissza Orbán, majd arról beszél, hogy ő nagyon szeretné, ha még több magyar cég nyerne a közbeszerzéseken.

  • Az elempés Schiffer András felszólalásának apropóját az adta, hogy Orbán szerint az LMP a külföldi érdekeket szolgálja, amikor a Közgép közbeszerzési sikereit támadja. Emlékeztetett rá, hogy a Közgép a Strabaggal és a Switelskyvel, vagyis két osztrák céggel, magyarán labancokkal összefogva nyeri a közbeszerzéseket - magyar vállalkozásokkal szemben. Schiffer rosszul ejtette a Switelsky nevét, amire a Fideszesek nagy nevetéssel reagáltak, Schiffer meg megjegyezte, hogy persze a fideszesek ki tudják ejteni, mert járatosak benne.

  • Szijjártó Pétert titokzatos ajándékkal tette boldoggá egy sejk! Nagyon boldoggá!

  • "Önök kurucul beszélnek és labancul cselekednek. Önök akár külföldi vállalkozókkal is összefognak, hogy kiszorítsák a kkv-kat és saját oligarcháikat erősítsék" - vágott vissza Schiffer, majd arról beszélt, hogy 2014-ben kormányon mit tenne az LMP.

    "Hálás vagyok az utolsó mondataiért, mert már javasolni akartam, hogy működjünk együtt. De nem erről van szó, felolvasott egy 2014-es választási beszédet" - mondta erre Orbán.

  • Ez a nap kérdése.

  • Kuvait címerét, írta meg olvasónk, akarmi ezis.

  • miszerint "nem a diktatúra, hanem a diktatúra vezetői ellen harcoltam".

  • Miután a fideszes Vincze László arról kérdezte Fazekas vidékminisztert, hogy miért zaklatják elempés képviselők a gazdákat, újra a miniszterelnök a kérdezők, jelen esetben a szocialista Tóbiás József célpontja. Tóbiás a szeptemberi, ópusztaszeri Orbán-beszédre utalva kérdezgetett turulról stb, majd idézte az 1992-es Orbán Viktort, aki akkor még a Fideszt nevezte az MDF által képviselt korhadt politikai kultúra akadályának. "Mi motiválja, hogy elsüllyedt világok restaurációját a 21. század elején újraélessze?" - kérdezte Orbánt parafrazeálva.

  • Orbán válasza elején hosszan sajnálkozott azon, hogy milyen kevés ideje van. Majd azt mondta, hogy a modernséget olyannak képzeli, mint Bajorországot, ahol bőrnadrágot viselnek, de van laptopjuk, és osztrák népdalokat is énekelnek, de modern autókat gyártanak. Majd a hátra levő kevés időben inkább felolvasta ópusztaszeri mondatait.

  • Tóbiás szerint ódákat lehetne zengeni arról, hogy a modernség és a hagyomány hogyan egyesíthető. De Orbán pont olyan hagyományt idéz, ami nemhogy egyesítené, de megosztja a magyar társadalmat. "Ön csak hatalmára gondol, és nem ránk, akik fizikai és biológiai korlátai leszünk a múlt restaurálásának" - mondta.

    "Pedig olyan jól indult, kár, hogy megint gyalázkodásba fordult" - mondta Orbán, majd újra azon sajnálkozott, hogy kevés az idő. "A mindenkori miniszterelnök elmehet-e olyan jelképek avatására, amit nem mindenki érez magáénak? Ez egy komoly kérdés. Én a tisztelet kultúrája jegyében olyan ünnepségekre is elmegyek, amelyek az ország egy részére fontosak" - mondta, majd értetlenkedett, hogy Tóbiás miért akarja megvonni tőle ezt a szabadságát.

  • A jobbikos Mikróczki Ádám a halálbüntetést szeretné társadalmi vitára bocsátani, és az érdekli, hogy Orbán erre hajlandó volna-e.

  • hogy Orbán ma nem hozza a parlamenti legjobbját. Nem béna vagy ilyesmi, de közel sem a szokásos lendülettel söpri le a jellemzően középügyetlen ellenzékieket. És néha egész furákat mond, olyanokat, hogy "a turulmadár a mi, a most élő, a már meghalt, és az ezután megszülető magyarok jelképe" meg hogy "Nem a diktatúra ellen harcoltam, hanem azok ellen akik csinálták a diktatúrát". Lehet, hogy a nátha az oka, mert a hangja egyre takonyközelibb.

  • A miniszterelnök megpróbált közös kiindulópontot találni Mirkóczkival. A gyilkosságok hírei ugyanis mindenkit felkavarnak, ilyenkor higgadtságra van szükség. "Nem tudok elképzelni olyan szigorú törvényi szabályozást, ami garantálná, hogy ne kövessenek el rendkívül súlyos bűncselekményeket" - mondta Orbán, majd arról beszélt, hogy az utóbbi időben csökkent az emberölések száma, amit nem nevezne sikernek, mert egy ember halála is sok. "Vitatkozhatunk arról, hogy kell-e, jó-e, helyes-e a halálbünetés. De inkább azt mondom, hogy a vita nem időszerű. Mert amikor csatlakoztunk az EU-hoz, elfogadtuk azt a szabályt is, ami nem teszi lehetővé a halálbüntetés bevezetését" - mondta.

  • Mirkóczki Lech és Jaroslav Kaczinskyre hivatkozva azt állítja, hogy az uniós jog nem zárja ki a halálbüntetés bevezetését. Szerinte amúgy a halálbüntetés elrettentené az embereket a gyilkosságtól.

    "Miközben számos filozófiai megközelítéssel egyetértek és egy közös beszélgetésben szívesen gondolnám tovább, most csak azt rögzíteném, hogy az Európai Alapjogok Chartája, amit Magyarország is ratifikált, egyértelműen tiltja a halálbüntetést" - felelte Orbán.

  • Az elempés Vágó Gábor szerint Orbán megszokhatta, hogy ő mindig a vállalásaival és szavaival szembesíti. Aztán a tranzakciós adóról beszélt, amiből az európai fajta a spekulációt bünteti, míg a magyar a banki ügyfelet. Majd követelte a tőkemozgásokra és a spekulációra kivetett tranzakciós adó bevezetését. "Ki áll a spekulánsok oldalán? Aki a spekulánsokat adóztatja, vagy aki a banki ügyfeleket? Milyen tranzakciós adó is lesz Magyarországon?" - kérdezte.

  • Orbán pontosnak érezte Vágó mondatait arról, hogy Vágó szembesít és számon kér, mert valóban úgy érzi, mintha egy ügyészségi kihallgatáson lenne, mint régen, amikor a diktatúra vezetői ellen harcolt. Amúgy egyetért Vágóval, igaz, csak azért, mert szerinte a magyar tranzakciós adó pont az, amit Vágó is követel. Emellett még azt az igényt is kielégíti, hogy a munka helyett valami mást adóztassanak.

  • Vágó szerint az azonnali kérdés műfaja már csak ilyen, számon kérnek dolgokat a kormányon. A kérdés viszont arra vonatkozott, hogy mikor csatlakozik a kormány az európai tranzakciós adóhoz. Mert a magyar "csak a költségvetés lyukainak a betömését szolgálja". Matolcsyt "kezdő Mikulásnak" nevezte, aki "hetente hoz csomagokat".

    Orbán szerint a tranzakciós adó értelme, hogy a munkahelyvédelmi programot végrehajthassák. Az áthárítás ügyében türelmet kért, mert "ezt a vitát már átéltem, a bankadó idején, és bebizonyosodott, hogy azt sem hárították át", állította.

  • fenyegette meg a teljes házat Vágó Gábor, a Medgyessy Péter-stílusú elempés szónok, mire kitört a pánik.

  • GYURCSÁN! Nagy nap van ma!

  • Az utolsó miniszterelnöki csörte előtt még megtudhattuk, hogy az új sportállamtitkár, Simicskó István igenis egyetért azzal, hogy a felcsúti fociakadémiának 2,8 milliárd forint TAO-támogatást ítéltek meg, mert így gyermekek százai focizhatnak majd. A pénzt amúgy egy kiemelt kategóriás stadion építésére fordítják majd az 1800 lelkes faluban. Ezután a jobbikos Szávay István kérdezhette a miniszterelnököt a CBA-ról, a Mol-ról és az OTP-ről. Szerinte ezeket a cégeket az emberek magyarnak tartják, pedig szerinte nem is eléggé nemzetiek. Például határon túli CBA-kban, OTP-kben és Mol-kutakon is előfordul, hogy az alkalmazottak nem tudnak magyarul. Ha ez így nem jó, akkor mit kíván tenni a kormány, kérdezte.

  • Szávay nem azt kérte, hogy a kormány adjon utasítást a részben általa tulajdonolt cégeknek, hanem azt szeretné, hogy a kormány ösztönözze ezeket a cégeket a változásra. Majd hosszasan sorolta, hogy hol mindenhol nem beszéltek vele magyarul a határon túl.

    Orbán csak megismételni tudta, hogy az egyik cégben sincs akkora részesedése a kormánynak, hogy bármire is utasítgassa a vezetőiket. Majd javasolta a képviselőknek, hogy ők viszont használják a rendelkezésre álló eszközöket.

  • "Először is keressük meg azt a keveset, ami az ön felszólalásában örömre ad okot. Örömre ad okot, hogy vannak olyan magyar cégek, amik az egész Kárpát-medencében versenyképesek és sikeresek" - mondta. Orbán nem szeretne olyan ügyekbe keveredni, amikre nincs szüksége. Ráadásul ezek a cégek magántulajdonban vannak, ezért nem szólhat bele üzletszabályzatukba és üzletpolitikájukba. De Szávay képviselőként megpróbálhat nyomást gyakorolni ezekre a cégekre, ahogy a többi kormánypárti és ellenzéki képviselő is.