no

Ez itt a Rosszfiúk Frakciója

2013.05.06. 07:47 Módosítva: 2013.05.06. 09:15
A múlt héten komoly mozgolódás indult meg a független képviselők között. Az LMP bejelentette, hogy megpróbál frakciót alakítani, már csak azért is, mert érkezik a függetlenek közé a vak komondoros Balogh József, ők viszont nem kívánnak vele együtt frakción kívüli képviselők lenni. Ezt a problémát azonban nem csak úgy lehet megoldani, ha az LMP alakít frakciót, hanem úgy is, ha Balogh teszi ugyanezt. Márpedig a parlamentben jó pár olyan független képviselő ül, akik azért találták magukat egykori frakciójukon kívül, mert húzásaikkal igen kellemetlen helyzetbe hozták társaikat. Miért ne foghatnának össze ők is és alakíthatnák meg a Rosszfiúk Frakcióját, azaz a kínos ügyeik miatt kiutáltak társaságát? Az Index összeszedte, kik alkothatnák az új parlamenti frakció keménymagját.

Molnár Oszkár (ex-Fidesz)

molnároszkár D VAJ20100425001
Fotó: Vajda János

Függetlenné válás oka: zsidózás, cigányozás

Molnár Oszkár szép pályát járt be: az SZDSZ-től a Fideszen át a Jobbik érintésével eljutott a Rosszfiúk Frakciójába. Sőt, benne tisztelhetjük az Alapító Atyát, hiszen 2010-től egy ideig magányosan ücsörgött a függetlenek helyén, várva, hogy szép sorban jöjjenek a többiek. Molnár Oszkár sajátos nézeteit a magzatukat a segélyért gumikalapáccsal verő roma asszonyokról, a világuralomra és Magyarország bekebelezésére törő zsidó nagytőkéről a Fidesz egy ideig megpróbálta elmismásolni. Orbán Viktor először azt mondta, persze kínosak Molnár kijelentései is, de számára még kínosabb lenne, ha Nyakó Istvánnal lenne egy pártban. Tartottak mellette szimpátiatüntetést fideszesek és romák is, de végül Orbán a felcsúti elbeszélgetés után nem engedte meg neki, hogy a Fidesz jelöltjeként induljon 2010-ben.

De Molnárt se olyan fából faragták: magzatkárosítás miatt tett feljelentést, hogy igazát bebizonyítsa. Akinek pedig kétségei lettek volna, hogy igazi rosszfiúról van szó, az akkor bizonyosodhatott meg erről, amikor eljött a választás: bár Molnár azt ígérte, nem csinál segget a szájából, és ha kell, támogatja a Fideszt, a második fordulóra mégis átértékelte a helyzetet. A Jobbik visszalépett a javára, így 2 százalékkal megverte fideszes ellenfelét, a libanoni származású Daher Pierre-t. Ebben a minőségében már azt is megengedhette magának, hogy a 2010-es nagy árvíz idején susogós melegítőben fogadja Pintér Sándor belügyminisztert.

Azzal is sikerült borsot törnie a Fidesz orra alá, hogy a 2010-es önkormányzati választáson magasan vert mindenkit, és 56 százalékkal lett újra polgármester. „Miért bűnös város Edelény?″ –  kérte számon aztán a kormányt a Parlamentben 2011-ben, mivel hiába adtak be pályázatokat az árvíz utáni helyreállításokra, nem nyertek. A korábban lehívott támogatásokkal azonban voltak bizonyos problémák, a Belügyminisztérium szerint ugyanis az edelényi rosszfiú erősen túlárazta az árvízi védekezés költségeit. Hogy az árvízi védekezésbe beleszámít-e a műanyagtányér, vagy csak a bablevest fizesse a kormány, döntsék el Önök!

Új tisztsége: a Rosszfiúk Frakciójának örökös Alapító Atyája

Szili Katalin (ex-MSZP)

D SOS20100604105
Fotó: MTI

Függetlenné válás oka: dezertálás, elfideszesedés

Az Alapító Atya mellett ki is lehetne tökéletesebb vezetője ennek a frakciónak, mint a mindenkori renitens, a püspökladányi panaszfal felállítója, a Nemzeti Összetartozás Bizottságának volt alelnöke, Szili „az MSZP-nek vége van″ Katalin! A volt szocialista politikus nem egy lebuktató levél vagy egy botrányos nyilatkozat, esetleg egy elmérgesedett nőügy miatt volt kénytelen elhagyni korábbi csapatát – mint legtöbb társa ebben a minifrakcióban –, hanem különutas politikájának betetőzéseként a Szociális Unió pártjának megalakításával maga lépett ki az MSZP-ből. Ahogy Gyurcsány Ferenc mondta, a volt házelnök egy önálló ösvényt taposott magának az évek során.

2010-ben az MSZP országos listáján már nem szerepelt, ezzel tiltakozva az ellen, hogy Gyurcsány Ferencet a negyedik helyre tették, és hogy nem volt elég fiatal a listán. Ugyanebben az évben június 4-én pedig egyedüli szocialistaként vett részt a trianoni békeszerződés évfordulójára meghirdetett Nemzeti Összetartozás Napján. Az önálló ösvény végül olyannyira eltávolodott az MSZP-től, hogy függetlenné válása után 2010 végétől arcát és nevét adta a Fidesz alkotmányozásához és az új alkotmány fontosságáról beszélve végighaknizta velük az országot.

Szili lehetne az, aki volt házelnökként és a Fidesz nagy barátjaként kibulizhatná a frakciót ennek a hat bátor embernek, hogy aztán a Rosszfiúk Frakcióját stílusosan egy nő vezesse. Emellett ő lehetne – Gyurcsány Ferenccel együtt – az az exszocialista, aki végre bebizonyítja, hogy az MSZP elhagyása után is van élet. De még milyen élet! Szili ugyanis függetlenként is rendkívül aktív: egy friss módosító indítványában például az erdei lovaglást szigorítaná oly módon, hogy éjszaka már ne lehessen lovagolni, mivel azt túl veszélyesnek tartja.

Új tisztsége: a Rosszfiúk Frakciójának frakcióvezetője

Ivády Gábor (ex-LMP)

Függetlenné válás oka: 500 ezer forint, avagy „ideológiai okok″

A politikus a 2010-es választások első fordulója után állítólag úgy fogadott el, vett át és használt fel egy tényleg pitiáner félmilliós támogatást egy cégtől tanácsadói szerződés formájában, hogy arról pártja nem tudott, sőt az LMP korábban még el is hajtotta a szóban forgó céget. Miután adománygyűjtő akciójával kihúzta a gyufát és gyorsan vette is a kalapját, egy párthatározat elvileg mandátuma visszaadására is kötelezte volna, ám Ivády inkább egy azóta is élő elempés hagyományt teremtett és a választói felhatalmazásra hivatkozva kiült függetlennek – ahogy pár évvel később a Párbeszéd Magyarországért szakadárjai is.

De miért is cselekedett volna másként? Ha már félmillióért képes volt balhéba keveredni pártjával, miért mondott volna le a 924 ezer forintos képviselői járandóságáról? Bár nincs szakirányú közgazdász végzettsége, kreatív és hatékonyságközpontú szemléletmódja miatt a Rosszfiúk Frakciójának megalakítása után mégis érdemes lenne rábízni a frakció pénzügyeinek intézését (persze megfelelő felügyelet mellett). A képviselőnek ráadásul botránya után egy olyan gyerekkönyve is megjelent, melyben többek között a politikai korrupción viccelődik, úgyhogy frakciótársai esetleges célozgatásait biztosan nem fogja nagyon a szívére venni.

Ivádynak nem lesz majd nehéz egy erőteljesen jobboldali csapatban focizni, ahogy a mezek gyors váltogatásával sincs különösebb problémája. 2004-2005-ben még Fidesz-színekben, választókerületi elnökként készült a választásokra, hogy aztán 2006-ban az MDF jelöltjeként mérettesse meg magát, 2009-ben pedig már az LMP-ben készült a múlt pártjaival való leszámolásra. Mint említettük, Ivády Gábor szereti a humort, ezért miután végighempergőzött a fél magyar politikai palettán, a határozott világnézettel rendelkező képviselő az LMP-ből való távozására azt a magyarázatot találta adni, hogy arra „ideológiai okokból″ került sor. Szerinte a Lehet Más a Politika túlságosan is egy „budapesti belvárosi rétegpárttá″ vált, és erre pont akkor döbbent rá, amikor elkezdték firtatni a pénzügyeit.

Új tisztsége: a Rosszfiúk Frakciójának pénztárosa

Endrésik Zsolt (ex-Jobbik)

Függetlenné válás oka: ármány és szerelem

„Ez egy olyan személyes konfliktus, amelyet 1500 évvel ezelőtt párbajjal intéztek volna el″ – nyilatkozta a Szegedi Csanáddal való, a Jobbikból való kizárásával végződő balhéről Endrésik Zsolt, nem cáfolva, hogy egy nőügy állt az ellenségeskedés hátterében. Azt persze nem tudjuk, hogy az időközben bűneiért bocsánatot kérő, Köves Slomó rabbi által felkarolt és az ortodox zsidóvá válás útján elindult Szegedi Csanád más jellegű eltévelyedéseit is megbánta-e. Mindenesetre nagyon úgy tűnik, hogy miként Trója, úgy az egész Borsod megyei Jobbik-alapszervezet is egy nő, na és persze a cionista ármány miatt eshetett el. Vona Gábor pedig utólag verhette a fejét a falba, hogy az Endrésik-Szegedi-vitában a pártvezetés nem a magyarság iránti elkötelezettségéről kalasnyikovos majálisozásával is tanúságot tevő földrajz-történelem szakos tanár, hanem a tavaly ősszel már Dániel Péterrel egy zsinagógában héberül tanuló EP-képviselő mellé állt.

Endrésiket hivatalosan azért zárták ki a Jobbikból, mert a párt etikai bizottsága szerint „önös politikai érdekeik alapján, valótlan információkkal″ a Jobbik megosztásán dolgozott. Ő azt állítja, e-mail fiókja feltörésével koholtak ellene bizonyítékokat, a párt vádjai szerint viszont a politikus a Jobbik belső ügyeiről szivárogtatott a hvg.hu-nak valótlanul, illetve „részben valótlanul″, bármit is jelentsen ez utóbbi. További bűnként olvasták fejére, hogy rendszeresen tartotta a kapcsolatot Pősze Lajossal, akit egy előző belharc során távolítottak el. Az világosan látszik, hogy Endrésik ért a megfelelő kommunikációs csatornák kialakításához, ezt a képességét pedig a Rosszfiúk Frakciójában is remekül kamatoztathatná.

Új tisztsége: a Rosszfiúk Frakciójának szóvivője, a sajtókapcsolatok ápolása

Lenhardt Balázs (ex-Jobbik)

Függetlenné válás oka: túl kevés utcai balhé

„A magyar ugar vaksötét éjjelén megjelent az új hajnal derengő pírja, amely most egy halvány veres fénypászma csak az ég alsó peremén, de rajtunk múlik, hogy összefogva olyan világosságot teremtsünk, mint a felkelő nap arany ragyogása″ − szőtte optimistán a szavakat Lenhardt 2009-ben, akkor még a Jobbikban bízva, de ez a mondat most akár a Rosszfiúk Frakciójáról is szólhatna. Lenhardt minden bizonnyal szívesen vállalná frakciótársai ideológiai és kulturális témákban történő kiokosítását, az egykori jobbikos képviselő ugyanis tavaly egyike volt a Nemzeti Színházért leghangosabban aggódóknak, egy tüntetésen például nagyvonalúan csak „beteg perverz embernek” nevezte Alföldi Róbertet.

Az ELTE Jogi Karát cum laude minősítéssel végző jogi doktor, aki Gyurcsány miniszterelnöksége idején a Gazdasági Minisztérium munkatársa volt, majd az OTP-ben dolgozott nagyvállalati hitelezési tanácsadóként, végül a Jobbik puhánysága, a kevés utcai akció, a korábban számára szimpatikus mozgalom elpártosodása miatt tavaly november elején kilépett a párt frakciójából. A pártból viszont már nem is kellett kilépnie, a frakció elhagyása után néhány héttel a párt etikai bizottsága kizárta a Jobbikból.

A párt nélkül maradt, független Lenhardt azonban mintha a kizárástól csak nagyobb lendületet kapott volna. Olyan akciókkal hívta fel magára azóta a figyelmet, mint tavaly novemberben egy izraeli zászló elégetése − amit bátran, a mentelmi jogáról nem lemondva oldott meg −, vagy éppen a Kövér László házelnöknek feltett írásbeli kérdése „ A holokauszt-iparnak mindig jut pénz?” címmel. Legutóbb pedig Szaniszló Ferenc díjának kapcsán hallatta hangját: „A földig hajoltunk a zsidók előtt, ami még mindig nem elég nekik, azt is kívánják, hogy köpjük le magunkat.” – írta a radikális képviselő, aki szerint hiba volt, hogy Szaniszló visszaadta a kitüntetését. Bár Alföldi Róbert korábban pert nyert Lenhardttal szemben, azért ideológiai iránymutatása mellett kitűnő jogi képzettségére is nagy szüksége lehet még ennek a frakciónak.

Új tisztsége: a Rosszfiúk Frakciójának ideológusa és jogásza

Balogh József (ex-Fidesz)

Függetlenné válás oka: Terike és egy vak komondor

A Rosszfiúk Frakciójának langy életét egy igazi sztár pezsdíti most fel. Nézzük meg, milyen környezetből érkezik ez a hat gyermekes édesapa, akinek a család a mindene! Onnan, ahol zsírkeverő kanállal, tejes kannával, konyhakéssel vagy malacperzselővel szól rá az ember az asszonyra. Onnan, ahol a feleség furcsa sérüléseit az okozza, hogy nem figyel és leesik a vetőgépről. Itt van hát végre Balogh József, aki egész nap zúzát pucol, pakolja a húsokat, pörköltet, hurkát és kolbászt a kocsiba be, aztán a kocsiból ki, és a lakodalomban elfogyasztott zöld mézes pálinkától és háziküvétől egy idő után már nem emlékszik semmire. Terikének hogy-hogy nem koponyaalapi törése lesz, és ekkor jön a képbe a vak komondor – csakis a Rosszfiúk Frakciójában lehet a helye annak, aki egy feltáró jellegű, önvallomásos interjúban képes ilyen mesét elővezetni.

Balogh József életrajzát tanulmányozva megállapíthatjuk, hogy politikai pályafutásában nagyjából tízévente következnek a nagy fordulatok. Tanyasi emberként a kisgazdapártban kezdte pályáját a kilencvenes évek elején.  Aztán 2001-ben ő is szakadár lett Torgyán Józseffel szemben, így végül a Fideszben találta magát. Most pedig jött ez a hülye eset, így az elmúlt tíz évben hiába segítette mindenben a pártot, valamiért úgy érzi, mennie kell. Önök adnának neki még újabb tíz évet a parlamentben?

Új tisztsége: a Rosszfiúk Frakciójának ellátmányozása és fegyelmezése