Kövér László ismét büntet

2013.08.26. 13:07

Rendkívüli ülésnapot tart hétfőn és kedden az Országgyűlés, mert nincs pénz a szeptemberre beígért pedagógusbér-emelésre: csökkenteni kell a béremelés mértékét. Hogy a folyamatot két nap alatt lezavarják, el kell térni a házszabálytól, amihez négyötödös többségre van szükség. Mivel az ellenzéki pártok nyilvánvalóan nem fognak segíteni, a koalíció az ilyen esetekre létrehozott különleges eljárással tudja megkerülni a saját szabályát.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • cikkünk a témában:

    Ennyit fognak keresni a tanárok

    Az őszi ülésszak csak szeptember 9-én kezdődik, de a köznevelési törvényt már most módosítani kell a szeptemberi pedagógusbérek miatt. A pedagógusok fizetése átlagosan 30-40 ezer forinttal emelkedik. A bonyolult új rendszerről múlt heti cikkünkben olvashat bővebben.

  • Mostani és 2013. szeptember 1. utáni nettó pedagógusfizetések
    Egyetemi diplomával Főiskolai diplomával
    eddig 2013. szeptember 1-től eddig 2013. szeptember 1-től
    alapbér túlórákkal alapbér túlórákkal
    pályakezdő 89 595 Ft 99 828 Ft 111 832 Ft 82 170 Ft 91 555 Ft 102 065 Ft
    5 év után 93 840 Ft 104 559 Ft 134 198 Ft 85 046 Ft 94 760 Ft 122 478 Ft
    10 év után 103 854 Ft 115 716 Ft 150 973 Ft 91 209 Ft 101 626 Ft 137 788 Ft
    15 év után 115 584 Ft 128 786 Ft 162 156 Ft 97 371 Ft 108 493 Ft 147 994 Ft
    20 év után 122 304 Ft 136 273 Ft 167 748 Ft 100 453 Ft 111 926 Ft 153 098 Ft
    25 év után 135 040 Ft 150 464 Ft 178 931 Ft 108 485 Ft 120 876 Ft 163 304 Ft
    30 év után 146 646 Ft 163 396 Ft 190 114 Ft 118 555 Ft 132 096 Ft 173 511 Ft
    35 év után 152 236 Ft 169 623 Ft 195 706 Ft 123 590 Ft 137 706 Ft 178 614 Ft
    40 év után 164 352 Ft 183 123 Ft 206 889 Ft 133 660 Ft 148 926 Ft 188 820 Ft
    Forrás: NGM közlése, 2013-as közalkalmazotti bértábla, rendelettervezet az új pedagógusfizetésekről
  • A rendkívüli ülésnek már 14 perce tartania kéne. Az élő parlamenti közvetítés helyett egyelőre egy zongoraverseny szól, a szerkesztőségben csak találgatni tudunk, mi történhet a nemzet templomában. Hallgassa velünk ön is.

  • Erre enged következtetni, hogy továbbra is zongorazenét közvetít a rádió: továbbra is Beethoven, ezúttal a Holdfényszonáta.

  • A szomorkás Beethovent vidám barokk zene váltotta: Händel!

  • A zenének vége, 24 perc késéssel elkezdődött az ülés.

  • A Parlament rendkívüli ülése két volt képviselő haláláról szóló megemlékezéssel kezdődik. Kövér László előbb Gyarmati Dezső olimpiai bajnok, egykori MDF- és Fideszt-képviselő, utána Keresztes Sándor KDNP-s politikus életrajzát ismerteti. Keresztesről kiderül, hogy egyike volt azon keveseknek, akit a nácik és a kommunisták is üldöztek. A Ház néma felállással adózik emléküknek.

  • Ennyi ideig emlékeztek a képviselők a nyáron elhunyt két volt képviselőre: a nemzet sportolójára, Gyarmati Dezsőre és a KDNP volt elnökére, Keresztes Sándorra.

  • Napirend előtt Harrach Péter beszél Keresztes Sándorról. Az Országgyűlés máris unottan morajlik, pedig a néhai kereszténydemokratának – még ha ez a felszólalásból nem is derül ki – igen mozgalmas élete volt. Hogy mást nem mondjuk, Márton Áront ő hozta össze Illyés Gyulával.

  • Ha valaki ezt nem tudná, azt Hiller István napirend előtt figyelmezteti. A vakáció végével szerinte a pedagógusoknak szembe kell nézni a közoktatás szervezetlenségével. A felzúdulást Hiller szerint jelzi, hogy ennyi tiltakozás, petíció emberemlékezet óta nem volt az oktatásban. „Ebes, Újpalota, Miskolc, Szeged” – sorolja az egykori oktatási miniszter a forrongó helyeket. Hiller a központosítás anomáliájaként említi, hogy 95 helyen még mindig nem neveztek ki igazgatót, csak ideiglenes vezetőt.

  • Hoffmann Rózsa megnyugtatja Hillert, hogy ő a tárgyalószobájában mindenkivel megbeszélte az új szabályokat. Hogy mégis miért van ennyi tiltakozás? Hát mert politikailag gerjesztik őket. Hoffmann felpanaszolja, hogy most minden apró, helyi ügy azonnal országossá válik - és ezzel rá is tapintott a lényegre, miért is kockázatos politikailag a totális centralizáció. Az igazgatók miniszteri kinevezése ráadásul az államtitkár szerint "felemeli" őket, és az ellenzék "nem mosolyogna gúnyosan", ha látta volna, milyen hálásan köszönték meg a kinevezést.

  • Iskolák igazgató nélkül

    Kis háttér az igazgatókról, iskolákról szóló Hiller-Hoffmann csörtéhez: az államtitkár augusztus 21-én 428 iskolaigazgatót nevezett ki, 95 iskola azonban igazgató nélkül kezdi meg a tanévet. Az igazgatói pályázatokról idén már maga a köznevelési államtitkár döntött, a pályázatok elfogadását vagy elutasítását nem kellett indokolnia. Több igazgatóválasztást emiatt gyanús körülmények öveznek. A 95 iskolában csak szeptember végére lehet igazgató, ez azonban teljesen felboríthatja a tanévet: tanárokat kell átirányítani vagy új szaktanárt keresni, ami év közben szinte lehetetlen.

  • A jobbikos Szávay István pártja Romániából való kitiltása miatt tiltakozik, pontosabban amiatt, hogy Vona Gábor helyett a kormány a „románok oldalára állt”. Pedig a képviselő szerint a sajtó kiforgatta a pártelnök szavait, mely a Jobbik külpolitikai alapvetését tükrözte: fontos a jó viszony, de a legfontosabb a határon túli magyarok védelme. A Jobbik minden rágalom ellenére sem akar konfliktusokat szítani – szögezi le Szávay a Nagy-Magyarországos laptop-matricák közül.

  • Szávay lendületes felszólalására a szerinte a szomszédos országok vezetői előtt „meghunyászkodó” Martonyi János rettentő vérszegény módon reagál. Előbb belezavarodik a „ne bántsd a magyart” tétel megmagyarázását, majd pedig kicsit elveszíti a papírjában a sort. Csak akkor sikerül visszanyernie az egyensúlyt, amikor arról kezd el beszélni, hogy a Jobbiknak önvizsgálatot kéne tartania, vajon a határon innen és túl tett kijelentései mennyiben szolgálják a magyarság érdekeit. Utána jönnek a fideszes stratégák által felskiccelt pozitív nemzetiesch hangulatú üzenetek: a határon túliak kedvezményes honosítása, a székely zászlós kampány, és Székelyföld autonómiájának támogatása.

  • Rogán Antal a már a hétvégén is méltatott, végletekig letisztult/lebutított érvekkel rágja szájba, miért is volt „vitathatatlanul jó döntés” az IMF-hitel visszafizetése. A Bajnaiék által felvett hitelcsomag ugyanis a Fidesz frakcióvezetője szerint drága volt, de nem azért volt drága, mert magasak voltak a kamatai, hanem azért, mert feltételekkel jártak, privatizációval, nyugdíjcsökkentéssel és más egyéb olyan lépésekkel, mely „az akkori kormánynak nem volt drága, de a magyar családoknak bizony drága volt”. Rogán felszólalását a „válaszoló” Varga Mihály folytatja, aki arra helyezi a hangsúlyt, hogy Magyarország visszanyerte a függetlenségét, és a kormány el tudta érni a bérek emelkedését és az infláció csökkenését. Mintha elhangzottak volna a „recesszióból való kikerülés” és a „növekedési pálya” kifejezések is, de valamit biztos rosszul hallottunk.

  • Nem, nem arról van szó, hogy a pedagógusok mégis a két éve megígért fizetésemelést kapják, a mai ülés tévedés volt, a képviselők hazamehetnek. Az Országgyűlés Hivatalának két dolgozója is aranyérmet nyert a pekingi Intersteno gyors- és gépíróversenyen. A gépírás frontján folyó nehéz küzdelemben naponta elbukó újságírók nevében üdvözöljük a győzteseket!

  • Nemény András szocialista képviselő az 15-ből 13 uniós program befagyasztását kéri számon Németh Lászlónén. Nemény szerint ez a szakemberek NFÜ-ből való kirúgása és a pártemberek – köztük rengeteg közgépes vezető – beemelése miatt következhetett be. A vádak ismertetése után jön a felszólalásoknál bevett kérdés: „Kit terhel a felelősség?” és „Ki fizeti meg ezt az egészet?”

  • Semjén Zsolt előbb az előző ciklusból ismert anomáliákat hánytorgatja fel a szocialistáknak, itt van a negyven centis kilátó, és a tömeges munkanélküliséggel sújtott területekre épített teniszpályák. Ennél a mostani fejlesztési rendszer sokkal jobban teljesít, az EU - ez ma már az IMF után a második támadás! - pedig csak mondvacsinált okok miatt fagyasztotta be a támogatásokat. De Semjén megígéri: Lázár János ezt a konfliktust tuti el fogja simítani.

  • Különös módon csak a Jobbik képviselőjének jutott eszébe, hogy a mai-holnapi rendkívüli ülésszak apropójáról, a pedagógusbér-emelés mértékének csökkentéséről beszéljen interpellációjában.

  • Dúró Dóra az oktatási kormányzat be nem váltott ígéretei miatt feddi meg a Hoffmann Rózsát. Szerinte a többletjuttatásokkal együtt elvettek egy csomó pótlékot, így alig több, mint 4000 pedagógus jár csak jól az egész intézkedéssel. „A hazugság egyértelmű, becsapták az embereket” – foglalja össze a jobbikos képviselő a mondandóját.

  • Hoffmann szerint nem igaz hogy csak nagyjából 4000 ember járt jól a béremeléssel, hanem pont ellenkezőleg: csak 4000, „extrém különjuttatásokban részesülő” pedagógus az, aki rosszabbul jár, rajtuk kívül mindenkinek jó lesz szeptembertől.

  • Dúró Dóra a második piros pontját is megszerezte. Talán az oktatási államtikár is érezte, hogy túllőtt a célon, amikor kijelentette, hogy a képviselőnő és pártja azért nem támogatta a napirendtől való eltérést, mert nem akar magasabb fizetést a pedagógusokak. Ezért válasza végén nagymamáskodó hangra váltva kijelentette, hogy teljesen elérzékenyült a Novák-Dúró házaspár kisfiától, olyan gyönyörű a gyermek, és gratulált hozzá. Dúró elegánsan nem reagált Hoffmann sportszerűtlen megjegyzésére.

  • nem maradnak le semmiről, ha mi most szépen átsiklunk Hirt Ferenc fideszes képviselő öninterpellációján.

  • Tóth Csaba a kaszinószabályzásról faggatja a nemzetgazdasági minisztert. A szocialista képviselő lényegében elismétli azt, amit már régóta tudunk: A kormány most kapott észbe, hogy mennyi bevételkieséssel jár a játéktermek bezárása, ezért megváltoztatva kenetteljesen előadott elvi álláspontját, 10 koncessziós kaszinót akar létrehozni. Tóth Csaba előre borítékolja, hogy a trafikokhoz hasonlóan itt is a fideszes haverok fognak nyerni. Kérdése így hangzik: Mi szükség van erre???

  • Bottyán Jánosról, a Dúró-Novák házaspár májusban született kisfiáról:

    Újabb jó hírrel büszkélkedem: múlt héten természetes úton és egészségesen megszületett fiunk, Novák Bottyán János (3600 grammal és 57 cm-rel). Ismét apás szülésem volt, ezúttal papírforma szerint gyorsabb: vajúdással együtt három órába sem telt, s már kétperces fájásokkal nyomta a gázt a kocsiban Előd, hogy beérjünk a kórházba...

    Előző nap még anyósomék 40. házassági évfordulóját ünnepeltük az öt fiukkal és családjainkkal (az előkészületek alatti sütés-főzésemről készült az utolsó kép, melyen még „egyben” vagyok Botyival), szép ajándék lett volna épp aznap az ötödik unoka, de végül csak másnap született meg.

    Egyszobás lakásunkból sikerült egy kertes házba költöznünk még a születés előtt; különösen másfél éves kislányunk élvezi a nagyobb teret és gyermekorvos anyósomék közelségét. Szüleim pedig egy időre hozzánk is költöztek, így sok segítséget kapunk mind a négy nagyszülőtől, ettől függetlenül a következő hónapokban nem leszek aktív a munkában, ezért a 2011-es gyakorlatomhoz hasonlóan már le is mondtam teljes képviselői javadalmazásomról.

    Újszülött fiunk, Novák Bottyán János nevével nemcsak (Vak) Bottyán Jánosra, hanem Novák Jánosra is emlékeztetni szeretnénk, aki 1566-ban Zrínyi Miklós hadnagyaként hősi halált halt Szigetvár védelmében.

    Hunóránk amúgy már nagyon várta öccsét; pl. rendszeresen kanállal etette a hasamon „át”. Ezt sajnos elmulasztottuk fényképen megörökíteni, de Facebook-oldalamon közzéteszek kislányunkról néhány húsvéti fényképet is kedvcsinálónak (azoknak, akik még nem élhetik át az efféle szülői örömöket), az is aranyos, amikor pl. állatorvos édesapámnál a nyuszikkal játszott. (forrás)

  • A válaszoló Cséfalvay Zoltán államtitkár hosszan-hosszan ismerteti a 2012-es eredeti törvény ifjúságvédelmi- és nemzetbiztonsági érveit, és ebbe beleszövi azt is, hogy mennyire, de mennyire szigorúak lesznek a mostani kaszinókra vonatkozó szabályok. A még parlamenti szinten is óriási mellébeszélésből egyértelmű, hogy valami nagyon bűzlik a kaszinó-koncessziók körül.

  • Szilágyi György interpellációjának címével ellentétben nem úgy általában a magyar lovassportról beszél, hanem a Kincsem park sorsáról. Szerinte a lóversenypálya csak nyeli a közpénzt, a kormány pedig semmit nem tesz meg ennek a foylamatnak a megállításáért. Pedig itt azután Portik Tamás ugyanúgy érintett, mint Ficsor János kőbányai szocialista képviselő. Szilágyi adatai alapján simán ráférne a Kincsemre egy jó kis elszámoltatás!

  • A nap legnagyobb izgalommal várt határozata az lesz, amikor, valamikor az interpellációk után, a képviselők vita nélkül döntenek Kövér László előterjesztéséről. A házelnök Jávor Benedek és Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért politikusainak tiszteletdíját csökkentené 50-50 ezer forinttal. A képviselők júliusban, Orbán Viktornak a Tavares-jelentésről szóló beszéde előtt egy molinót feszítettek ki az ülésteremben: "Nem akarunk olyan Európát Magyarországot, ahol a nagyobb visszaél az erejével és a többség visszaél a hatalmával". Az ügy pikantériája, hogy Jávorék Orbán korábbi, strasbourgi beszédét idézték, egyedül az Európa-szót cserélték ki Magyarországra. Az előterjesztésről vita nélkül dönt a parlament.

  • Martonyi óriásit terel, beszél „a magyar lovaskultúra védendő és támogatandó” mivoltáról, a Kincsemmel kapcsolatos „középtávú stratégiá”-ról. Elszámoltatásról egy szót sem szól.

  • sem fogjuk közvetíteni Tarnai Richárd KDNP-s képviselő nyájas interpellációját, melynek apropóján Soltész Miklós egy kiadósat tud Gyurcsányozni. Soooo 2008!