Ki lehet Gyurcsány titokzatos csodajelöltje?

2014.07.17. 11:05 Módosítva: 2014.07.17. 11:15
A tavaszi Fidesz-tarolás után alig lesz több esélye a tönkrevert baloldalnak az önkormányzati választásokon, mint Brazíliának volt a bronzmeccsen Hollandia ellen az 1-7 után. A baloldal potenciális Neymarja, Bajnai Gordon erős kihívója lehetett volna a fővárosban Tarlós Istvánnak, ő azonban másfél év sikertelenségébe belefáradva inkább fogta magát, és visszavonult a napi politikától. A kétszer is csúnyán megvert, veszekedő, a csatársorban legfeljebb Fredeket felmutató MSZP-DK-Együtt most gyakorlatilag egy újabb vereséghez keres főpolgármester-jelöltet, és még ez se megy nekik könnyen.

Tavasszal még úgy tűnt, ha nem is könnyű, de vonzó feladat lesz az ellenzék közös főpolgármester-jelöltjének lenni. El is kezdődött az ötletelés: Horváth Csaba mellett Bajnai Gordon és Karácsony Gergely neve is felmerült, az akkor még budapesti szocialista elnök Molnár Zsolt pedig előjött egy olyan ötlettel, hogy az MSZP-Együtt-DK álljon be az LMP indulója mögé. A május 25-i EP-választáson aztán

a Fidesz listája 228 ezer, a három baloldali párté 197 ezer szavazatot kapott, így legkésőbb ekkor világossá vált, hogy egyszerűen nem jön ki a matek
 

– főleg úgy, hogy Budapesten Tarlós István népszerűsége még magasabb is, mint a Fideszé.

De még ez sem volt elég, hiszen a baloldal pártjait május 25-e után külön-külön is belső válságok sújtották. Az MSZP Mesterházy Attila és az elnökség lemondásával fejetlenné vált, az Együtt napi működéséből Bajnai Gordon kiszállt, Kónya Péter meg elkezdett pártszakadással fenyegetőzni, a Demokratikus Koalíció pedig Pásztor Albert jelölése miatt került össztűz alá. Így 2014 júliusának közepén nem látni, hogyan lehetne Tarlós Istvánt leváltani. Ezzel tisztában vannak a baloldali pártok vezetésében is – már ahol tudnak számolni –, tehát az is világos, hogy most egy nem túl hálás feladathoz keresnek egy olyan embert, akit mégis meg lehet róla győzni, hogy ez egy hálás feladat.

DK: Gyurcsány titkos jelöltje továbbra is titkos

Gyurcsány Ferenc fejében azonban van egy titokzatos csodajelölt Tarlós István ellen, ahogy erről már áprilisban írtunk. Akkor annyit tudtunk meg róla, hogy civil, művész – valószínűleg nem Lang Györgyi, Dopeman vagy Sas József, pedig remekül szórakoznánk –, aki a többi párt számára is vállalható figura lehet. Rövidesen pedig Alföldi Róbert és Kulka János neve bukkant fel a sajtóban.

Valóban közülük lehet valamelyik?

Nem tudjuk, de az ellenzéki vezetők közül is csak kevesen. Gyurcsány Ferenc saját pártjából elárulta a nevet Molnár Csabának, az MSZP-ből Tóbiás Józsefnek, az Együtt-PM-ből pedig Karácsony Gergelynek. A többieknek inkább nem, nehogy kiszivárogjon.
 

Teljesen érthető, ha nem bízik bennük, ahogy az is, hogy mindenáron el akarják kerülni a nyilvános ötletelést, ami a 2009-es Nagy Miniszterelnök Castinghoz hasonlóan azonnal közröhejbe fullasztaná a jelöltkeresést. Mondjuk, ez már megtörtént, mivel pár név a médiában így is, úgy is megjelent: Tóth Zoltán választási szakértőé, Magyar Bálinté, Magyar Györgyé vagy éppen az előzőeknél egy kicsit kevésbé mosolyra ingerlő volt MDF-es Katona Kálmáné. DK-s és Együtt-PM-es forrásaink szerint részben a Fidesz-közeli sajtó próbál zavart kelteni, részben egyes budapesti szocialisták, akik pont a casting-effektus segítségével akarták lenullázni a nem tőlük érkező jelölteket. Ennek lett például az áldozata Katona Kálmán, akinek pedig valódi esélyei voltak. Vele ellentétben a már Facebook-fanklubot is építgető Magyar György ügyvéd nagyon is örül a nyilvánosságnak – úgy tűnik viszont, ő egy klasszikus, nem túlságosan komolyan vehető önjelölt. Több forrásunk is határozottan tagadta, hogy az ő neve a megbeszéléseken elhangzott volna.

Gyurcsány titokzatos civiljében azonban a DK és az Együtt-PM akár meg is tudnának egyezni, a budapesti szocialisták azok, akik hezitálnak.

Az Együtt egyik vezető politikusa az Indexnek arról beszélt, Karácsony Gergely állítása szerint egy számukra politikailag vállalható figuráról van szó – de a nevét Karácsony a forrásunknak sem árulta el, ahogy természetesen nekünk se. Ráadásul ez a rejtélyes személy ambicionálja is a főpolgármesterséget. A három párt megegyezett, hogy a belső casting se váljon komolytalanná, hogy csakis olyan neveket dobhatnak be a kalapba, akikkel előtte már beszéltek, és biztosan vállalnák a feladatot. Magától értetődően Gyurcsány jelöltje is ilyen.

MSZP: Még mindig Horváth Csaba az emberük

A DK-sok és az Együtt-PM-esek egybehangzóan azt mondják, a budapesti MSZP-ben leginkább azért nem mondtak még igent erre a bizonyos civilre, mert szegény Horváth Csaba továbbra sem tett le arról, hogy ő legyen Tarlós István kihívója.

Az MSZP-ben van egy vacillálás: az országos vezetés megállapodna, a budapestiek nem, mert nem Horváth Csaba ez a név. Ez egy MSZP-n belüli probléma is.

– magyarázta egyik forrásunk, aki szerint a DK és az Együtt között viszont nagyon gyorsan megszületett egy előzetes megállapodás.

A szocialistákkal két okból is nehéz tárgyalni. Egyrészt csak most hétvégén választják meg az országos vezetést, így nincs a párton belül egyetlen olyan szereplő sem, akinek hatalma lenne az összes helyi szervezet felett végigverni mondjuk egy bonyolultabb, országos szintű megállapodást. Tehát egy olyan alku, hogy Józsi indul a tizenvalahányadik kerületben, cserébe Géza visszalép valahol Bács-Kiskunban, jelen pillanatban meghaladja a formálisan amúgy is csak félig létező MSZP-vezetés képességeit.

Azok a politikusok, akik név nélkül hajlandóak voltak nyilatkozni ennek az interregnumnak a nehézségeiről, mind azt mondták, a leendő országos szocialista vezetés jóval inkább hajlik a kompromisszumra, mint a budapesti MSZP. Ahogy egyikük fogalmazott,

nem MSZP van, MSZP-s erőcsoportok vannak.

A másik nehézség, hogy a szocialisták budapesti tisztújítása is felemásra sikerült: sokak meglepetésére Tüttő Katát mindössze csak pár szavazattal tudta legyőzni Kunhalmi Ágnes, így az előző, Molnár Zsolt–Horváth Csaba-féle vezetés is sokat meg tudott tartani pozícióiból. Ők pedig továbbra is elsősorban saját, MSZP-s főpolgármester-jelöltben gondolkoznak, ki másban, mint Horváth Csabában.

Mivel ennyire szoros lett az eredmény, megint nincs valós vezetés, a vesztes is győztesnek tekinti magát. Fennmaradt a megosztottság, nagyon nehéz így.

– panaszkodott az egyik szövetséges párt prominense. Kunhalmi Ágnes az Indexnek megerősítette, a tárgyalásokra ők továbbra is hivatalos jelöltjük, Horváth nevét viszik – hogy más nevet is visznek-e, azt nem tudja, de állítása szerint „nem kötik az ebet a karóhoz″.

Együtt-PM: Karácsony már beérné Zuglóval

Érdekes, hogy miközben a nyilvánosság előtt Pásztor Albert ügye és a múlt hétvégi DK-s tüntetésen történtek miatt oda-vissza üzenget egymásnak Gyurcsány pártja és az Együtt-PM, forrásaink szerint ez egyelőre a színfalak mögött nem nehezítette meg a tárgyalásokat.

Legközvetlenebb közös céljuk most az, hogy valahogyan letörjék Horváth ambícióit. Ennek érdekében, és persze nem utolsósorban valószínűleg a győzelmi esélyek mérlegelése után az Együtt-PM korábban hírbe hozott jelöltjelöltje, Karácsony Gergely is egyel hátrébb lépett:

Az EP-választás eredménye azt mutatja, hogy három, nagyjából egyforma támogatottságú párt van a baloldalon. Egyik sem várhatja el, hogy a saját pártjelöltjét erőszakolja be. Olyan valaki kell, aki mindhárom párt támogatását bírja, aki nem társelnöke vagy már megnevezett főpolgármester-jelöltje valamelyik pártnak.

– ezt Karácsony Gergely mondta kérdésünkre, aki megerősítette értesülésünket, hogy a XIV. kerületben lenne inkább polgármesterjelölt:

Letagadni nem akarom, hogy az én nevem is felmerült. Zuglóban megelőztem a Fidesz jelöltjét, így ha van olyan kompromisszum, amiben ez benne van, van bennem ilyen ambíció.

Az Együtt-PM egy másik vezetője szerint abban az esetben, ha a három párt mégsem tudna megegyezni egy közös főpolgármester-jelöltben, úgy ők nagy valószínűséggel valamelyik kerületi polgármesterjelöltjüket indítanák el Tarlós kihívójaként. Karácsony mellett logikusan leginkább csak Juhász Péter Együtt-társelnök jöhetne szóba, aki az V. kerületben egyébként is az esélytelenek nyugalmával állna rajthoz, minden bizonnyal az MSZP-s Steiner Pállal és egy DK-s indulóval osztozva a győzelemhez amúgy is kevés baloldali szavazaton.

Mindenben abba az irányba megyünk, ami a Fidesz leváltásához a legracionálisabb. Ha látunk olyan jelöltet, akivel meg lehet verni Tarlós, beállunk mögé. De csak az összeborulás kedvéért nem. Ha kell, elindulunk szemben mindenkivel.

– ezt Juhász Péter mondta az Indexnek, aki úgy saccolta, legkésőbb a jövő hét közepére-végére lehet meg úgy nagyjából a megállapodás.