Már a tanárok is tüntettek Miskolcon

2014.09.20. 08:14 Módosítva: 2014.09.20. 08:15

Egy hete még csak a szülők tüntettek Miskolcon, pénteken már a tanárok is felvonultak a Miskolci Kazinczy Ferenc Angol-Magyar Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola igazgatóváltása miatt. Péntek délután két órás felvonulást tartottak a városban, majd beszédeket tartottak a szülői munkaközösség által szervezett demonstráción.

A tüntetéseket addig akarják folytatni, amíg az oktatási tárca nem hajlandó részleteiben felülvizsgálni döntését Dávid Enikő megbízott igazgatói kinevezése ügyében. Mint megírtuk: az iskolát 13 éven át eredményesen vezető igazgató, Dózsa Lászlóné megbízatása idén lejárt. A pályázaton vele szemben egy külsős pályázó, Dávid Enikő indult.

Míg az addigi igazgatót a tantestület, a szülői munkaközösség és még 15 szervezet egyöntetűen támogatta, Dávid Enikőt egyik sem, mivel nincs vezetői gyakorlata, és pályázata szakmai hibákat tartalmazott. A pályázatot először érvénytelenítették, majd sokak meglepetésére Dávid Enikő a tanévnyitó után két órával megjelent, és bejelentette: érvényes megbízólevele van, ő az új igazgató.  

Az igazgatóváltás szakmai indokaira az Index is szeretett volna magyarázatot kérni előbb Balog Zoltán minisztertől, majd Czunyiné Bertalan Judit államtitkártól. Az Emmi először azt közölte, hogy az igazgatói kinevezések nem Balog Zoltánhoz tartoznak, hanem a köznevelési államtitkárhoz. Czunyiné Bertalan Judit államtitkár azonban kameránknak idegesen csak annyit mondott: szakmai döntés született, ennél részletesebb válasz nincs, a tanév rendben elkezdődött, és nem kellene már ezzel az üggyel foglalkozni.

Így menekült Balog után Czunyiné is a kérdésünk elől

Ezzel a válasszal a miskolciak sem elégedtek meg. A tüntetésen a szülői munkaközösség egyik tagja azt mondta: a most kinevezett igazgató már most bebizonyította, hogy alkalmatlan az iskola igazgatására, félelmet kelt, zsarol és manipulál. A szülők már szeptember 12-én is tüntettek.  Bejelentették, hogy megtagadják az iskolai támogatások (alapítvány, sportkör, tisztasági felszerelések stb.) befizetését, mert ha a véleményük nem számít, akkor a pénzüket se akarják.  

 
A forrongó hangulatot megérezhette Kriza Ákos polgármester is, elvégre már csak néhány hét van az önkormányzati választásokig. 

Ugyan Dávid Enikő mostani pályázatát egyedül a jegyzői hivatal támogatta, Kriza most megígérte a tüntető szülőknek és pedagógusoknak, hogy közvetíti követeléseiket Balog Zoltánnak. A kampány jegyében az iskola megmentőjeként feltűnni akaró Kriza a tüntetőknek azt mondta: reményei szerint a jövő héten kedvező válasszal tér vissza a minisztertől.

A szülők egyébként már hetekkel ezelőtt nyílt levelet írtak a miniszternek, de arra máig nem kaptak választ.