Váratlan fordulat: mégis az MSZP népszavazási kérdését engedik át

2016.02.29. 12:01
Meglepő dolog történhet a vasárnapi boltbezárós népszavazás ügyében hétfő délután. A Nemzeti Választási Bizottság ugyanis várhatóan az MSZP kérdését hitelesíti, Erdősi Lászlóné kérdését pedig elutasítja, értesült az Index. Múlt héten már írtunk arról, hogy jogilag aggályos lehet, hogy nem személyesen Erdősiné pecsételt először. Ezen bukhatja a kérdést, és megnyílhat az út a szocialisták népszavazása előtt.

Hiába segítette 15-20 kopasz Erdősi Lászlónét, hogy népszavazási kezdeményezése leadásával beelőzze az MSZP-s politikusokat, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) várhatóan mégis az ellenzéki párt boltbezárós kezdeményezését támogatja majd.

Az Index információi szerint az NVB hétfő délutáni ülésén nem Erdősi Lászlóné kezdeményezésének hitelesítését javasolja majd.

Annak ellenére sem, hogy a beadványt néhány másodperccel korábban pecsételték le az érkeztető időpecséttel, így elvileg automatikusan ezt kellene elfogadni.

Erdősiné hibázott az időbélyegzőnél

Emlékezetes, kedden egy kigyúrt kopaszokból álló társaság foglalta el a Nemzeti Választási Iroda épületének földszintjét. A jelenlegi népszavazási szabályok szerint itt, az aulában kell pecsételni egy időbélyegzőn, és ez dönti el a sorrendet a beadványok leadásánál. A kopaszok csoportja minden jel szerint összejátszott a teljes ismeretlenségből feltűnt kezdeményezővel, a herceghalmi (egykor fideszes) polgármester feleségével, aki napokig nem volt hajlandó nyilatkozni arról, miért gondolta úgy, hogy saját népszavazási kezdeményezéssel kell támogatni a jelenlegi vasárnapi boltbezárási szabályokat.

Erdősi Lászlóné csütörtökön egy rövid közleményben azt állította, hogy „a közügyek iránt érdeklődő, arról véleménnyel bíró független magánszemélyként” tette a kezdeményezést, az őt támogató kopaszokról viszont nem ejtett szót. A keddi eseményekről készült felvételek alapján pedig egyértelmű, hogy Erdősinét a kezdeményezés beadásánál egy, a kopasz társaság tagjait jól ismerő fiatalember támogatta.

A fiatalember, akiről kiderítettük, hogy korábban Kubatov Gábor FTC-elnök titkárának gimnáziumi osztálytársa volt, a pecsételés pillanataiban át is vette az iratot Erdősinétől, és ő vitte a pecsételőhöz, így sikerült beelőzni négy másodperccel Nyakó Istvánt, akinél az MSZP beadványa volt.

Erdősiné éppen ezen bukhatja el a népszavazási kezdeményezését: nem személyesen ő pecsételt a bélyegzőnél.

Múlt héten boncolgattuk is azt a jogi problémát, hogy lehet Erdősiné az első, ha nem ő pecsételt először. Az NVB várhatóan arról dönt majd délután, hogy egy kérdés leadása bizony az időbélyegzőnél kezdődik. Márpedig a törvény szerint csak személyesen (vagy postai úton) lehet leadni egy kérdést. A fiatal férfi pecsételése így hivatalosan nem számít. Az ő beadványa esetében az lesz a hivatalos időpont, amikor az emeleti irodában személyes átnyújtotta a kérdését.

Az MSZP kérdését engedik át

Nyakó István kérdése lesz tehát az első a sorban, ő ugyanis személyesen pecsételt, így várhatóan erről a szocialista kérdésről szavazhatunk majd, ha a Kúria is jóváhagyja:

Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés semmisítse meg a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvényt?

Az NVI elnöke, Pálffy Ilona vasárnap úgy döntött, hogy rendhagyó módon Erdősiné kérdését és Nyakó István kérdését is az NVB elé terjeszti. Holott az egyiket a párhuzamosság elve miatt automatikusan el kellett volna utasítania. Vagyis Pálffy nem akarta felvállalni a politikai színezetet kapott döntést, hogy kizárja az egyik kérdést, ezt a bizottságnak kell megtennie délután.

Ha az NVB hivatalosan is a szocialisták kérdését hitelesíti, a dolgot még megtámadhatják a Kúrián. 90 napon belül kell a Kúriának jogerős döntést hoznia.