Lázár üzent Puklinak: Politikusként nincs miért komolyan vegyem

2016.03.17. 14:13
Orbán Viktor az EU-csúcson a kvóta ellen harcol, a tanárok itthon ultimátumot adtak a kormánynak, bevezetik a nokot - ezek a 43. kormányinfó témái. Lázár János Miniszterelnökséget vezező minisztert és Kovács Zoltán kormányszóvivőt ismét bármiről lehet kérdezni.
  • Lázár János az oktatási tiltakozóknak azt mondta, hogy nem a kormánynak kell bocsánatot kérnie, hiszen jelentős béremelés volt a szektorban.
  • Pukli Istvánnak azt üzente a miniszter, hogy a szakmai javaslatait a Köznevelési Kerekasztalhoz juttassa el. A sztrájk feltételei pedig nem állnak fenn.
  • A kötelező betelepítési kvóta ellen, a kvóta önkéntessége érdekében száll csatába Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben.
  • Egyelőre nem építik fel a magyar-román kerítést, de a készültség megmarad, és tíz nap alatt fel tudják húzni bármikor.
  • A nemzeti otthonteremtési közösségek (nok) rendszere hárommillió forinttal emeli meg a támogatást azok számára, akik otthont szeretnének teremteni.
  • Újabb állami bürokráciacsökkentést szeretne kormány, ezért áprilisban konzultációt kezd az ügyfelekkel a bürokrácia további csökkentéséről.

Nem ennek a kormánynak kell bocsánatot kérnie

Tiszteletben tartja a kormány, ha vannak olyanok az országban, akik elégedetlenek a köznevelési rendszerrel - mondta Lázár János az oktatási tiltakozásokkal kapcsolatban. De a kormány szerint a 2012-ig működő rendszer megbukott, szükséges volt az iskolák állami fenntartásba vétele.

Van egy politikai tüntetés, akció, amelyben iskolákat, pedagógusokat, gyerekeket használnak föl.

És ettől függetlenül van a szakmai probléma, amelyet a Köznevelési Kerekasztalnál lehetne megbeszélni és megoldani - mondta Lázár János. Az Emmi szerdán 9 órás egyeztetést folytatott a Pedagógusok Szakszervezetével (hivatalosan a pedagógusok sztrájkbizottságával, amelyet a PSZ hívott életre), és több esetben közeledtek az álláspontok. A sztrájkbizottság által megfogalmazott kérések beépülnek majd abba a módosítócsomagban, amelyet április-májusban fogad el a kormány, majd a parlament. Szerinte a 25 pontból 20-ról lehet megállapodás.

Vagyis Lázár szerint a tiltakozások mellett van egy komoly szakmai munka, amely problémák megoldásáról van szó. Lázár ismét arra buzdít mindenkit, hogy akinek szakmai javaslata van, üljön a kerekasztalhoz.

A bocsánatkérés nem egy szakmai javaslat. Szerintem nem nekünk kellene bocsánatot kérni 

- utalt Pukli István ultimátumára. Szerinte nem egy bocsánatkérés az oktatás problémája, és nem is ennek a kormánynak kell bocsánatot kérnie, hanem azoknak, akik nem emelték a béreket, és forrásokat vontak ki az oktatásból. A tanárok 266 milliárd forint béremelést kaptak 2013 óta, ráadásul 380 milliárd forintos uniós fejlesztés is történt.

Politikusként nem veszi komolyan Puklit

Lázár János kapott több kérdést Pukli István igazgató március 15-i bejelentéséről. A készülő munkabeszüntetésről Lázár azt mondta:  "A sztrájkjog mindenkit megillet, a törvények betartása a feltétele." Lázár szerint nem állnak fent a sztrájk feltételei, de - mint mondta - nem ő hivatott ezt eldönteni. 

Lázár János azt üzente Pukli Istvánnak, hogy az általa képviselt javaslatokat a Köznevelési Kerekasztalon tudja megtenni, a kormány kijelölte ezt a fórumot, és a kormánytagokat, akik hivatottak tárgyalni. Puklinak még odaszúrt egy személyes megjegyzést is Lázár:

Igazgatóként komolyan veszem, politikusként nincs miért komolyan vegyem.

Lázárt megkérdezték, hajlandó-e Pukli Istvánnal találkozni. Szerinte ha Puklinak szakmai javaslatai vannak, juttassa el a Köznevelési Kerekasztalhoz. Amúgy pedig figyelmébe ajánlja a lakossági fórumait, ahol rendelkezésre áll. Lázár ott meghallgatja a politikai kritikáit, "egy bimbózó politikai karriert nem gátolnék".

D MTZ20160317024
Fotó: Máthé Zoltán

Lázár egy kérdésre válaszolva azt is mondta, hogy Pukli helyében ő sem mondana le az iskolaigazgatói posztról, mert joga van a szabad véleménynyilvánításhoz, ami elválasztható a szakmai munkájától. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a munkavállalói-munkáltatói kapcsolat sehol nem demokratikus, csak az állami szférában merik megengedni maguknak a dolgozók, hogy kritizálják nyilvánosan az őket alkalmazókat.

Egy privát cégnél ezt nem lehetne megengedni,

megnézném mi lenne egy privát cégnél, ha béremelés után felszólítaná a tulajdonost, hogy kérjen bocsánatot. Megnézném másnap mi történne" - mondta Lázár.

Nem tartanak igényt Habony tanácsaira

Lázár kapott egy kérdést arról, hogy Kósa Lajos Fidesz-frakcióvezető egy kiszivárgott hangfelvétel szerint arról beszélt, hogy azért nem kötnek szerződést Habony Árpáddal, mert "Habony egy életveszély" és a leszerződtetése nem megszüntetné a problémákat, hanem további problémák forrása lenne.

Lázár erre azt mondta, hogy "azért nem kötünk szerződést az érintett magyar állampolgárral, mert nem tartunk igényt a munkájára és a tanácsaira". "Értékes embernek gondolom, sok ügyben volt figyelemre méltó álláspontja" - tette hozzá a miniszter később, de nem árulta el, milyen ügyekben. Itt olvashat erről bővebben.

Önkéntes kvótáért küzd a kormány

Orbán Viktor Brüsszelben az EU-csúcson komoly csatába száll a kötelező kvóta ellen - mondta Lázár János, aki szerint az EU-csúcson meg akarja akadályozni a kötelező betelepítést. Amennyiben kötelező lesz a kvóta, nagy szükség lesz, hogy a népszavazáson megismerje a kormány az emberek véleményét, vélte a miniszter. De elképzelhető, hogy csak önkéntes kvóta lesz, ezért küzd a csúcson Orbán Viktor és Szijjártó Péter. 

A népszavazás szeptembertől novemberig tartó időszakban lehet, ősszel megtartható a népszavazás, és ahogy az ügyek állását látom szükség is lesz rá.

Lázár szerint Brüsszelben várhatóan döntenek arról, hogy Ukrajna polgárai vízumkönnyítést kapnak, amit komoly magyar sikernek tart, hiszen régóta küzdött ezért a magyar kormány. A dublini rendszer (az uniós menedékkérők befogadásáról szóló szabályok) reformja nem lesz most napirenden, de Lázár szerint fontos, hogy olyan rendszer legyen, ahol megmarad a nemzetek szuverenitása.

Lázár arról is beszélt, hogy azóta nem jönnek erre a menekültek, mióta a Balkánon védik a határokat. Vagyis nem a törökökkel való megállapodás, hanem a határellenőrzés a legfontosabb.

Nem épít újabb kerítést a kormány

A kormány egyelőre nem építi meg a magyar-román határon a kerítést, de a készültséget fenntartják. A következő napok eseményei alapján döntenek erről.

Tíz nap alatt le kell tudni zárni a határt.

Lázár azt is mondta, hogy a magyar és német menekültügyi megközelítésben voltak különbségek az utóbbi időben, de a kormány nem kommentálja a németországi tartományi választások eredményét. (Három tartomány közül csak egyben nyert Angela Merkel pártja, a CDU, és megerősödött a bevándorlóellenességgel kampányoló AfD.)

Jó esély van az olimpiára

Lázár János kapott egy kérdést az olimpia előkészítésére költött milliárdokról. A miniszter szerint ez az indokolja, hogy az olimpia megrendezésének "még soha nem volt ekkora esélye". A pályázat elkészítésének így ára van, ezért jól teszi a kormány, ha nemzetközi szakértőket alkalmaz.

A nok egy ösztönzés

Lázár János beszélt a nok-ról, vagyis a nemzeti otthonteremtési közösségekről, amelynek célja a lakásállomány bővítésének elősegítése, az új lakóingatlanok vásárlásának ösztönzése. Ez egy előtakarékossági forma, a közösség minden tagja 3 millió forint állami támogatást kap.

 Lázár szerint olyasmi ez a rendszer, mint az autónyeremény betétkönyv, amelynek a végén mindenképp kapott kamatot a tulajdonos, szerencsés esetben kocsit is kapott. A miniszter a támogatás ütemezésének eszközeként beszélt a sorsolásról. Vagyis lehet valaki "a szerencse kezében", de a végén mindenki megkapja a neki járó támogatást. 

A Magyar Nemzeti Bank fogja az engedélyeket megadni és a cégek tevékenységét ellenőrizni, minden törvényes és teljesen átlátható lesz, ígérte Lázár.

Tovább akarják csökkenteni a bürokráciát

Április elejétől újabb akciót indít a kormány, mivel tovább akarja csökkenteni az állami bürokráciát. Lázár szerint ismét megkérdezik majd a járási hivatalokat a dologról, várják az ötleteket. Lázár azt is mondta, hogy az állampolgárok eddig közel 2 milliárd forintot spórolhattak meg a különféle illetékek csökkenésével. 

Költségvetés, Déli pályaudvar, Budai Vár

További bejelentések a minisztertől:

  • A kormány május 6-a magasságában nyújthatja be a költségvetést.
  • A Déli pályaudvar megszüntetésével kapcsolatban azt mondta: van rá lehetőség, hogy néhány vágány megmaradjon, de ezt szakmailag nem tartja megalapozottnak, fontosabb, hogy minél több zöldterület legyen.
  • 2017 márciusáig ki kell költöznie a kormánynak a parlamentből. Több minisztérium ugyebár a Budai Várba költözik. A Vár néhány elemé még az idén visszaépítik, a várpalota egy részében Habsburg Ottó hagyatékát helyezik el.