Orbán Ráhel Bahreinben: többszörös protokollbaki lehet a háttérben

2016.08.31. 16:09
Nagyon valószínű, hogy Orbán Ráhel tavaly szeptemberi bahreini nyaralásánál két diplomáciai baki is történt. A protokollszakértő szerint nem példa nélküli, hogy kisebb országokban a miniszterelnök bármilyen rokonának megjelenése felkorbácsolja a helyi magyar hivatalos személyek kedélyeit, és olykor túlbuzgólkodják a helyzetet.

Habár a Bahreinben élő Garamvölgyi Balázs, Magyarország tiszteletbeli konzuli ügynöke most azt nyilatkozta, alig emlékszik arra, mi történt tavaly szeptemberben, de több fotó tanúsága szerint a miniszterelnök lányának társaságában üldögélt csinosan felöltözve a bahreini energiaügyi miniszterrel. 

Majd ezt követően nem sokkal a Noga, a bahreini nemzeti olaj- és gázügyi hatóság oldalán megjelent egy cikk, ami szerint Magyarország részéről a miniszterelnök felesége (mert eredetileg összekeverték, és feleséget írtak lánya helyett) a két ország reménybeli energiaügyi üzleti lehetőségeiről tárgyalt. A magyar külügyi tárca eddig semmit nem nyilatkozott az esetről, pedig a magyar gazdaság ügyeiről a Külgazdasági és Külügyminisztérium felhatalmazása nélkül senki nem tárgyalhat. Orbán Ráhelnek például diplomata-útlevele sincs, tehát amikor kiutazott – ugyanúgy, mint bárki másnak –, bahreini vízumot kellett igényelnie, amit akkor kaphatott meg, ha bemutatott egy meghívólevelet, amit egy helyi lakos adott neki, aki általános felelősséget vállal érte.

Miután 11 hónappal a történtek után a 444 kiszúrta a fent említett cikket, Orbán Ráhel kiadott egy közleményt, hogy ő csak magánúton járt Bahreinben, és „minden más hazugság”. Garamvölgyi Balázs pedig azt mondta az Indexnek, hogy az egész csak egy magánlátogatás volt, és nem is emlékszik, ki szervezte a találkozót a helyi miniszterrel.

Mindenesetre szerdán 12 óráig még egy olyan cikkverzió volt elérhető a Noga oldalán, amiben a magyar–bahreini energiaügyi kapcsolatokat ápoló hivatalos találkozóként írnak a történtekről, de aztán szerda dél körül megváltoztatták a cikket. Most már egy olyan változat látható, ami szerint nem hivatalos, csak udvariassági találkozóra ment a magyar miniszterelnök lánya (ebben már javították azt is, hogy Orbán Viktor lánya és nem felesége volt jelen).

Egy arabul beszélő segítőnkkel átnéztük a legnagyobb bahreini híroldalak és napilapok adatbázisát, de nincs nyoma a látogatásnak. Az európai eseményekkel vagy vezetők látogatásaival leginkább foglalkozó al-Vaszat és az al-Ajam nem számolt be a találkozóról, az olajügyi hatóság oldalán kívül máshol nem szerepel a hír.

„Nem új konzuli hiba az ilyesmi. Nagyon jellemző, hogy ha a mindenkori miniszterelnök családtagja megérkezik egy kis országba, akkor a külképviselet felbolydul, és kiemelt figyelemmel foglalkozik a családtagokkal” – mondja Görög Ibolya protokollszakértő. Tehát egyrészt elképzelhető, hogy egyszerűen az történhetett, hogy túl lett pörögve Orbán Ráhel látogatása. A másik bakit a bahreini olaj- és gázhatóság véthette, ugyanis – ha hihetünk Orbán Ráhelnek – akkor egy magánlátogatást lihegett túl és állított be hivatalosnak a bahreini miniszter sajtósa. 

Görög Ibolya szerint egyébként Orbán Ráhel és férje öltözete megfelel azoknak a protokollszabályoknak, amelyek egy arab országbeli hivatalos találkozón elvárhatóak: habár véleménye szerint a ruha és a blézer színösszeállítása nem szerencsés, Orbán Ráhel szoknyájának valamivel a térd fölé érő hossza, sötét cipője és táskája, illetve a könyökét fedő blézere mind a helyi kultúrát illetően tisztelettudó választások. „Ugyanakkor a férjének a zakója túlságosan, talán több számmal szűkebb a megfelelőnél, így nem elegáns” – tette hozzá a szakértő.