Bahreini út: gyöngyhalászatról volt szó

2016.08.31. 18:22

Személyes ismeretséggel és a helyi szokásokkal magyarázza Garamvölgyi Balázs, Magyarország tiszteletbeli bahreini konzulja hogy Orbán Ráhel és férje, Tiborcz István a közel-keleti magánútján a helyi Olaj- és Gázügyi Hatóság vezetőjének az irodájában kötött ki - írja a Nol.hu.

Garamvölgyi Balázs az Indexnek korábban annyit árult el, hogy az egész csak egy magánlátogatás volt, és nem is emlékszik, ki szervezte a találkozót a helyi miniszterrel. Orbán Ráhel is azt nyilatkozta, hogy magánúton voltak

Garamvölgyi a lapnak elárulta, hogy hosszú ideje ismeri Abdul Husszain bin Ali Mirzát, Bahrein energiaügyi miniszterét. Garamvölgyi azt mondta, Bahreinben szívesen látják politikusok családját és szeretnek fotót készíteni a látogatásokról.

Garamvölgyi elmondta, hogy Dr. Mirza irodájában a társaság több csokit is elfogyasztott, majd pedig kávézás közben meghallgattak egy ország történetéről szóló előadást. Mirza állítólag hosszan beszélt a régi gyöngyhalászati hagyományokról és az olajkincs felfedezéséről.

A Noga, a bahreini nemzeti olaj- és gázügyi hatóság oldalán a látogatás után megjelent egy cikk, ami szerint Magyarország részéről a miniszterelnök felesége (mert eredetileg összekeverték, és feleséget írtak lánya helyett) a két ország reménybeli energiaügyi üzleti lehetőségeiről tárgyalt. Azóta viszont már egy olyan változat látható, ami szerint nem hivatalos, csak udvariassági találkozóra ment a magyar miniszterelnök lánya, és csak dr. Mirza csak Bahreinről mesélt Orbánnak és Tiborcznak (ebben már javították azt is, hogy Orbán Viktor lánya és nem felesége volt jelen). Garamvölgyi szerint az eredeti szöveg a hivatal alkalmazottainak rutineljárása miatt került ki az oldalra..

A tiszteletbeli konzul azt is mondta, hogy a látogatásnak semmi köze nem volt a Mol-delegáció egy hónappal későbbi vizitjéhez. A cikkből az is kiderül, hogy Garamvölgyi egy szaúdi piacra dolgozó szolgáltató cégnek, a Sherbiny Holdngs-nak az igazgatója. A tiszteletbeli konzul egyetemi évei alatt Mesterházy Attila korábbi MSZP-elnök barátja volt, és 2010-ben még több MSZP-s kampányrendezvényen is együtt lehetett látni őket. Mesterházy szerint Garamvölgyinek nem volt köze az MSZP kampányához.