Orbán Ráhel képviselte a magyar államot egy külföldi energiapolitikai tárgyaláson

2016.08.30. 16:49 Módosítva: 2016.08.30. 19:27

2015 szeptemberében Orbán Ráhel és Tiborcz István Bahreinbe látogattak, ahol a helyi Olaj- és Gázügyi Hatóság vezetőivel tárgyaltak energetikai kérdésekről - derül ki a hatóság oldalán található tavaly őszi hírből és Instagramra felkerült fotóból, amelyeket a 444 szúrt ki

A cikk tanúsága szerint a hatóság képviselői abban a hitben lehettek, hogy Orbán Viktor feleségét fogadják, ugyanis többször is leírják benne, hogy az energiaügyi miniszter a magyar miniszterelnök feleségével találkozott.

Nem hivatalos befolyás

A dologban mégsem ez a vicces részlet a legérdekesebb, sokkal inkább az, hogyan került Orbán Ráhel és Tiborcz István abba a helyzetbe, hogy a magyar állam és gazdaság fontos ügyeiről tárgyaljanak egy külföldi ország képviselőivel,

miközben hivatalosan egyiküknek sincs semmilyen állami tisztsége vagy energiapolitikával kapcsolatos tapasztalata.

Nem ez az első eset, hogy Orbán Ráhelt és Tiborcz Istvánt félhivatalos politizáláson kapják, tavaly, az idegenforgalom átalakítása kapcsán a mininszterelnök lánya Rogán Antallal és a turizmus-vendéglátás befolyásos, kormányközeli szereplőivel ötletelhetett az magyar idegenforgalom jövőjéről. Férje is rendszeresen tárgyal politikusokkal, kedvenc helyszínén, a Four Seasons Hotelben látták már például Bitay Márton Örs földügyi államtitkár és Szivek Norbert, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő vezére társaságában. 

A találkozó után szorosabbra fűztük a szálakat

A bahreini Olaj- és Gázügyi Hatóság honlapjának cikkéből kiderül, hogy a miniszterelnök lánya és annak férje olaj és gázügyekről beszélgettek az ottani miniszterrel, konkrétabban arról volt szó, hogyan tudná szorosabbra fűzni a két ország a gazdasági együttműködés szálait. A beszámoló szerint a delegáció megköszönte a vendéglátást, és reményüket fejezték ki, hogy fenntartható üzleti kapcsolat alakul a két ország között új befektetési lehetőségekkel.

2016 májusában egyébként a kormány gazdasági együttműködési megállapodást hirdetett ki az olajmonarchiával, hogy ebben volt-e szerepe az Orbán Ráhel-féle találkozónak, arról maximum találgatni lehet.

A magyar-bahreini diplomáciai és gazdasági kapcsolatok mindenesetre korábban nem voltak említésreméltóak, egyik országnak sincs még követsége vagy konzuli hivata sem a másikban. Magyarországot csak Garamvölgyi Balázs tiszteletbeli konzuli ügynök képviseli Manamában, egyébként ő is részt vett a szóbanforgó tárgyaláson. Egy magyar kereskedőház azért üzemel Bahreinben, idén augusztustól egy bizonyos Insomnia Middle East WLL nevű cég üzemelteti havi 1,5 millió forintért. 

Havasi sem tudott róla?

Az üggyel kapcsolatban kerestük Havasi Bertalant, a miniszterelnök sajtófőnökét és Külügyminisztériumot is. Havasi válaszként arról tájékoztatta az Indexet:

Semmilyen állami felhatalmazásról nincs szó, ilyen látogatásról nekünk nincs is információnk, kérem, forduljanak az érintettekhez.

Ha viszont így áll a helyzet, akkor még különösebb, hogy Orbán Ráhel és kísérete a bahreini fél interpretációja szerint a két ország együttműködésének lehetőségeiről tárgyalt egy ottani vezető kormányzati politikussal.

Megkérdeztük a miniszterelnöki sajtóirodát, hogy ha a miniszterelnök lánya felhatalmazás nélkül tárgyalt, terveznek-e valamilyen diplomáciai lépést, illetve megkeresik-e Orbán Ráheléket és a bahreinieket azzal kapcsolatban, miről egyezkedtek. Kerestük az üggyel kapcsolatban a bahreini Olaj- és Gázügyi Hatóságot, illetve Havasi Bertalan tanácsát megfogadva Orbán Ráhelt is. Amint válaszolnak, közöljük. 

Orbán Ráhel kedd este az alábbi közleményt adta ki, lényegében hazugsággal vádolva a bahreni hatóságot: 

2015. szeptember 17-e és 20-a között Barhreinben voltunk férjemmel magánúton. Az utazás költségeit magunk álltuk. Minden más ezzel kapcsolatos állítás hazugság.