Házkutatást tartottak Simonkánál

2018.11.14. 22:36

Simonka György fideszes országgyűlési képviselő érdekeltségébe tartozó ingatlanokban tartott házkutatást a rendőrség szerdán. A rendőrök egyszerre tartottak házkutatást három békés megyei településen: Pusztaottlakán egy céges telephelyen, Orosházán az egyik Fidesz-irodában, és Újkígyóson a kormánypárti képviselő otthonában – írja a Hvg.hu

A parlament Simonka György mentelmi jogát október végén függesztette fel. A Központi Nyomozó Főügyészség bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt nyomoz az ügyben, amelyben Simonka is érintett lehet.

A gyanú szerint a fideszes politikus EU-s és állami támogatásokból jogtalan vagyoni haszonhoz próbált jutni zöldség-gyümölcs termelői szervezeteken és csoportokon keresztül. A korábbi ügyészségi közlemény szerint Simonka tudta, hogy jelentős méretű pályázati pénzek nyílnak meg 2009 végén, és emiatt olyan személyi kört épített fel, amellyel a döntéshozókat megtévesztette, hogy csoportok egymással összehangoltan szerezzenek meg minél több vissza nem térítendő támogatást.

Simonka és bűntársai a gyanú szerint felülárazták a beruházásokat és az eszközbeszerzéseket, ezzel próbáltak minél nagyobb támogatási pénzhez jutni. Az ingatlanokat áron alul vették meg, aztán ezeket minimális fejlesztés után, fiktív értékbecsléssel jelezték az elismerési terveikben. A beszerzett eszközök többsége használtan érkezett hozzájuk, és a valóságban csak a töredékét érték annak, amennyi pénzt ezekre Simonka és társai igényeltek.

A politikus-vállalkozó portréját ide kattintva olvashatja el.